Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Εν αναμονή των ηλεκτροκίνητων τραίνων στην γραμμή Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο

Διπλή θα είναι η γραμμή σύνδεσης μεταξύ Αλεξανδρουπόλεως και Ορμενίου στον Έβρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΡΓΟΣΕ, που θα καταστήσει τον ακριτικό νομό κόμβο διεθνών μεταφορών.

Σε σύσκεψη στην νομαρχία Έβρου ανακοινώθηκε ότι πάνω από 3.1 δις ευρώ θα δοθούν για την διπλή σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο και την μονή Θεσσαλονίκη- Νέα Καρβάλη- Τοξότες Ξάνθης.

Χωρίς χρονοβόρες ανταποκρίσεις και καθυστερήσεις αναμονής, προκειμένου να διέλθει η μια αμαξοστοιχία, για να περάσει η άλλη, είναι μια γραμμή, που πρόκειται σύντομα να τεθεί σε κίνηση σε μια σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστος Βίνης θα υπάρξει δυνατότητα μετακίνησης 100 αμαξοστοιχιών καθημερινά μεταξύ των δυο πόλεων. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα και η ειδικά περιοχή του Έβρου μπαίνει δυναμικά στην διακίνηση εμπορευμάτων, σε μια περίοδο κρίσιμη για την ασφάλεια και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Σκοπός είναι να κερδίσει η Ελλάδα έστω και το 2% του εμπορευματικού φορτίου, που διέρχεται μέσω των Στενών του Βοσπόρου.

100 χλμ. με ηλεκτροδότηση θα συνδέουν την Αλεξανδρούπολη με τα λιμάνια της Μαύρης θάλασσας και η γραμμή θα είναι ανταγωνιστική άλλων οδών, καθιστώντας την Ευρώπη και την Ελλάδα, λιγότερο εξαρτώμενες από τρίτες χώρες. Στο 3ο τρίμηνο του 2023 θα υπάρχει ανάδοχος και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αλλάξει η φυσιογνωμία της περιοχής.

ΠΗΓΗ:ertnews.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη