Από 1 Απριλίου ένα -ένα τα σκάφη των αλιέων στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, «δένουν» στο λιμάνι. «Σε ό,τι έχει να κάνει με την ψαροσύνη τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο», δηλώνει στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος των Αλιέων, Δημήτρης Σαρίκας, σημειώνοντας ότι «σ’ αυτό συντελούν έκτακτα και μόνιμα φαινόμενα».
Ένα έκτακτο φαινόμενο ήταν η έντονη παρουσία φυτοπλαγκτόν πέρυσι, που δυσκόλεψε σε μεγάλο βαθμό τους ψαράδες, αλλά και το έκτακτο φαινόμενο της παρουσίας του Τουρκικού στόλου που έγινε πλέον μόνιμο και πλήττει όλους τους αλιείς παράκτιους και μη.
Όπως διαβεβαιώνει, το 50% των σκαφών σήμερα είναι παροπλισμένα και δεμένα στο λιμάνι, αφού αδυνατούν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά έξοδα μιας μηχανότρατας, που σε συνδυασμό με την δραστική μείωση αλιευμάτων κάνει αδύνατη την επιβίωση τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα σύμφωνα με τον κ. Σαρίκα είναι το γεγονός ότι πριν από 50 χρόνια στην αλιευτική περιοχή της Θράκης, από Πόρτο Λάγος μέχρι Αλεξανδρούπολη, υπήρχαν μόνο 15 μηχανότρατες με τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας. Σήμερα, όπως αναφέρει, ο αριθμός είναι πολλαπλάσιος, λόγω της εμφάνισης κάθε χρόνο 100 έως 150 τουρκικών σκαφών που αλιεύουν στην περιοχή με δυναμικά εργαλεία, κάτι που στη χώρα μας απαγορεύεται λόγω των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργώντας παράλληλα τεράστια και ανεπανόρθωτα προβλήματα.
Ακόμη, η ρύπανση που επιφέρουν οι τρεις ποταμοί Έβρος, Νέστος και Στρυμόνας καθώς και η κλιματική ανισορροπία εντείνουν την κατάσταση προς το χειρότερο. Είναι αδιανόητο να βρίσκουν οι ψαράδες αυτήν την εποχή γλώσσες με χαβιάρι, αφού η εποχή τους είναι τον Ιανουάριο, τονίζει με έμφαση.
Κι αναρωτιέται, πως θα επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι μέχρι τον Οκτώβριο που θα ξαναβγούν στη θάλασσα, τότε που ανοίγουν τα χωρικά ύδατα και πόσοι θ’ αντέξουν μέχρι τότε.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Ορεστιάδας