Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Επέτειος: 30 χρόνια από το μετάλλιο της Εβρίτισσας Μόρφως Δροσίδου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης

Σαν σήμερα, πριν από 30 χρόνια μια Εβρίτισσα έγραφε ιστορία, καθώς ήταν η πρώτη ελληνίδα αθλήτρια που κατακτούσε ολυμπιακό μετάλλιο στο άθλημα του ταεκβοντό. Πολύ πριν τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη, τον Μιχάλη Μουρούτσο, την Έλλη Μυστακίδου, που πρωταγωνίστησαν την επόμενη δεκαετία.

morfo drosidou

Βέβαια, το άθλημα του ταεκβοντό, δεν συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης ως επίσημο άθλημα, αλλά ως άθλημα επίδειξης. Για αυτό και δεν μέτρησε στην κατάταξη.

Επίσημα στην Βαρκελώνη η Ελλάδα κατέκτησε μόνο δύο μετάλλια, αμφότερα χρυσά, με τον Πύρρο Δήμα και την Βούλα Πατουλίδου. Ωστόσο η Μόρφω Δροσίδου με την επιτυχία της αυτή, σίγουρα έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας σε ένα άθλημα που μέχρι τότε, δεν το γνώριζαν και πολλοί στη χώρα μας ενώ σήμερα είναι από τα πιο δημοφιλή στον Εβρο.

Η «τίγρης της Θράκης», όπως την αποκαλούσαν τότε, ήταν 17 ετών και ακόμα μαθήτρια στο Νεοχώρι της Ορεστιάδας όταν κατέκτησε το ολυμπιακό μετάλλιο. Την πηγαινοέφερνε για μαθήματα αλλά και προπονήσεις ο πατέρας της.

«Το σημαντικό ήταν και μόνο η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς, θυμάμαι έντονα την πρόκριση από τους προκριματικούς. Μετά από εκείνη την επιτυχία καταφέραμε να έχουμε συνέχεια μετάλλια και παρουσίες σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα και φυσικά σε Ολυμπιακούς Αγώνες», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της στο Ράδιο Έβρος η Μόρφω Δροσίδου.

Η Εβρίτισσα ολυμπιονίκης τα τελευταία οκτώ χρόνια ασχολείται με την προπονητική στην Αθήνα, όπου πλέον μένει μόνιμα με την οικογένειά της (έχει δύο αγόρια). Μάλιστα, πρόσφατα αναβαθμίστηκε σε ομοσπονδιακή προπονήτρια και θα ηγηθεί της αποστολης της Εθνικής Ομάδας Ταεκβοντό Εφήβων – Νεανίδων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Juniors που θα φιλοξενηθεί στην γειτονική Βουλγαρία.

Η Μόρφω Δροσίδου παρά το γεγονός ότι έχει φύγει από τον Εβρο, επιστρέφι με κάθε ευκαιρία στην πατρίδα της, διατηρει άριστες σχέσεις με τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη και συνεχίζει να προτρέπει τον κόσμο και ιδίως τα παιδια να ασχοληθούν με οποιαδήποτε έκφανση του αθλητισμού, με την ίδια όποτε μπορεί να συμμετέχει δίνοντας το παράδειγμα στον Παραποτάμιο Αγώνα Δρόμου που διεξαγεται στο περιθώριο του Φεστιβάλ Νέων Άρδα.

ΠΗΓΗ: thrakisports.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη