Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Επίσημο: Αυτός είναι ο νέος κατώτατος μισθός

Επιβεβαιώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη η αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου στα 780 ευρώ.

Την ανακοίνωση έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπειτα από την συνάντηση που είχε στις 10 το πρωί της Παρασκευής με τον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις στις 11:00.

Ετσι ο νέος κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 9,4% σημειώνοντας αύξηση κατά 67 ευρώ το μήνα και 938 ευρώ το χρόνο.

Πέρα από τον κατώτατο, θετική επίδραση θα υπάρξει και σε όσους είχαν κατοχυρώσει προϋπηρεσία τουλάχιστον 3 ετών στον ίδιο εργοδότη ως τον Φεβρουάριο του 2012, καθώς αυτοί οι εργαζόμενοι δικαιούνται ανάλογη αναπροσαρμογή των 3ετιών τους. Επί της ουσίας, οι εργαζόμενοι με κατοχυρωμένη προϋπηρεσία 9 ετών και άνω θα δουν τον μισθό τους να αγγίζει τα 1.000 ευρώ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Καλημέρα σας, η Κυβέρνηση προχωρά σήμερα, στην τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%.

Έτσι από την 1η Απριλίου, αυτός θα φτάσει τα 780 ευρώ από τα 650 ευρώ -θυμίζω- που ήταν το 2019. Κάτι που σημαίνει ότι από τότε έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα περίπου 600.000 εργαζομένων.

Η νέα αύξηση, προφανώς και θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Αναλυτικά θα μιλήσει για όλα αυτά σε λίγο ο Υπουργός Εργασίας.

Δεν έχω αυταπάτες. Ξέρω, ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές, ενώ πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Είναι κάτι το οποίο το ακούω συνέχεια, ειδικά από νέες και νέους οι οποίοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα.

Η νέα αυτή αύξηση, προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα. Σίγουρα, όμως, προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς, τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα.

Θέλω να τονίσω ότι το τελικό ποσό το οποίο έχει συμφωνηθεί, βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας. Είναι, ωστόσο, μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων που -θέλω να θυμίσω- τόσο πολύ στηρίχθηκαν από την ελληνική Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, η εθνική οικονομία παραμένει σε μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται. Τώρα κατά συνέπεια είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μία γενναία αύξηση του βασικού μισθού, γιατί το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι.

ΠΗΓΗ: dnews.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη