Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Επίσκεψη Αντιπροσωπειών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από τα Κοινοβούλια της Αυστρίας και της Ουγγαρίας στον Έβρο, για το μεταναστευτικό

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Χρήστος Κέλλας, συμμετέχοντας σε αποστολή αποτελούμενη και από τους Ιωάννη Πλακιωτάκη, Αντιπρόεδρο της Βουλής, Λάζαρο Τσαβδαρίδη, Πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Πάτροκλο Γεωργιάδη, Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής υποδέχτηκαν στην Αλεξανδρούπολη την αντιπροσωπεία από τις Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Αυστρίας και της Ουγγαρίας. Στο επίκεντρο της συνάντησης που έγινε στο νομαρχείο της πόλης βρέθηκαν το μεταναστευτικό, η πρόοδος των εργασιών στον φράχτη του Έβρου, καθώς και το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Στο νομαρχείο τους καλωσόρισαν ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Βαγγέλης Πουλιλιός και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ, Σάββας Μιχαηλίδης.

Παίρνοντας αρχικά το λόγο ο κύριος Πλακιωτάκης καλωσόρισε.  τους βουλευτές και τους πρέσβεις από την Ουγγαρία και την Αυστρία, που βρέθηκαν για ακόμη μια φορά στον Έβρο, προκειμένου να δουν από κοντά την κατάσταση που πλέον επικρατεί στο νομό, μετά τα όσα έγιναν το 2020 και όλες τις στρατηγικές αλλά και τα μέτρα που αναπτύχθηκαν από την  κυβέρνηση λέγοντας με έμφαση, ότι ο Έβρος αποτελεί αδιάβατο ευρωπαϊκό οχυρό γεγονός, που αποτελεί την βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για την ασφάλεια της χώρας και την θωράκιση των συνόρων, με απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, αφού περιέγραψε τις ενέργειες, που έχουν γίνει προς σε αυτή την κατεύθυνση, δεν παρέλειψε να πει και όλα τα υπόλοιπα, που σηματοδοτεί για τις διεθνείς εξελίξεις η Αλεξανδρούπολη, αναδεικνύοντας την σε γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό κόμβο, δίνοντας έμφαση στην παρουσία των Αμερικανών στο λιμάνι, στο FSRU και προσφάτως, όπως ανέφερ,ε χαρακτηριστικά και σε ακαδημαϊκό με την ενίσχυση και ενδυνάμωση του ΔΠΘ.

Η Ελλάδα του σήμερα, ανέφερε ο κύριος Πλακιωτάκης δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του χθες. Η χώρα έχει αποκτήσει δύναμη, όλη την υπολογίζουν και είναι ισάξιος συνομιλητής αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και ρόλους γι΄ αυτό και υποστήριξε, ότι οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες και η συμμετοχή των πολιτών πολύ σημαντική.

Ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης ξεκίνησε την τοποθέτηση του αναφέροντας, πως η πραγματικότητα είναι, ότι ο Έβρος και ο θαλάσσιος χώρος του Αιγαίου βρίσκονται αυτή τη στιγμή από πλευράς ροών σε μια ύφεση, κάτι το οποίο μας επιτρέπει να διαχειριστούμε το φαινόμενο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αναφορικά με το ποια είναι η στρατηγική της Ελλάδας για το μεταναστευτικό ο κύριος Γεωργιάδης είπε, ότι η Ελλάδα θέλει να τροποποιήσει τις ροές από παράνομες οι παράτυπες σε νόμιμες. Δεν θέλει να αποτινάξει από πάνω της τις υποχρεώσεις που έχει στα ζητήματα ασύλου και προσφυγικού δικαίου, αλλά θέλει να πείσει τις χώρες και τους πολίτες των τρίτων χωρών προέλευσης ότι αξίζει τον κόπο να έρθουν νόμιμα στην Ελλάδα, να εργαστούν και να μην αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως παράτυποι οικονομικοί μετανάστες. Αυτήν την στιγμή διευκρίνισε ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, ότι υπάρχουν 33 δομές στην χώρα και 24 περιφερειακά γραφεία ασύλου, με κύριες πηγές χρηματοδότησης, το ταμείο ασύλου, το ταμείο ανάκαμψης και τις δωρεές από άλλες κυβερνήσεις, άλλων χωρών.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη