Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Επί ποδός οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Έβρου – Σήμερα αποφασίζουν – Τι διεκδικούν

Με αναμμένες τις μηχανές των τρακτέρ τους και των αγροτικών τους μηχανημάτων, βρίσκονται οι αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίοι με αποφάσεις των αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών, που συντονίζονται μέσα από την πανελλαδική επιτροπή μπλόκων οργανώνουν τις κινητοποιήσεις τους για το επόμενο διάστημα.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι δίνουν το σύνθημα των κινητοποιήσεων, βγάζουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών, ενώ οι αγρότες του νομού Λάρισας παραμένουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο Πλατυκάμπου, από τις 13 Δεκέμβρη.

Την ίδια στιγμή όλο το προηγούμενο οι αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας πραγματοποίησαν συσκέψεις προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους, καθώς όπως φαίνεται είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν το δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου. Το ίδιο συμβαίνει και με τους παραγωγους του Έβρου, οι οποίοι το προηγούμενο Σάββατο προχώρησαν σε ευρεία σύσκεψη στην Ορεστιάδα και αποφάσισαν να ξανά συναντηθούν σήμερα Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποφασίσουν τα περαιτέρω βήματα τους και ποια θα είναι αυτά.

Τι διεκδικούν:

Αιτήματα για την επιβίωσή τους αλλά και να καταφέρουν να παραμείνουν στην παραγωγή διεκδικούν αγρότες και κτηνοτρόφοι:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.
  • Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
  • ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
  • Λύση για το χαράτσι που ζητά η ΔΕΗ από τα ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ
  • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη