Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Επιμελητήριο Έβρου: Προβληματισμός στον εμπορικό κόσμο από τα νέα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας

Για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού στο λιανεμπόριο κάνει λόγο και το Επιμελητήριο Έβρου. Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζουν “ανέφικτη” την εφαρμογή των νέων μέτρων, καθώς είναι δύσκολος ο συνεχής έλεγχος των πιστοποιητικών από το προσωπικό, ενώ τονίζεται πως για τα σούπερ μάρκετ δεν ισχύουν οι ίδιοι όροι, κάτι που, όπως αναφέρουν, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Δείτε την ανακοίνωση:

Λανθασμένα μηνύματα εκπέμπονται από το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για την ανάσχεση του νέου κύματος της πανδημίας.

Τα νέα μέτρα αφαιρούν μία μεγάλη μερίδα κόσμου από το πελατολόγιο των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, που σημαίνει ότι θα επηρεαστεί αρνητικά ο κύκλος εργασιών στην αγορά, την ώρα όμως που οι έμποροι βρίσκονται ήδη σε δυσχερή θέση καθώς εδώ και δύο χρόνια έχουν δει σημαντικές μειώσεις στους τζίρους τους, ενώ παράλληλα «τρέχουν» σημαντικές υποχρεώσεις μεταξύ των οποίων και αυτή της καταβολής των επιστρεπτέων επιχορηγήσεων (που ξεκινά από 1/1/2022).

Έπειτα, χρονικά βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του έτους, δηλαδή σε μια περίοδο που οι οικονομικές υποχρεώσεις του εμπορικού κόσμου είναι ιδιαιτέρως αυξημένες (το λεγόμενο «κλείσιμο της χρονιάς»).

Εν τω μεταξύ, θεωρούμε ανέφικτη την εφαρμογή των νέων μέτρων καθώς είναι τρομερά δύσκολο για τον εκάστοτε καταστηματάρχη να ελέγχει το πιστοποιητικό ή το ράπιντ τεστ των πελατών του, ενώ η εφαρμογή του νέου πακέτου μέτρων δημιουργεί και μία συνθήκη αθέμιτου ανταγωνισμού αφού δεν ισχύει για τα σούπερ μάρκετ, στα οποία όμως εκτός από τρόφιμα πωλούνται και άλλα είδη λιανικού εμπορίου (μικροσυσκευές, ρούχα, παπούτσια, χαρτικά, είδη διακόσμησης κ.α.).

Κατανοούμε απολύτως την ανάγκη επέκτασης της εμβολιαστικής κάλυψης σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, ώστε να ορθωθεί το λεγόμενο τείχος ανοσίας, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με τους εμπόρους σε ρόλο ελεγκτή.

Οι έμποροι καθώς και οι καταστηματάρχες εστίασης έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν τους κανόνες υγιεινής στα καταστήματά τους και γι’ αυτό πρέπει να ελέγχονται. Οτιδήποτε άλλο είναι άδικο, αλλά και επιβαρυντικό ως προς την εν γένει λειτουργία της Οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τον Εμβολιασμό καθαυτόν, προφανώς το Επιμελητήριο Έβρου συντάσσεται με την ανάγκη διεύρυνσης του σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, καθώς είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο Εμβολιασμός αποτελεί το ισχυρότερο όπλο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email