Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Επιμελητήριο Έβρου: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τις αιτήσεις συμψηφισμού του 12%

Την θετική εξέλιξη της έναρξης της διαδικασίας για τον συμψηφισμό του 12% με τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας, κυρίως στη Θράκη ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Έβρου, εξηγώντας και την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι:

«Τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχώρησαν στην επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος των ανεξόφλητων οικονομικών αξιώσεων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας, κυρίως στη Θράκη (το λεγόμενο 12%). Ειδικότερα, σε συνέχεια της έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (υπ. αρ. οικ. 51245 ΚΥΑ, ΦΕΚ 2795/Β΄/6.6.2022), με την οποία ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις τα δικαιολογητικά και η διαδικασία χορήγησης έκπτωσης από τις οφειλές στη φορολογική διοίκηση και στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, των επιχειρήσεων με ανεξόφλητες απαιτήσεις προς τη Δ.ΥΠ.Α. (πρώην ΟΑΕΔ) έως 31.12.2015, με την προϋπόθεση ότι για τις απαιτήσεις αυτές δεν έχουν ασκηθεί ένδικα μέσα ή έχουν παραιτηθεί απ’ αυτά, ενεργοποιήθηκε στην ψηφιακή πλατφόρμα “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ η υποβολή των σχετικών αιτήσεων από τις επιχειρήσεις-δικαιούχους.

Πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη, που έρχεται ως επιστέγασμα μίας μεγάλη προσπάθειας που κατέβαλαν τα Επιμελητήρια για την επίλυση του κρίσιμου αυτού ζητήματος.

Ως Επιμελητήριο Έβρου, χαιρετίζουμε την εξέλιξη και καλούμε τους δικαιούχους να κάνουν χρήση της υπηρεσίας, μέσω των οδηγιών που παρέχονται από την ΑΑΔΕ.

Πώς λειτουργεί;

Μετά την έκδοση σχετικής εγκριτικής απόφασης από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία της Δ.ΥΠ.Α., οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν, έως 30.11.2022, αίτηση στην πλατφόρμα «myBusinessSupport – Ρύθμιση ανεξόφλητων οικονομικών αξιώσεων παραμεθορίου», δηλώνοντας το ποσό της ανεξόφλητης απαίτησής τους που θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση έκπτωσης από φορολογικές οφειλές και το ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση έκπτωσης από ασφαλιστικές οφειλές.

Εντός 48 ωρών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ή από τη βεβαίωση των οφειλών, θα διενεργείται από την ΑΑΔΕ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) κεντρική διαδικασία απόσβεσης των οφειλών αυτών, με τη σειρά που προβλέπεται στην παραπάνω απόφαση, έως την κάλυψη των ανεξόφλητων απαιτήσεων που έχουν αναγνωριστεί με την εγκριτική απόφαση.

Μετά την απόσβεση των οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.»

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη