Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Επιστημονικές ανακαλύψεις με νούμερα που «έσπασαν» ρεκόρ το 2022

Κάθε χρόνο σημειώνονται νέα επιστημονικά ρεκόρ και το 2022 δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Ένας βακτηριακός γίγαντας, ένας σοκαριστικά γρήγορος υπερυπολογιστής και μια κοντινή μαύρη τρύπα είναι κάποια από τα σημαντικότερα.

Η παλαιότερη χειρουργική επέμβαση

Ο σκελετός ενός νεαρού ενήλικα ηλικίας 31.000 ετών που βρέθηκε σε μια σπηλιά στην Ινδονησία από τον οποίο λείπει τμήμα του αριστερού ποδιού, αποτελεί την παλαιότερη ένδειξη ακρωτηριασμού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature. Η ανακάλυψη θέτει σε αμφισβήτηση την κυρίαρχη έως τώρα αντίληψη ότι τέτοιες ιατρικές πρακτικές αναδύθηκαν πολύ πιο πρόσφατα, σχεδόν παράλληλα με την εμφάνιση της γεωργίας πριν περίπου 10.000 χρόνια. Η ανακάλυψη τοποθετεί τη χειρουργική επέμβαση πριν περίπου 20.000 χρόνια.

Το μεγαλύτερο μονοκύτταρο βακτήριο

Jean Marie Volland Berkeley Lab

Gredit: Jean Marie Volland Berkeley Lab

Τα βακτήρια ανήκουν στον μικρόκοσμο, αλλά όχι το Thiomargarita magnifica. Με μήκος κατά μέσο όρο περίπου ένα εκατοστό, αυτό το νέο βακτήριο που ανακαλύφθηκε είναι ορατό με γυμνό μάτι. Το T. magnifica , που ζει στα μαγγρόβια δάση των Μικρών Αντιλλών της Καραϊβικής, είναι περίπου 50 φορές μεγαλύτερο από άλλα είδη μεγάλων βακτηρίων και περίπου 5.000 φορές μεγαλύτερο από τα τυπικά βακτήρια. Ωστόσο παραμένει άγνωστο γιατί αυτό το είδος εξελίχθηκε σε έναν τέτοιο γίγαντα.

Ο ταχύτερος υπερυπολογιστής

Fastest computer CARLOS JONESORNLDOE

Gredit: CARLOS JONESORNLDOE

Ο υπερυπολογιστής με το όνομα Frontier που κατασκεύασε η Hewlett Packard Enterprise για το Oak Ridge National Laboratory (ORNL) του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, έφτασε τα 1,1 exaflops, γεγονός που τον καθιστά τον πρώτο υπερυπολογιστή στον κόσμο που σπάει το φράγμα ταχύτητας exascale και τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο (μπορεί να εκτελέσει τουλάχιστον 1018  λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο). Ο επόμενος ταχύτερος υπολογιστής ολοκληρώνεται με 1015 λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο. Η υπολογιστική κλίμακα Exascale αναμένεται να οδηγήσει σε ανακαλύψεις σε κάθε πεδίο, από την επιστήμη του κλίματος μέχρι την υγεία και τη σωματιδιακή φυσική.

Η μεγαλύτερη αποικία ψαριών

Credit AWI OFOBS team

Credit: AWI OFOBS team

Μια αποικία ψαριών πρωτόγνωρου μεγέθους (όσο το Ορλάντο της Φλόριντα) και ένα μοναδικό θαλάσσιο οικοσύστημα, το οποίο έχει το μέγεθος της Μάλτας εντόπισαν οι επιστήμονες στην περιοχή Weddell Sea της Ανταρκτικής. Περίπου 60 εκατομμύρια φωλιές με περίπου 1.700 αυγά “παγόψαρων του Ιωνά” ( Neopagetopsis ionah ) η κάθεμια εκτείνονται σε τουλάχιστον 240 τετραγωνικά χιλιόμετρα βυθού. Μέχρι τώρα ήταν γνωστό πως τα είδη ψαριών που φτιάχνουν φωλιές δεν ξεπερνούν τις κάποιες εκατοντάδες. Η άφθονη προσφορά τροφής και η πρόσβαση σε μια ζώνη ασυνήθιστα ζεστού νερού μπορεί να εξηγήσει το εξαιρετικά μεγάλο μέγεθος της αποικίας.

Η πιο κοντινή μαύρη τρύπα

mpia closestbh el badry 2022 overview

Gredit: Μpia closestbh el badry

Κοσκινίζοντας δεδομένα που κυκλοφόρησε το διαστημικό σκάφος Gaia, οι αστροφυσικοί ανακάλυψαν μια μαύρη τρύπα που έχει μάζα 10 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο και απέχει «μόνο» 1.500 έτη φωτός από τη Γη. Ονομάστηκε Gaia BH1 και είναι περίπου δύο φορές πιο κοντά από την μέχρι τώρα πλησιέστερη γνωστή μαύρη τρύπα. Αλλά αυτό το ρεκόρ μπορεί να μην στέκει, καθώς υπολογίζεται πως υπάρχουν στον γαλαξία μας περίπου 100 εκατομμύρια μαύρες τρύπες. Δεδομένου ότι οι περισσότερες είναι αόρατες, είναι δύσκολο να εντοπιστούν. 

ΠΗΓΗ: dnews.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη