Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Επιστολή του ΑΚΚΕΛ στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με στοιχεία ότι εθνικός εναέριος χώρος και χωρικά ύδατα είναι στα 10 μίλια από το 1988

Το ΑΚΚΕΛ, για να εξασφαλίσει ότι η ηγεσία του State Department δεν ενεργεί κατά των ελληνικών δικαίων και της πραγματικότητας από άγνοια (όση πιθανότητα και αν υπάρχει για αυτό), απέστειλε την ακόλουθη επιστολή στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, κ. Pompeo, με στοιχεία ότι από το 1988 τα 10 ναυτικά μίλια είναι επίσημα για την Ελλάδα εθνικός εναέριος χώρος και χωρικά ύδατα και δεν υπάρχει διαφοροποίηση «6 ή 10», όπως αναφέρουν πρόσφατες αμερικανικές τοποθετήσεις.

—————————–Το κείμενο της επιστολής στα ελληνικά———————-
14/11/2020

ΠΡΟΣ: κ. Michael R. Pompeo, Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Επιστολή του ΑΚΚΕΛ με αποδεικτικά στοιχεία για αλλαγή της θέσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τα «6 έναντι 10» μιλίων Ελληνικού εθνικού και εναέριου χώρου

Αγαπητέ κ. Υπουργέ,
Το κόμμα ΑΚΚΕΛ πήρε την πρωτοβουλία να σάς ενημερώσει για το θέμα των 6 ή 10 μιλίων εθνικών υδάτων και εναέριου χώρου, διότι από τις ανακοινώσεις σας διαφαίνεται μία άγνοια (;) ή αγνόηση (;) συγκεκριμένων ιστορικών γεγονότων και σχετικών εγγράφων.

Το ΑΚΚΕΛ δημοσιοποίησε ανακοίνωση με την οποία αποδεικνύει ότι από το 1988 τα εθνικά ύδατα και ο εναέριος χώρος της Ελλάδας είναι 10 ναυτικά μίλια, δηλαδή ταυτίζονται. Μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση στα Ελληνικά στην διεύθυνση https://akkelparty.blogspot.com/2020/10/1988-10.html , περίληψη της οποίας αναφέρουμε στην παρούσα επιστολή.

Τον Σεπτέμβριο του 1931 το Διάταγμα Βενιζέλου όριζε «το πλάτος ζώνης των χωρικών υδάτων εις δέκα ναυτικά μίλια από των ακτών της επικρατείας».
Με τον αναγκαστικό νόμο Α.Ν. 2597 της 23ης Οκτωβρίου 1940 λίγες ημέρες πριν από την επίθεση του Άξονα, ο Μεταξάς μείωσε τα 10 μίλια σε 6 μίλια, λόγω βρετανικών πιέσεων, όπως είναι ευρύτερα αποδεκτό.
Ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου στις 11 Νοεμβρίου 1988 (ένα τρίτο του αιώνα πριν), με το άρθρο 191 του Κώδικα Αεροπορικού Δικαίου (Ν.1815) επανέφερε σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα του 1931. Έγραφε ότι μέχρι να εκδοθεί άλλο Διάταγμα για την έκταση των χωρικών υδάτων «ισχύει το διάταγμα της 6/18 Σεπτεμβρίου 1931».
Συνεπώς, για ένα τρίτο του αιώνα τα εθνικά χωρικά ύδατα και ο εθνικός εναέριος χώρος της Ελλάδας έχουν οριστεί στα 10 ναυτικά μίλια. Δεν υπάρχει έδαφος αμφισβήτησης αυτών όπως διαφαίνεται σε ανακοινώσεις του State Department και αξιωματούχων του.
Παρακαλούμε να τροποποιήσετε την στάση σας στο θέμα, ίσως με ανακοίνωση που θα λαμβάνει υπόψιν τα πραγματικά δεδομένα και έγγραφα.

Με τιμή,
[Υπογραφή],
Ευάγγελος (Βάκης) Τσιομπανίδης, Πρόεδρος ΑΚΚΕΛ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email