Η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες στα περισσότερα μέρη της ελληνικής επικράτειας. Πολύ περισσότερο δε στη νησιωτική Ελλάδα όπου η τουριστική περίοδος ξεκινά στην ουσία με την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και ευχή όλων είναι να έχει ένταση και διάρκεια.
Στον Έβρο η τουριστική σεζόν διαρκεί λιγότερο. Συνήθως η διάρκεια της είναι δύο – τρεις μήνες.
Μετά από μία διετία όπου η πανδημία στέρησε κάθε δυνατότητα τουριστικής κίνησης τα πρώτα δείγματα δείχνουν ότι η κανονικότητα επιστρέφει. Οι αγορές από τις οποίες συνήθως ο ακριτικός Έβρος αντλεί δεξαμενές τουριστών είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία αλλά κυρίως η βασική αγορά που ενδιαφέρει είναι αυτή της Τουρκίας.
Είναι κοινό μυστικό όλων ότι οι άνθρωποι του τουρισμού αναμένουν με ενδιαφέρον και αγωνία να επιστρέψουν οι τούρκοι τουρίστες που χαρακτηρίζονται από καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά αναφορικά με τις τουριστικές τους δαπάνες.
Ας μην ξεχνάμε ότι μέσα από την πολυπληθή Κωνσταντινούπολη των 20 περίπου εκατομμυρίων είναι πολλές χιλιάδες οι Τούρκοι πολίτες οι οποίοι και θέλουν αλλά και μπορούν να ξοδέψουν χρηματα για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Η ισοτιμία που υπάρχει σήμερα και φτάνει το 1 προς 18 δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε αυτές τις συγκεκριμένες κατηγορίες επισκεπτών που έχουν ιδιαίτερα υψηλά εισοδήματα. Άλλωστε, επιλέγουν να κάνουν διακοπές με έναν πιο «δυτικό τρόπο» από ότι συνήθως συμβαίνει στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Άς μη ξεχνάμε ότι οι τούρκοι τουρίστες ήταν αυτοί που πρώτοι χτύπησαν την πόρτα και άρχισαν, χωρίς ιδιαίτερες προκλήσεις, να επισκέπτονται κυρίως στην Αλεξανδρούπολη αλλά και άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Θάσος) απολαμβάνοντας υψηλού επιπέδου φιλοξενία από μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και γαστρονομικές εμπειρίες από επιχειρήσεις της εστίασης.
Η φετινή τουριστική κίνηση ξεκινά με πολύ καλές προβλέψεις αλλά και τα πρώτα στοιχεία επισκεψιμότητας δείχνουν ότι ο τουρισμός από την Τουρκία θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του focustonevro.gr μιλώντας με αξιόπιστες πηγές από το κλάδο του τουρισμού, οι καθημερινές αίτησεις για την έκδοση βίζας στα ελληνικά γραφεία της Κωνσταντινούπολης φτάνουν τις 700 την ημέρα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το εκεί γραφείο διευρύνει το ωράριο λειτουργίας δεδομένο ότι οι προοπτικές δείχνουν ότι οι αιτήσεις θα φτάσουν τις 1000 την ημέρα.
Αυτό σε συνδυασμό με τα δείγματα από την επίσκεψη τούρκων τουριστών που είχαμε στην πρώτη μεγάλη μουσουλμανική γιορτή (το Μπαϊράμι) αλλά και τις κρατήσεις που υπάρχουν από τα ξενοδοχεία της Αλεξανδρούπολης δείχνουν ότι θα έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι που δεν θα επηρεαστεί τόσο από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις των δύο χωρών και τις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου.
Παρότι στο εσωτερικό της, η Τουρκία προσπαθεί να συγκρατήσει τους πολίτες και τους παροτρύνει να επιλέξουν για τις διακοπές τους εγχώριους προορισμούς, παρόλα αυτά οι ίδιοι επιλέγουν σε πολλές των περιπτώσεων τη χώρα μας.
Στελέχη του ΕΟΤ αναφέρουν στο focustonevro.gr ότι η χρονιά δείχνει σημάδια σαν αυτή του 2017 αναφορικά με τους επισκέπτες από την Τουρκία.
Αν αυτό συνδυαστεί με την παράλληλη προσέλευση τουριστών από τις χώρες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας τότε αναμένεται ένα θερμό τουριστικά καλοκαίρι για τον Έβρο και φυσικά την Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη που είναι κυρίως οι δύο βασικοί προορισμοί.
Οι προσδοκίες αυτές αποτυπώνονται και στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό είτε αυτές είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες είτε επιχειρήσεις από την εστίαση και φυσικά τα beach bar που είναι πανέτοιμα για να υποδεχθούν τους επισκέπτες.