Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Ερντογάν: Ελπίζω σε νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – Πάμε στην Αθήνα με προσέγγιση win-win

Την ελπίδα για την έναρξη μίας νέας εποχής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκφράζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα.

«Θα πάμε στην Αθήνα με προσέγγιση ‘win-win’» ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu. Όπως σημείωσε «εκεί θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις, όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επισήμανε ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων και ζητήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν αμέσως, αλλά υπάρχουν και θέματα που μπορούν να διευθετηθούν άμεσα και να διευρύνουν τη βάση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Πάντα λέω: “Προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους και να μειώσουμε τους εχθρούς”. Θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να του τα πούμε (σ.σ. του Έλληνα πρωθυπουργού) αυτά πολύ καθαρά στη διμερή μας συνάντηση, όπως έχω πει και στο παρελθόν. Γιατί όταν φωνάξετε από την Τουρκία, αυτός ο ήχος ακούγεται από το νησί της Κω. Δεν είναι σωστό δύο χώρες, οι οποίες είναι τόσο κοντά σε απόσταση, τόσο συνυφασμένες όσον αφορά την ιστορία τους, να εξακολουθούν να πορεύονται με φωνές που τροφοδοτούν την εχθρότητα» δήλωσε.

«Όταν κοιτάμε αυτό το σημείο, κάποιοι, ειδικά οι ΗΠΑ, προσπαθούν να μας στρέψουν ο ένας εναντίον του άλλου. Παρόλο που έχουμε πληρώσει τα F-16 δεν μας τα δίνουν, ενώ εξακολουθούν να στέλνουν F-16 και πυρομαχικά στην Ελλάδα. Επειδή η Αμερική το κάνει αυτό, μάλλον δεν έχουμε λόγο να υποχωρήσουμε. Επισκεπτόμαστε τον γείτονά μας, καθόμαστε και μιλάμε» πρόσθεσε.

Στις 7 Δεκεμβρίου η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Ο Τούρκος ηγέτης αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβουλίο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου είχε συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο, μαζί με την ενεργοποίηση πολλαπλών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και με βάση τους εξής άξονες: Πολιτικός διάλογος, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

Ποιοι θα καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών

Σύμφωνα με τους βασικούς άξονες συνεργασίας που έχουν συμφωνηθεί από κοινού στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, πέρα από τον υπουργό Εξωτερικών (και την υφυπουργό Εξωτερικών, καθώς και τον ΥΦΥΠΕΞ για την Οικονομική Εξωστρέφεια) θα συμμετέχουν υπουργοί με αρμοδιότητες στους τομείς της Άμυνας, της Μετανάστευσης, του Πολιτισμού και του Τουρισμού, της Οικονομίας και της Εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα της συνεδρίασης θα έχει ως εξής:

  • Το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου οι υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας θα έχουν διμερείς συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και σε άλλα υπουργεία.
  • Την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, με το ίδιο σχήμα των προηγούμενων δύο συναντήσεών τους που πραγματοποιήθηκαν στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη (με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών Άννας Μαρίας Μπούρα και Cagatay Kilic).
  • Μετά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
  • Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη μορφή γεύματος εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email