Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν μπορεί να επωμιστεί νέο μεταναστευτικό βάρος – Η Ευρώπη θα επηρεαστεί

Ο Τούρκος πρόεδροςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 για το Αφγανιστάν, όπου υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει την πολυτέλεια να γυρίσει την πλάτη στον αφγανικό λαό και να εγκαταλείψει στη μοίρα του το Αφγανιστάν.

«Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν αυξάνουν τον κίνδυνο μεταναστευτικών ροών», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, προτείνοντας μία ομάδα μετανάστευσης στο πλαίσιο της G20 με πρόεδρο την Τουρκία. «Η Τουρκία δεν μπορεί να επωμιστεί ένα νέο μεταναστευτικό βάρος που θα προέρχεται από το Αφγανιστάν. Προτείνω την σύσταση μιας ομάδας εργασίας εντός της G20. Η Τουρκία προσφέρεται να αναλάβει την προεδρία αυτής της ομάδας». Από την μεταναστευτική πίεση που θα αντιμετωπίσει η Τουρκία θα επηρεαστούν αναπόφευκτα και οι ευρωπαϊκές χώρες, προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος.

“Να κατευθύνουμε τους Ταλιμπάν προς τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς προϋποθέσεις”

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πολιτική και γεωπολιτική πραγματικότητα στο Αφγανιστάν, η διασφάλιση της σταθερότητας στη χώρα το συντομότερο δυνατό είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο σε περιφερειακή αλλά και σε διεθνή κλίμακα», ανέφερε. «Πρέπει να κατευθύνουμε τους Ταλιμπάν προς τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης χωρίς προϋποθέσεις», πρόσθεσε. «Πρέπει να δείξουμε ισχυρή αλληλεγγύη προς τον αφγανικό λαό λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης που επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο», υπογράμμισε. «Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το αδελφικό μας καθήκον απέναντι στον αφγανικό λαό σε αυτές τις δύσκολες μέρες που βιώνουν», κατέληξε.

Πηγή: ethnos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email