Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Ερντογάν: Χωρίς «τρίτους» μπορούμε να λύσουμε κάθε πρόβλημα με την Ελλάδα

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει και της επίσκεψής του στην Αθήνα το επόμενο διάστημα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «οι σχέσεις μας με την Ελλάδα μπορούν να φτάσουν σε καλύτερο σημείο».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής από το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον Βάλτερ Στάινμαϊερ και τον Ολαφ Σολτς, ο Ερντογάν τόνισε ότι «θέλουμε να μειώσουμε τους εχθρούς και να αυξήσουμε τους φίλους».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξουν αιφνιδιαστικά βήματα στην επίλυση των προβλημάτων και την ελληνοτουρκική συνεργασία, με αφορμή και τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη», ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι «γι’ αυτά θα μιλήσουμε στο συνέδριο συνεργασίας που θα κάνουμε».

«Ελπίζω να γίνει όπως ακριβώς είπε (σ.σ.: ο Κ. Μητσοτάκης) και οι σχέσεις μας με την Ελλάδα να φτάσουν σε καλύτερο σημείο. Ελπίζω ότι θα ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία. Θέλουμε να μειώσουμε τους εχθρούς και να αυξήσουμε τους φίλους. Ελπίζουμε ότι θα κάνουμε αυτό το βήμα».

Πρόσθεσε δε πως, «ως δύο σημαντικές και γειτονικές χώρες της περιοχής, είναι απολύτως φυσιολογικό τα συμφέροντά μας να είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφορές απόψεών μας σε ορισμένα ζητήματα δίνοντας προτεραιότητα στον διάλογο». 

«Ως περιφερειακές χώρες, αν εξαιρέσουμε από τη διαδικασία τρίτες χώρες, που προσεγγίζουν το θέμα με λογική κέρδους και αγοράς, δεν έχουμε πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε», ανέφερε με νόημα.

«Ιμπεριαλιστές και σταυροφόροι»

Σε ομιλία του το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν αποκάλεσε τον Βάλτερ Στάινμαϊερ και τον Ολαφ Σολτς ως ιμπεριαλιστές και σταυροφόρους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι απέφυγε να χρησιμοποιήσει το όνομα του κ. Σολτς.

«Ολος ο δυτικός κόσμος, όλο το οικοδόμημα Σταυροφόρων και Ιμπεριαλιστών, είναι μαζί. Δεν έχουν κάτι που τους χωρίζει. Δυστυχώς και στη χθεσινοβραδινή μου επίσκεψη αυτά είδα. Και στον πρόεδρο το είδα αυτό και στον άλλον! Ξαπλώνουν, σηκώνονται και όλο λένε η Χαμάς, η Χαμάς, η Χαμάς! Λένε πως με την έξοδο της Χαμάς ξέσπασε η φωτιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι είπε για τα Eurofighter

Σε ερώτηση σχετικά με την προμήθεια των μαχητικών Eurofighter, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι ο «καγκελάριος δεν μπήκε ποτέ σε αυτό το θέμα. Δεν σχολίασε, δηλαδή, αν θα δώσουν Eurofighter ή όχι».

Πρόσθεσε δε πως «έχουμε ήδη δώσει την απάντησή μας ξεκάθαρα. Αν μας δώσουν αυτά τα αεροπλάνα, θα τα δώσουν. Αλλά, αν δεν τα δώσουν, μήπως και δεν υπάρχει πόρτα που να μπορούμε να χτυπήσουμε; Πολλές».

«Ξέρετε τι βήματα έγιναν στα συστήματα αεράμυνας πριν από τους S400; Η Αμερική δεν παρείχε τα συστήματα αεράμυνας που υποτίθεται πως θα παρείχε, έτσι αγοράσαμε S400 από τη Ρωσία. Αυτή τη στιγμή έχουμε S400. Είμαστε στον δρόμο μας για να γίνουμε μια χώρα που παράγει και χρησιμοποιεί τα δικά της όπλα. Λαμβάνουμε μέτρα για να καλύψουμε μόνιμα τις ανάγκες μας σε πολεμικά αεροσκάφη», συμπλήρωσε.

«Η Τουρκία είναι η ατμομηχανή του τουρκικού και ισλαμικού κόσμου»

Σε μια αναφορά για τη «Μεγάλη Τουρκία» και σχετικά με την έκταση από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Αφρική και τον Καύκασο, ο Ερντογάν σημείωσε πως «η λογική Σταυροφόρων – Hμισελήνου δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζεται κανονικά».

«Aυτοί που ανάβουν το δαχτυλίδι της φωτιάς και την αναζωπυρώνουν έχουν μόνο έναν στόχο. Να εμποδίσουν να φτάσει στους στόχους της η Τουρκία, η οποία είναι η ατμομηχανή του τουρκικού και ισλαμικού κόσμου. Αλλά δεν θα τα καταφέρουν!», ανέφερε.

«Οταν λέμε για τα εδάφη αυτά, σε γενική έννοια μιλάμε για τη γεωγραφία της καρδιάς μας. Αν υπάρχει κάποιος που δεν θέλει να παραδεχθεί πως η Τουρκία δεν αποτελείται μόνο από τα σύνορα της, είτε είναι ηλίθιος είτε είναι κάποιος που έχει ξεπουλήσει το μυαλό και την καρδιά του σε άλλους», πρόσθεσε.

«Κοιτάμε το περιβάλλον μας με ορίζοντα τη γεωγραφία της καρδιάς μας και πρέπει να εξετάζουμε τα ζητήματα ανάλογα με αυτή την κατάσταση. Ετσι είναι το ζήτημα της Συρίας, έτσι είναι το ζήτημα του Ιράκ, έτσι είναι το ζήτημα της Κύπρου, κάθε ζήτημα στον Καύκασο είναι έτσι. Κάθε ζήτημα στα Βαλκάνια είναι έτσι. Κάθε ζήτημα στη νότια Ασία είναι έτσι. Ετσι είναι κάθε ζήτημα που ξεκινάει απο τις ακτές της ανατολικής Μεσογείου και φτάνει μέχρι τα βάθη της Αφρικής. Ετσι είναι κάθε ζήτημα των 7 εκατομμυρίων συμπολιτών μας που ζουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Φυσικά έτσι είναι και όσα συμβαίνουν στη Γάζα και στην Ιερουσαλήμ», υπογράμμισε με νόημα.

Καταληκτικά, τόνισε πως «οποιοσδήποτε λέει “τι μας ενδιαφέρει η Συρία; Tι μας ενδιαφέρει το Ιράκ; Tι μας ενδιαφέρει το Καραμπάχ; Tι μας ενδιαφέρει η Λιβύη; Tι μας ενδιαφέρει η Βοσνία; Tι μας ενδιαφέρει η Ιερουσαλήμ”, στην πραγματικότητα, άθελα του ή εσκεμμένα, βάζει τρικλοποδιά στην πορεία της Μεγάλης Τουρκίας».

Πηγή: kathimerini.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email