Στο πως θα λειτουργήσει η εστίαση με τα αμιγή και μεικτά καταστήματα από τις 15 Ιουλίου, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Οι ανακοινώσεις αυτές θα ισχύσουν βέβαια, αν δεν υπάρξουν αλλαγές λόγω αύξησης κρουσμάτων και λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων. Ήδη χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι η εστίαση θα δουλεύει μόνο με καθήμενους και προανήγγειλε αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.
Ωστόσο σε σχέση με αυτά που ισχύουν αυτήν τη στιγμή, οι επαγγελματίες της εστίασης, προετοιμάζονται για την υποδοχή των πελατών με το νέο καθεστώς που θα ισχύει από τις 15 Ιουλίου.
Ο κ. Πιερρακάκης μιλώντας στο STAR έκανε ειδική μνεία στη νέα εφαρμογή που ετοιμάζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον έλεγχο του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Επεσήμανε πως ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να κατεβάζει την εφαρμογή στο κινητό ή το tablet του και να ελέγχει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.
Ανάλογα με το τι «διαβάζει» το app, θα έχει και ένα διαφορετικό χρώμα:
- Πράσινο χρώμα: αν κάποιος είναι εμβολιασμένος.
- Κίτρινο χρώμα: αν έχει αρνητικό τεστ.
- Κόκκινο χρώμα: αν το πιστοποιητικό δεν είναι γνήσιο ή προκύψει οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα.
Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε πως η διαδικασία είναι απλή, με τον ιδιοκτήτη να κατεβάζει την εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη όπως κάθε application στα stores και με το που την ανοίξεις, με την κάμερα σαρώνεις το πιστοποιητικό που θα είναι χάρτινο ή screenshot από άλλο κινητό και βλέπεις το αποτέλεσμα.
Οι αντιδράσεις των επαγγελματιών της εστίασης
Τόσο η εξαγγελία των μέτρων όσο και ο τρόπος υλοποίησής τους έχει προβληματίσει έντονα τους επαγγελματίες που καλούνται να δηλώσουν αν τα καταστήματά τους θα είναι αμιγή ή μεικτά, ενώ εκφράζουν και ενστάσεις για τον τρόπο του ελέγχου των πελατών, καθώς μεταξύ άλλων κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα χρειαστεί να προσλάβουν ακόμα έναν υπάλληλο για αυτήν τη δουλειά.
«Φοβόμαστε τις επεξηγήσεις μήπως εξελιχθούν σε πιο εφιαλτικές από αυτό που φαίνεται σήμερα», σημειώνει η κ. Μαρία Μποτονάκη, εκπρόσωπος του δικτύου Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης (ΚΕΕ). Θεωρεί ότι το μέτρο είναι αντισυνταγματικό, ενώ εκτιμά ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι περισσότερες, μικρές κυρίως επιχειρήσεις, θα επιλέξουν το μικτό μοντέλο, καθώς είναι πολύ δύσκολο να διώξουν πελάτες αλλά και να προσλάβουν έναν επιπλέον εργαζόμενο μόνο και μόνο για να επιτηρεί την είσοδο.
Οι επιχειρηματίας επιζητούν να είναι πολύ ξεκάθαρο στον πελάτη υπό ποιες προϋποθέσεις θα εισέρχεται σε ένα κατάστημα αλλά και στον υπάλληλο του καταστήματος πώς θα διασταυρώνει στοιχεία πιστοποιητικών και τεστ με γρήγορο και απλό τρόπο. «Πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες του συστήματος, καθώς μιλάμε για την είσοδο κάθε μαγαζιού», σημειώνει σχετικά ο Γιάννης Λιάρος, διευθυντής του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ).
Freedom Pass από τις 20 Ιουλίου
Όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης η εφαρμογή για το Freedom Pass θα κάνει πρεμιέρα περίπου στις 20 Ιουλίου, σύμφωνα με τον ίδιο.
Στόχος, είναι η εφαρμογή να είναι διαθέσιμη εκείνη την ημερομηνία και το ποσό της χρεωστικής κάρτας θα μπορούν να το λάβουν ακόμη και όσοι έχουν κάνει μόλις την πρώτη δόση.
Εξήγησε πως η εφαρμογή θα αντλεί στοιχεία από το gov.gr και η χρεωστική κάρτα θα διατίθεται για δραστηριότητες τουρισμού και πολιτισμού χαρακτήρα που στερήθηκαν οι νέοι.
«Με το που είναι διαθέσιμη η εφαρμογή, κάνεις την αίτηση και την επόμενη ημέρα βγάζεις την κάρτα» υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, εκτίμησε πως υπάρχει τεράστια ανταπόκριση τω νέων ενώ θεωρεί πως «τα μέτρα έχουν πιάσει τόπο από χτες, που ήταν μια καλή ημέρα, η βελόνα κινείται».
Πηγή: tanea.gr