Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Η μετάλλαξη Όμικρον μας υπενθύμισε ότι δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό»

Ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας, αναφέρθηκε σε όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής για τη νέα μετάλλαξη, αλλά και γιατί ένα γενικευμένο lockdown θα ήταν άδικο και επιφανειακό.

Ο κ. Μανωλόπουλος αναφέρθηκε στα μέτρα που άρχισαν να λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε μία προσπάθεια να βάλουν «φρένο» στην εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.

«Η παγκόσμια κοινότητα είναι πολύ προσεκτική. Δυνητικά μπορεί να μας απειλεί το στέλεχος Όμικρον, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αυτό ακόμα. Αν αποδειχθεί ότι είναι αθώα μετάλλαξη, απλά θα έχουμε πάρει παραπάνω μέτρα. Αλλά στην αντίθετη περίπτωση δεν θα θέλαμε να βρεθούν με το στέλεχος να έχει πλημμυρίσει τις χώρες τους και μετά να αποδειχθεί ότι είναι επιβαρυντικό. Τα μέχρι τώρα δεδομένα όμως δεν είναι τόσο ανησυχητικά, νομίζω», δήλωσε.

«Έχει επικρατήσει παγκοσμίως η μετάλλαξη Δέλτα, γιατί έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα να μεταδίδεται. Δεν έχουμε δει το νέο στέλεχος σε περιβάλλον που υπάρχει πολύ το στέλεχος Δέλτα. Κάθε φορά που βγαίνει ένα νέο στέλεχος δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδρασή του με τα εμβόλιο. Το θεωρώ πολύ δύσκολο η νέα μετάλλαξη να είναι εντελώς ανθεκτική στα εμβόλια. Μπορεί να μειώνει λίγο την αποτελεσματικότητά τους, όπως η μετάλλαξη Δέλτα

Ιδιαίτερα, ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε πως η μετάλλαξη Όμικρον μας υπενθύμισε πως δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον κορονοϊό.

«Για το αν θα έρθει lockdown δεν ξέρω, σίγουρα όμως το νέο στέλεχος βοηθάει στη συνειδητοποίηση ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό. Υπάρχει η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εξαπλώνεται και συνεχίζει να δίνει πολλά κρούσματα. Βλέπουμε ότι ένα νέο στέλεχος μπορεί να χειροτερέψει τα δεδομένα, μπορεί και όχι. Βλέπουμε ότι η ανάγκη για τα μέτρα παραμένει υπαρκτή. Όπως εξελίσσονται τα δεδομένα δεν θα αποφύγουμε τα μέτρα.

«Το lockdown είναι ένα παθητικό και αμυντικό μέτρο που επικράτησε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη εν αναμονή του εμβολίου. Τώρα που έχουμε το εμβόλιο έχουμε μία βάση. Χρειάζεται επιθετικό μέτρο. Δεν νομίζω ότι έχει επιλογή η διεθνής σκηνή όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας στο αν θα επιλέξει lockdown και οριζόντιου μέτρου της υποχρεωτικότητας», τόνισε ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης.

«Θα ήταν άδικο ένα γενικευμένο lockdown»

Στο ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, όπως το να μην επισκέπτονται την εστίαση ούτε με rapid test, αναφέρθηκε ο κ. Μανωλόπουλος.

«Κάθε μέτρο που περιορίζει την κινητικότητα των ανεμβολίαστων είναι θετικό. Απλά είναι ένα μικρό μέτρο συγκριτικά με το πρόβλημα που έχουμε. Ένα γενικευμένο lockdown θα ήταν άδικο για πολλούς άλλους», τόνισε.

«Θα ήταν άδικο και επιφανειακό το γενικευμένο lockdown, γιατί ελάχιστοι εμβολιασμένοι βρίσκονται σε ΜΕΘ και πολύ λιγότεροι πεθαίνουν. Ο λόγος που νοσούν οι εμβολιασμένοι είναι γιατί έχουμε υψηλό ιικό φορτίο λόγω πολλών ανεμβολίαστων στην κοινότητα. Ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορούν να βρεθούν σε περιβάλλον με ανεμβολίαστους, Θα είχαμε αντιμετωπίσει τον κορονοϊό αν είχαμε εμβολιαστεί σε ένα ποσοστό 90%».

Ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε πως είναι σαφές πλέον πως πρέπει να γίνει η αναμνηστική δόση. «Δεν είναι δύσκολο για κάποιον που έχει κάνει και τις δύο δόσεις, έχει πειστεί. Δεν υπάρχει λόγος να το αναβάλλει», είπε.

Πηγή: megatv.com

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη