Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ευθ. Λέκκας για Δαδιά: «Πρέπει να προσέξουμε το γεωπεριβάλλον, το βιοπεριβάλλον και τον άνθρωπο»

Tην εκτίμηση ότι η διαχείριση της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Δαδιά έγινε με εξαιρετικό τρόπο, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος πρόσφατα έκανε αυτοψία στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές του δάσους Δαδιάς.

Όπως εξήγησε, «ήταν μια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες, πρόσβαλε ένα μεγάλο τμήμα του δάσους με μεγάλη καύσιμη ύλη και αδυναμία πρόσβασης στην περιοχή. Ωστόσο την διαχειριστήκαμε πάρα πολύ καλά με πετυχημένες δράσεις από αέρος και μέσω της διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών».

«Το ενδιαφέρον στρέφεται στο στάδιο της αποκατάστασης και οι πτυχές είναι πολλαπλές που θα πρέπει να προσέξουμε», τόνισε ο κ. Λέκκας. «Πρέπει να προσέξουμε το γεωπεριβάλλον, το βιοπεριβάλλον και βέβαια κυρίαρχα τον άνθρωπο. Όσο αφορά το γεωπεριβάλλον πρέπει να δούμε ακριβώς τι συμβαίνει στα υπόγεια νερά, στο έδαφος με τα φερτά υλικά και τις απορροές, με τα ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς και τι συμβαίνει με τις ενδεχόμενες αστοχίες από μεταφερόμενα υλικά σε υποδομές και δίκτυα. Το Βιοπεριβάλλον είναι μια βασική συνιστώσα, αλλά κυρίως είναι ο άνθρωπος που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα σε μια περιοχή ευαίσθητη», είπε.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφεριάρχης Εβρου Δ. Πέτροβιτς, εκτίμησε πως ήταν μια πολύ σημαντική επίσκεψη. Όπως είπε «ο κ. Λέκκας έχει την εμπειρία προκειμένου να μας δώσει κατευθύνσεις και «τα φώτα του» για τις επόμενες ημέρες».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη