Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

«Εφιάλτης» οι θανατώσεις των ζώων στον Έβρο λόγω ευλογιάς – Οι απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο συνεχίζονται

Στις 20 Αυγούστου «χτυπά» ο πρώτος συναγερμός στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιφέρειας ΑΜΘ για το ενδεχόμενο κρούσματος ευλογιάς στον Έβρο και χρειάστηκαν λίγες ώρες για να επιβεβαιωθεί,μετον κτηνοτροφικό κλάδο να μπαίνει σε ακόμη μια περιπέτεια, μετά τις περσινές πυρκαγιές.

Από τότε μέχρι και σήμερα, οι κτηνοτρόφοι μετρούν απώλειες με καθημερινές θανατώσεις ζώων, βλέποντας το εισόδημα τους να μειώνεται και την παραγωγή τους να μηδενίζεται. Σύμφωνα, με τον προϊστάμενο της κτηνιατρικής υπηρεσίας ΑΜΘ Νίκο Φωτεινιά τα μηνύματα δυστυχώς συνεχίζουν να είναι αρνητικά και οι μέρες που έρχονται να είναι ακόμη πιο δύσκολες για τους κτηνοτρόφους.

Η καταστροφή είναι ήδη μεγάλη , φτάνοντας τις 7.000 θανατώσεις, με τα περισσότερα κοπάδια να έχουν εντοπιστεί στο νότιο Έβρο. Ο κύριος Φωτεινιάς δεν διστάζει να εκφράσει την αγωνία και την ανησυχία του για το μέγεθος της ζημιάς, λέγοντας πως προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να αφυπνίσουν και να πείσουν τους παραγωγούς, ότι βασικός παράγοντας για να σπάσει αυτή η «αλυσίδα» είναι να σταματήσουν οι να μετακινούνται.

Ο προϊστάμενος της κτηνιατρικής υπηρεσίας επιμένει, ότι η αποτροπή τη μετακίνησης μπορεί να είναι σωτήρια και σε συνδυασμό με την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, το κοπάδι μπορεί να επιβιώσει, θυμίζοντας μάλιστα πως το 2013 που ο νομός ζούσε τις ίδιες εφιαλτικές μέρες με χιλιάδες θανατώσεις, όσοι κτηνοτρόφοι βγήκαν αλώβητοι, ήταν γιατί είχαν τηρήσει κατά γράμμα τα μετρά με απολυμάνσεις και όχι δανεισμό εξοπλισμού και κυρίως είχαν σταματήσει κάθε είδους μεταφορά.

Ο κύριος Φωτεινιάς θέτει το εύλογο ερώτημα πώς μπόρεσε η Βουλγαρία μέσα σε20 ημέρες να αναχαιτίσει την ζωονόσο και εμείς δεν μπορούμε, επισημαίνοντας για παράδειγμα το εξής αυτονόητο, ότι στα δύο σημεία εισόδου της χώρας μας, σε Κήπους και Καστανιές θα έπρεπε να γίνεται απολύμανση σε κάθε όχημα με παράβολο, έτσι ο νομός θα είναι οχυρωμένος και θα κινδυνεύει λιγότερο από τις ασθένειες των ζώων.

Όσο δεν λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει και όσο δεν παίρνουμε ως πολιτεία τις κατάλληλες αποφάσεις, τόσο ο αγροτικός κόσμος θα πληρώνει τι ζωονόσους με το «αίμα» του, διότι όλοι γνωρίζουν πως μετά από μία τέτοια μεγάλη καταστροφή η επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου είναι σχεδόν αδύνατη και η εγκατάλειψη του κλάδου μονόδρομος.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη