Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Η Άμυνα του οργανισμού : Ζήτημα ατομικής, αλλά και συλλογικής ευθύνης

Γράψει ο Ιωάννης Φουντουκίδης Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Τεχνολόγος Τροφίμων

Η πρωτόγνωρη περίοδος, που βιώνουμε, μας υποχρεώνει να βαθύνουμε τις σκέψεις μας και να τοποθετήσουμε εκ νέου τις προτεραιότητές μας.

Η ανθρωπότητα δέχεται μία πραγματική απειλή, από έναν εχθρό με άγνωστα και αόρατα χαρακτηριστικά. Η επιστημονική κοινότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο, εργάζεται με μοναδικό σκοπό να ξεκλειδώσει την ταυτότητα του εχθρού, ώστε να επιτευχθεί η καταπολέμησή του. Καθημερινά έρχονται στο φως νέα ευρήματα, ενώ ταυτόχρονα επιστημονικές υποθέσεις, άλλοτε επιβεβαιώνονται και άλλοτε διαψεύδονται.

Το καθοριστικό εκείνο σημείο, στο οποίο άπαντες συμφωνούν, είναι η σημασία της άμυνας του οργανισμού. Όσο ισχυρότερο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, τόσο ηπιότερες οι συνέπειες της προσβολής από τον ιό. Η παραπάνω επιστημονική παραδοχή επιβεβαιώνεται και από τα βασικά γνωρίσματα των έως τώρα θυμάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία αφορά άτομα μεγάλης ηλικίας, καθώς και άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Δηλαδή, πληθυσμιακές ομάδες με ευάλωτο και τρωτό ανοσοποιητικό, είτε λόγω φυσιολογικής φθοράς, που η γήρανση προκαλεί, είτε εξαιτίας των συνοδών παθήσεων, αλλά και των φαρμακευτικών αγωγών, που αυτές επιβάλλουν.

Συνεπώς, προκύπτει αβίαστα η ανάγκη να τοποθετηθεί η συζήτηση για την θωράκιση του οργανισμού και της ατομικής υγείας, σε νέα βάση. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι βασικοί αντίπαλοι της άμυνας του οργανισμού, είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η χαμηλής ποιότητας διατροφή και η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα. Αναμφίβολα ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής, με την κεκτημένη ταχύτητα της καθημερινότητας και το αυξημένο stress, ευνοεί τους παραπάνω παράγοντες και συντελεί στην εξασθένηση της άμυνας του οργανισμού.

Τα όπλα στην φαρέτρα του καθενός και της καθεμίας, για την θωράκιση της υγείας, είναι απλά και χιλιοειπωμένα. Ισορροπημένη και ποιοτική διατροφή , υγιές σωματικό βάρος, τακτική φυσική δραστηριότητα και αποφυγή του καπνού, είναι οι βασικές προϋποθέσεις.

Τι από αυτά κάνουμε ως λαός; Δυστυχώς τίποτα. Σημειώνουμε θλιβερές διακρίσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο σε ποσοστά καπνιστών, όσο και σε υπέρβαρου και παχύσαρκου πληθυσμού.

Μπορεί η κατάσταση να ανατραπεί μόνο από την ατομική δράση των ιατρών, των διαιτολόγων και των λοιπών επαγγελματιών υγείας; Προφανώς και όχι. Δεν έχουμε την δύναμη, ούτε τους φρενήρεις ρυθμούς ζωής να επιβραδύνουμε, ούτε να καταβάλλουμε την ισχύ της βιομηχανίας τροφίμων, που παράγει όλα αυτά τα διατροφικά σκουπίδια, με τα οποία κατακλυζόμαστε.

Έχει, όμως, πλήρως την δύναμη η Πολιτεία, μέσω της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση πρέπει και μπορεί να μετατραπεί σε όχημα υγείας. Είναι μείζονος σημασίας η Αγωγή της Υγείας, να αποτελεί θεμέλιο λίθο των προγραμμάτων σπουδών, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσής μας και να διδάσκεται στα παιδιά μας, είτε από καταρτισμένους παιδαγωγούς, είτε από επαγγελματίες υγείας. Μόνο έτσι, η αυριανή κοινωνία θα έχει πλήρη συνείδηση για τη αξία της ατομικής υγείας και των βημάτων για την επίτευξή της. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε υγιείς και πάνοπλες γενιές, απέναντι σε απειλές, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα.

Φουντουκίδης Ιωάννης Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Τεχνολόγος Τροφίμων 6942246343 – 2551037316

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email