Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

“Η ένταξη των παιδιών των μεταναστών στην εκπαίδευση” – Επιμορφωτικό εργαστήριο εκπαιδευτικών στην Αλεξανδρούπολη

Οι μαθητές με προσφυγικό ή μεταναστευτικό υπόβαθρο αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες στην προσαρμογή στο νέο μαθησιακό περιβάλλον.

Οι επαγγελματίες της εκπαίδευσης και της κατάρτισης μπορούν να ωφεληθούν από την καθοδήγηση και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών, ώστε να είναι σε θέση να καλύπτουν τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών σε ολοένα και περισσότερο πολύμορφες και πολυγλωσσικές τάξεις.

Από το 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τα κράτη μέλη της ΕΕ στις προσπάθειες τους να ενσωματώσουν τους μετανάστες στα εθνικά τους συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, από την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών του Συμβουλίου της Ευρώπης, διοργανώνει ένα διήμερο επιμορφωτικό εργαστήριο με τίτλο “Supporting Multlingual Classrooms”. Το εργαστήριο πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη, προσφέροντας στους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν ένα μοναδικό εργαλείο για την ανάπτυξη πολυγλωσσικών και διαπολιτισμικών δεξιοτήτων στους μαθητές τους.

Οι στόχοι του εργαστηρίου είναι:

Βελτίωση της διδασκαλίας των γλωσσικών μαθημάτων: Το εργαστήριο θα παρέχει στους εκπαιδευτικούς τα απαραίτητα εργαλεία και στρατηγικές για να βελτιώσουν τη διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων, προσαρμόζοντάς τη στις ανάγκες των πολυγλωσσικών τάξεων.

Ανάπτυξη πολυγλωσσικών και διαπολιτισμικών δεξιοτήτων: Οι συμμετέχοντες
θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δικές τους πολυγλωσσικές και διαπολιτισμικές δεξιότητες, ώστε να μπορούν να τις μεταφέρουν αποτελεσματικά στους μαθητές τους.

Προσέγγιση της πολυμορφίας του μαθητικού πληθυσμού: Το εργαστήριο θα βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν καλύτερα την πολυμορφία του μαθητικού πληθυσμού των σημερινών σχολείων και να αναπτύξουν στρατηγικές για την αποτελεσματική ένταξη όλων των μαθητών.

Δημιουργία δικτύων συνεργασίας: Το εργαστήριο θα αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία για τους εκπαιδευτικούς να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες και να δημιουργήσουν δίκτυα συνεργασίας σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη