Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Η Αλεξανδρούπολη στην ατζέντα Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο με την Κ. Χάρις

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία της αναλυτικής συζήτησης με την κ. Χάρις, προκειμένου να ανοίξει όλη τη βεντάλια των θεμάτων. Άνεση με τον αμερικανικό παράγοντα, άλλωστε, υπάρχει, με δεδομένη την άρτια και στρατηγική πλέον σχέση. «Συμφωνήσαμε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο στην ιστορία τους”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλία, που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με την κ. Χαρις.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε και στην κ. Χάρις ότι η Ελλάδα σκοπεύει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες να φέρει στη Βουλή προς κύρωση την αναβαθμισμένη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), με την οποία η χώρα μας πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς για τις ΗΠΑ στη ΝΑ Μεσόγειο. Λιμάνια, όπως η Αλεξανδρούπολη είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ, εξ ου και το επενδυτικό ενδιαφέρον αμερικανικών εταιριών για λιμάνια και λοιπές υποδομές της χώρας. Η κύρωση, πάντως, της Αμυντικής Συμφωνίας από τη Βουλή είναι και μια κίνηση-μήνυμα από μέρους της Αθήνας προ της Ουάσιγκτον ενόψει της διαφαινόμενης μετάβασης του πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα για να δει τον κ. Μπάιντεν εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους και με πιθανή ημερομηνία τον Απρίλιο ή έστω τις πρώτες μέρες του Μαΐου.
Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο η Ελλάδα έχει αναβαθμισμένο status στους αμερικανικούς σχεδιασμούς είναι και η ενέργεια. «Υπάρχει μεγάλη στήριξη τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Η στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην ανατολική Μεσογείο ενισχύεται ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και συζήτηση για το θέμα της ενίσχυσης των πηγών ενέργειας στην ΕΕ», είπε μετά τη συνάντηση με την κ. Χάρις ο πρωθυπουργός.

Έτσι και η Αθήνα πατά γκάζι για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο, όπως συμφωνήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Αλ Σίσι στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και προς το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη όλων των εμπλεκομένων στο project, με τη συμμετοχή και των δύο ηγετών.

Με πληροφορίες από protothema.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη