Ενθαρρυντικά χαρακτηρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων της φυτοπλαγκτονικής βλέννας στη Λήμνο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων που διενήργησαν τα εργαστήρια του ΕΛΚΕΘΕ, το Τμήμα Επιστήμης Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών (ΙΝΑΛΕ) και η Διεύθυνση Υδάτων Βορείου Αιγαίου, «στα εξετασθέντα δείγματα δεν εντοπίστηκε κανένα φυτοπλαγκτονικό είδος που να είναι τοξικό, εν δυνάμει τοξικό ή επιβλαβές, επομένως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους κολυμβητές της Λήμνου».
Κατ’ επέκταση, επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν υφίσταται κίνδυνος ούτε από την κατανάλωση ψαριών και οστράκων, ενώ οι υποβρύχιες έρευνες δείχνουν ότι η συνολική εικόνα του βυθού είναι ανεπηρέαστη.
Σύμφωνα με τις δορυφορικές παρατηρήσεις της περιοχής, η βλέννα έχει πλέον διαλυθεί λόγω των ανέμων που επικρατούν στην περιοχή. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η βλέννα μεταφέρθηκε από τα στενά των Δαρδανελλίων, σχετίζεται δηλαδή άμεσα με την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί τον προηγούμενο μήνα στη Θάλασσα του Μαρμαρά.
«Οι παραλίες της Λήμνου έχουν καθαρίσει και το θαλάσσιο οικοσύστημα παραμένει ανέπαφο» αναφέρει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς. «Παρακολουθούμε σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας, το Λιμενικό Σώμα και τις συνεργαζόμενες επιστημονικές ομάδες κάθε πιθανή εξέλιξη του φαινομένου, ώστε να ενεργοποιήσουμε τα κατάλληλα σχέδια δράσης αν χρειαστεί» καταλήγει.
πηγή kathimerini.gr