Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Η Βρετανία προσπαθεί να ξεφορτωθεί Ευρωπαίους πολίτες – Τι τους τάζει

Η βρετανική κυβέρνηση φέρεται σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian να προσφέρει στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο 2.000 λίρες συν το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων τους για να τους πείσει να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Χωρίς να το δημοσιοποιήσει το Λονδίνο, προσφέρει από 1ης Ιανουαρίου ένα πρόγραμμα εθελοντικής επιστροφής των πολιτών της ΕΕ στις χώρες τους στο πλαίσιο των ρυθμίσεων για τη μετά-Brexit εποχή μόλις μερικούς μήνες πριν εκπνεύσει στις 30 Ιουνίου η προθεσμία για κατάθεση αίτησης για απόκτηση ιδιότητας μονίμου κατοίκου στη Βρετανία.

Το πρόγραμμα EU Settlement Scheme της βρετανικής κυβέρνησης, για την αίτηση εγκατάστασης στη Βρετανία, τυγχάνει σημαντικής προβολής, με διαφημίσεις παντού στη Βρετανία. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και για το πρόγραμμα επανεγκατάστασης των Ευρωπαίων πολιτών στις πατρίδες τους, που αποκάλυψε ο Guardian.

Οι πολίτες των χωρών της ΕΕ έχουν σιωπηρά προστεθεί σε όσους αλλοδαπούς προβλέπεται να έχουν οικονομικό κίνητρο αποχώρησης από τη Βρετανία, όπως δηλαδή οι μετανάστες.

Το κίνητρο των 2.000 λιρών (2.265 ευρώ) στον καθένα πολίτη συν το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου αντιβαίνει στη δεδηλωμένη πρόθεση των βρετανικών αρχών να κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν στα εδάφη τους, τους πολίτες της ΕΕ.

Την ίδια ώρα η εφημερίδα επικαλείται μαρτυρίες αξιωματούχων της ΕΕ, αλλά και της βρετανικής κυβέρνησης, που αναφέρουν μεγάλες καθυστερήσεις στην προώθηση αιτημάτων εγκατάστασης Ευρωπαίων πολιτών, με ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες για όσους είναι πλέον ευάλωτοι, ακόμη και άστεγοι.

Πηγή: Καθημερινή

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη