Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Η δημοτική παράταξη «Δήμος Ορεστιάδας – Τόπος Να Ζω» κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση στην Διακομματική Επιτροπή για τον ακριτικό δήμο

Πριν από δυο χρόνια στη Δημοτική Παράταξη “Δήμος Ορεστιάδας | Τόπος να Ζω”, καταγράψαμε τα δομικά προβλήματα που κρατούν πίσω τον Βόρειο Έβρο.
Τα μελετήσαμε και προτείναμε λύσεις ρεαλιστικές, αποτελεσματικές.

Έκτοτε τα προβλήματα όχι μόνο δεν λύθηκαν, αλλά οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο, λόγω της ατολμίας των τοπικών αρχών, της υγειονομικής πανδημίας, της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης που σημάδεψε τον τόπο μας.

Τη Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης τη θεωρούμε ως τελευταία ευκαιρία, όχι γι’ αυτά που θα προτείνει, όσο γι’ αυτά που ελπίζουμε να υλοποιηθούν στη συνέχεια.

Με συγκρατημένη αισιοδοξία, λόγω αποτυχίας ανάλογων προσπαθειών στο παρελθόν, αποστείλαμε επικαιροποιημένες τις προτάσεις μας, προκείμενου
να συμβάλουμε στην εκπόνηση ενός ουσιαστικού σχεδίου εξόδου από την πολυετή και πολύπλευρη κρίση.

Ανάμεσα στις προτάσεις μας, δυο είναι καθοριστικές και ξεχωρίζουν:

  1. Η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 30%, σύμφωνα με την Οδηγία 2006/112 του Συμβουλίου της Ευρώπης
  2. Η επιλογή του Δήμου Ορεστιάδας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης μετά την Ελευσίνα.

Διαβάστε αναλυτικά την πρόταση παρακάτω:

Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας είναι να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ώστε να καλύψει το χαμένο ΑΕΠ της δεκαετούς κρίσης. Χρειάζεται επομένως αυξημένη προσέλκυση επενδύσεων και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε το κενό και προτείνει την κατάρτιση και την άμεση εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ), μια θετική πρωτοβουλία, που αποβλέπει στην ενεργοποίηση και αξιοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

Εδώ λοιπόν έρχεται η δική μας πρωτοβουλία, η πρωτοβουλία της Δημοτικής Παράταξης. Ο Δήμος Ορεστιάδας δεν έχει τα ίδια παραγωγικά χαρακτηριστικά με την Αττική που έχει την Ακρόπολη,
που έχει λιμάνια, που έχει αεροδρόμιο, που έχει κλίμα διαφορετικό, που έχει 4,5 εκ. κατοίκους, ή με την Ρόδο που τη γνωρίζει όλος ο κόσμος για τον τουρισμό της, ή ακόμη με την Αλεξανδρούπολη, που έχει το λιμάνι, το θαλάσσιο περιβάλλον, το αεροδρόμιο.

Σκεφτήκαμε λοιπόν ένα Τοπικό Αναπτυξιακό Σχέδιο που θα στοχεύει στην αναγέννηση της οικονομίας του Δήμου Ορεστιάδας με ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και την αξιοποίηση των δικών της πόρων.

Το προτεινόμενο Τοπικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για το Δήμο Ορεστιάδας, που διαπραγματεύεται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, δίνει προτεραιότητα σε 3 τομείς δραστηριότητας που πρέπει να στηριχθούν, ώστε στη συνέχεια με την ανάπτυξη τους να σπρώξουν με τη σειρά τους την κοινωνία μπροστά.

Οι τομείς αυτοί είναι:

• Η επιχειρηματική δραστηριότητα, (εμπόριο, άλλες υπηρεσίες, μεταποίηση). Την ενότητα αυτή του ΤΑΣ την ονομάσαμε «ολοκληρωμένη παρέμβαση για το ξαναζωντάνεμα της αγοράς»

• Ο πρωτογενής τομέας – γεωργία και κτηνοτροφία

• Ο τουρισμός – πολιτισμός που μπορεί να είναι τομέας παραγωγής πλούτου

Τέλος στην πρότασή μας διαπραγματευόμαστε, υπό τον τίτλο «Εμφαντικά θέματα», ζητήματα καθοριστικά για την οικονομία την κοινωνική συνοχή, το μέλλον του Βορείου Έβρου.

1) Ολοκληρωμένη Παρέμβαση για το Ξαναζωντάνεμα της Αγοράς. Εμπόριο – Άλλες Υπηρεσίες – Μεταποίηση

Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα έχει αίτια, για τα οποία έγιναν πολλές συζητήσεις. Ο απεγκλωβισμός απ’ την οικονομική στενωπό είναι έργο κυρίως της Κεντρικής εξουσίας.

Πάντα οι επαγγελματίες της περιοχής μας τα έβγαζαν δύσκολα λόγω της Διασυνοριακότητας. Τα χαμηλής τιμής, αλλά και ποιότητας προϊόντα των γειτόνων ήταν δέλεαρ για τους δικούς μας καταναλωτές.

Κατά την κρίση τα πράγματα δυσκόλεψαν περισσότερο εφόσον το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε, συνεπώς μειώθηκε και το ποσό που διατίθεται προς κατανάλωση. Η υποτίμηση της Τούρκικης Λίρας, έκανε τα πράγματα ασφυκτικά.

Με γνώμονα τη ρήση «εάν λυγίσουν οι έμποροι και οι επαγγελματίες μας, θα λυγίσει όλη οι κοινωνία», προτείνουμε μέτρα για το ξαναζωντάνεμα της αγοράς και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στον Δήμο Ορεστιάδας.

Τα προτεινόμενα μέτρα τα διακρίνουμε σε δύο κατηγορίες:

  1. Τα Βραχυπρόθεσμα Μέτρα, που είναι μέτρα που μπορούμε να πάρουμε αύριο και να επηρεάσουν
    άμεσα και λυτρωτικά την κατάσταση, να σταματήσουν άμεσα την παρακμή.
  2. Τα Μεσοπρόθεσμα Μέτρα, που μπορούμε να τα αποφασίσουμε σήμερα, αλλά θα λειτουργήσουν
    σε βάθος χρόνου.

Στην πρώτη κατηγορία προτείνουμε τα εξής:

  1. Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 30%. Για να γίνουν πιο φθηνά τα προϊόντα και οι υπηρεσίες και οι καταναλωτές να προτιμούν τη δική μας αγορά. Το μέτρο μπορεί να συμφωνηθεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει η κοινοτική οδηγία 2006/112 που το επιτρέπει. Με βάση αυτή την συμφωνία έγινε και γίνεται η μείωση των συντελεστών στα ελληνικά νησιά. Πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις για τη θεσμοθέτηση αυτού του κρίσιμου μέτρου. Η περιοχή μας είναι «ευάλωτη» σε εξωτερικούς οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επίσης, είμαστε δρόμος σχεδόν μόνιμος μεταναστευτικών ροών που παίζει και αυτό τον ρόλο του για την αποδοχή του αιτήματός μας.
  2. Τη δημιουργία ενός Τοπικού Συμφώνου για την Απασχόληση. Σύμφωνα με το προτεινόμενο
    ΤΟΠΣΑ, το Υπουργείο Απασχόλησης για 18 μήνες θα πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές των
    εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που έχουν έδρα τον Δήμο Ορεστιάδας.
  3. Διοργάνωση Επιχειρηματικών Συναντήσεων, είτε ανά κλάδο, είτε οριζόντιες, με επιχειρηματίες από τις Βαλκανικές χώρες και όχι μόνο για προώθηση των παραγόμενων προϊόντων.
  4. Διοργάνωση Επιχειρηματικών Αποστολών σε πόλεις της Βαλκανικής Ενδοχώρας, αλλά και στην
    ευρύτερη περιοχή.
  5. Ίδρυση θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων (Startup). Στη θερμοκοιτίδα θα φιλοξενηθούν
    νεοφυείς επιχειρήσεις των Δημοτών της Ορεστιάδας και όχι μόνο. Η θερμοκοιτίδα θα παρέχει
    δωρεάν φιλοξενία και στέγαση στις επιχειρήσεις, ενέργειες δικτύωσης, και εξειδικευμένες
    συμβουλευτικές υπηρεσίες.
  6. Ίδρυση Κέντρου Γυναικών Δήμου Ορεστιάδας, για την προώθηση της γυναικείας απασχόλησης
    και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Το κέντρο θα στηρίζει και θα ενθαρρύνει τις γυναίκες να
    αναλαμβάνουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Με τα προτεινόμενα μέτρα αναδεικνύουμε τον Δήμο Ορεστιάδας σε ένα εξωστρεφές, ισχυρό επιχειρηματικό κέντρο.

Στην δεύτερη κατηγορία, προτείνουμε τα παρακάτω:

  1. Να ομορφύνει η πόλη. Να προχωρήσουμε δηλαδή σε εκτεταμένες Αστικές Αναπλάσεις. Να αναδειχθούν οι ομορφιές της πόλης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν ροές επισκεπτών στην πόλη, Έλληνες και γείτονες ξένους που θα έρχονται να ψωνίσουν, να γευτούν, να διασκεδάσουν σε μια όμορφη περιοχή.
  2. Να αυξηθεί η προσβασιμότητα στην πόλη. Στην Ορεστιάδα μπαίνεις δύσκολα και εξίσου
    δύσκολα βγαίνεις. Χρειάζεται η κατασκευή ενός Βόρειου και ενός Νότιου Ανισόπεδου κόμβου. Να
    δοθεί άλλος αέρας στην πόλη.
  3. Έχοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, μπορεί να δημιουργηθεί πλούτος
    στους παρακάτω τομείς, τον Αγροτουρισμό, τον τουρισμό γύρω από την παράρδια ζώνη, τον
    θρησκευτικό τουρισμό, τον Πολιτισμό, τον Αγροδιατροφικό τομέα, το εμπόριο
    , τομείς που μπορούν άνετα να χρηματοδοτηθούν από Κοινοτικές Πρωτοβουλίες, όπως το Leader, το Interreg και τα
    Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης.
  4. Να ιδρυθεί το μουσείο της Ζώνης – Δοξιπάρας. Η εμβληματική αυτή Δράση θ’ αυξήσει την επισκεψιμότητα και θα δώσει χαρακτήρα στην περιοχή. Θα μας εντάξει άπαξ δια παντός στις
    περιοχές που κάποιος πρέπει να επισκεφτεί. Παράλληλα με την ίδρυση του μουσείου θ’
    αναπτυχθούν ανάλογες δράσεις για την ανάδειξη των χαρακτηριστικών της περιοχής όπως εκκλησιαστικά μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι.

2) Πρωτογενής Τομέας. Γεωργία – Κτηνοτροφία.

Σε προηγούμενες δεκαετίες ολόκληρες γενιές νέων, κυρίως από Αγροτικές Περιοχές, μεγάλωσαν με το «μάθε παιδί μου γράμματα», με τη λογική δηλαδή να γίνει κάποιος επιστήμονας, να φύγει απ το χωριό, απ το χωράφι, απ το στάβλο για να δει μια άσπρη μέρα.

Η προτροπή αυτή έπιανε τόπο, είχε πραγματική αξία. Χιλιάδες νέοι από φτωχές αγροτικές οικογένειες, σπούδασαν και κέρδισαν τη ζωή. Εξάλλου η τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν στην Ελλάδα το σημαντικότερο εργαλείο που διευκόλυνε την κοινωνική κινητικότητα. Μετά την
Οικονομική Κρίση τα πράγματα άλλαξαν. Οι ροές αντιστράφηκαν, και αυτό ισχύει για δύο κυρίως λόγους.

Πρώτον: Τα πτυχία δεν εξασφαλίζουν επαγγελματική αποκατάσταση. Οι πτυχιούχοι νέοι μας, αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας φεύγουν στο εξωτερικό.

Δεύτερον: Η αγορά και όχι μόνο η ελληνική, διψάει για ελληνικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Δυο νούμερα θα επικαλεσθούμε: εξάγουμε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα 4 δις Ευρώ και εισάγουμε αντίστοιχα προϊόντα αξίας 6,5 δις Ευρώ, κυρίως κρέατα και γαλακτοκομικά.

Υπάρχουν λοιπόν αντικειμενικοί λόγοι οι νέοι ν’ ασχοληθούν με επιτυχία στον πρωτογενή τομέα.

Η σημασία του πρωτογενούς τομέα – γεωργίας, κτηνοτροφίας – συνεχώς μειώνεται στο ΑΕΠ της χώρας. Εμείς όμως στον Δήμο Ορεστιάδας έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα στον πρωτογενή τομέα, αυτά είναι: α) η ποιότητα και η μορφολογία του εδάφους, β) τα νερά, γ) το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Γι’ αυτό και η οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση του Δήμου
Ορεστιάδας μπορεί να στηριχθεί σ’ αυτόν. Εξάλλου χωρίς τον πρωτογενή τομέα, τη γεωργία και την κτηνοτροφία, δεν μπορούμε να μιλάμε για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου και τη σωτηρία των χωριών μας.

Α. Η νέα αγροτική εκμετάλλευση για να είναι βιώσιμη θα πρέπει:

Η παραδοσιακή αγροτική παραγωγή δεν μπορεί να παράξει πλούτο. Αντίθετα παράγει ζημίες και χρέη.

Η σύγχρονη αγροτική εκμετάλλευση θα πρέπει:

• Να ενσωματώσει τις ΤΠΕτεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας στις διαδικασίες σποράς – παραγωγής – συντήρησης και διάθεσης των προϊόντων.

• Να λάβει επιχειρηματική οργάνωση. Ο αγρότης πρέπει να μετράει τις δαπάνες και να τις συγκρίνει με τα έσοδα. Οι καθετοποιημένες εκμεταλλεύσεις, παραγωγή, τυποποίηση, πιστοποίηση, εμπορία είναι το ζητούμενο και η λύση ταυτόχρονα.

Να συνδέσει την παραγωγή με τον δευτερογενή τομέα. Τα παραγόμενα προϊόντα να δέχονται επεξεργασία, να γίνονται τρόφιμα, ζωοτροφές, πρώτες ύλες, τελικά προϊόντα.

Να συνδεθεί με τον τριτογενή τομέα. Να προμηθεύει ξενοδοχειακές μονάδες, καταλύματα, αγροτουριστικές μονάδες, supermarket. Παράλληλα να αναπτυχθούν εκθεσιακές, τραπεζικές, εμπορικές, μηχανολογικές δραστηριότητες.

Β. Χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις, νέες υποδομές και συντήρηση των υφισταμένων. Πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν.

• Να λυθεί οριστικά και αποτελεσματικά το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Να καθοριστούν επιτέλους με σαφήνεια οι αρμοδιότητες των αρμόδιων φορέων.

• Να ολοκληρωθούν οι αναδασμοί και να προωθηθούν νέες προτάσεις ένταξης αγροκτημάτων

• Να γίνει υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου και ότι χρειάζεται για την άρδευση του κάμπου.

• Να υπάρξει μείωση του κόστους νερού άρδευσης. Τοποθέτηση inverter στους κινητήρες των αντλιοστασίων για εξοικονόμηση ενέργειας, και γενικά αυτοματοποίηση λειτουργίας αντλιοστασίων

• Να διορθωθεί επιτέλους το επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο.

• Να μειωθεί στον κατώτατο συντελεστή ο ΦΠΑ των εφοδίων για να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

• Να καταργηθεί ο φόρος επιτηδεύματος για όλους τους αγρότες, ανεξάρτητα αν συμμετέχουν ή όχι σε συνεταιρισμούς.

Να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής.

Να αυξηθεί το αφορολόγητο εισόδημα.

• Να εξαιρεθεί απ’ τον προσδιορισμό κέρδους το σύνολο των αγροτικών επιδοτήσεων.

• Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που πνίγουν τους αγροκτηνοτρόφους μας. Να μειωθεί το ποσοστό με το οποίο υπολογίζεται ο ΕΦΚΑ.

• Η υποστήριξη της πιστοποίησης ως ΠΟΠ επιλεγμένων τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων. Αυτή η ενέργεια θα πραγματοποιηθεί με την εκπόνηση και υποβολή προς πιστοποίηση από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ του σχετικού φακέλου για επιλεγμένα τοπικά προϊόντα.

• Η δημιουργία ενός τοπικού καλαθιού επιλεγμένων τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων και υποστήριξη της προώθησής τους μέσα από συμμετοχή σε ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις.

Ενίσχυση του ζωικού κεφαλαίου και των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου. Κάποτε ο κτηνοτρόφος για να επιβιώσει αρκούσε να αντέχει στη σκληρή δουλειά. Σήμερα πρέπει να είναι και τσομπάνης και ζωοτέχνης και λογιστής και επιχειρηματίας ταυτόχρονα. Οφείλουμε λοιπόν να ενώσουμε δυνάμεις. Προτείνουμε την δημιουργία Κτηνοτροφικών Πάρκων, με στόχο την αύξηση των εισοδημάτων των κτηνοτρόφων και
τη μετάβαση της κτηνοτροφίας σε μια περισσότερο οργανωμένη βάση. Με απλά λόγια, ένας κτηνοτρόφος που φτιάχνει ένα πρόχειρο κατάλυμα για να βάλει 60 πρόβατα δεν είναι βιώσιμος. Μια ομάδα όμως 50 κτηνοτρόφων με 60 πρόβατα ο καθένας, θα είναι βιώσιμη. Αυτή είναι η
χρησιμότητα του Κτηνοτροφικού Πάρκου, η χρηματοδότηση του οποίου είναι εξασφαλισμένη 100% από Ευρωπαϊκούς πόρους.

• Ο παραδοσιακός αγρότης έπρεπε παλιά να παράγει απλώς ένα προϊόν. Σήμερα αυτό δεν αρκεί. Ο αγρότης πρέπει να γνωρίζει να ελέγχει το κόστος παραγωγής, να προστατεύει το περιβάλλον, να γνωρίζει για ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα. Προτείνουμε λοιπόν την ουσιαστική κατάρτιση των αγροτών-κτηνοτρόφων στα γνωστικά αντικείμενα που τους αφορούν και βελτιώνουν τις ζωές τους.

Στήριξη των αγροτικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών, της συμβολαιακής γεωργίας και γενικά στήριξη των κάθε μορφής συλλογικών δράσεων.

Γ. Υποστηρικτικές δομές

Οι αγρότες μας χρειάζονται συμβουλευτική υποστήριξη. Οι φορείς που ακολουθούν μπορούν να παίξουν αυτόν το ρόλο.

• Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ιδιαίτερα το παράρτημα της Ορεστιάδας. Το εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι μέρος από το μέλλον της Ορεστιάδας. Οι δύο υπάρχουσες σχολές και η τρίτη που ελπίζουμε σύντομα να λειτουργήσει να στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα.

Μπορεί να θεσμοθετηθεί ένα ετήσιο Πανευρωπαϊκό φόρουμ, που θα μελετά και θα ερευνά τα προβλήματα και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής γεωργίας-κτηνοτροφίας.

Επίσης μπορεί να δημιουργηθεί από το πανεπιστήμιο, ένα πρότυπο αγρόκτημα, όπου θα μπορούμε να πειραματιστούμε με τις ευεργετικές επιπτώσεις του ζεόλιθου στις παραδοσιακές αγροτικές καλλιέργειες με στόχο την παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και μεγαλύτερης οικονομικής απόδοσης

• Συνεχής και λειτουργική συνεργασία με τους συνεταιρισμούς, για προώθηση συνεργασιών,
στήριξη των αγροτών, εφαρμογή καινοτομιών.

• Δημόσιοι φορείς και ιδιώτες σύμβουλοι-μελετητές μπορούν να είναι χρήσιμοι στον τομέα της συμβουλευτικής.

Δ. Βασικές αρχές που πρέπει να υπηρετεί η κοινή αγροτική πολιτική.

Η προστασία του περιβάλλοντος.

Η αύξηση της παραγωγικότητας.

Η αύξηση αποδοτικότητας των πόρων.

Η ανάπτυξη της υπαίθρου.

Πρέπει δηλαδή να φροντίζουμε το περιβάλλον της υπαίθρου και ταυτόχρονα με τους ίδιους διαθέσιμους πόρους, με τις ίδιες εκτάσεις, να παράγουμε περισσότερα και ποιοτικότερα προϊόντα, προκειμένου σε γερά θεμέλια να στηρίξουμε την αναγέννηση της υπαίθρου.

Ε. Εμβληματικές-Χαρακτηριστικές παραγωγές, καλλιέργειες που μπορούν να ενσωματωθούν.

Υπάρχουν παραγωγές και αγροτικά προϊόντα που χαρακτηρίζουν την περιοχή μας.

Τα σκόρδα της Νέας Βύσσας.

• Η τευτλοκαλλιέργεια που απειλείται

Τα κεράσια, τα μπρόκολα, τα κουνουπίδια, τα σπαράγγια που είναι περιζήτητα στις απαιτητικές αγορές τις Ευρώπης.

Τα μήλα, τα όσπρια, το σουσάμι που ευδοκιμούν στα εδάφη μας.

• Αλλά και φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά που μπορούν να ενσωματωθούν και να δίνουν καλό
εισόδημα στους αγρότες.

• Η μελισσοκομία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και μια επανεκκίνηση της σηροτροφίας.

• Τα τυριά του Έβρου, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρέατα και τα αλλαντικά είναι προϊόντα που χαρακτηρίζονται εξαιρετικά από τους Έλληνες καταναλωτές. Συντονισμένες δράσεις χρειάζονται για την ανάδειξη και την υποστήριξη τους.

• Σημαντική επίσης επιρροή στη δημιουργία εισοδημάτων μπορούν να έχουν η αμπελουργία και τα οινοποιητικά προϊόντα, η δεντροκομία, το ταχίνι, ο τραχανάς και τα ζυμαρικά

ΣΤ. Βιολογική γεωργία – Κτηνοτροφία.

Διπλός είναι ο ρόλος της οικολογικής γεωργίας-κτηνοτροφίας, αφενός παράγει ασφαλή προϊόντα
για τους καταναλωτές και αφετέρου στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Βασική προϋπόθεση για την εμπορική επιτυχία μιας τέτοιας μορφής γεωργικής-κτηνοτροφικής πολιτικής είναι η διαμόρφωση σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο μιας βαθιάς οικολογικής συνείδησης στους καταναλωτές.

Χρειάζεται να γίνει ακόμα πολλή δουλειά απ’ την κεντρική εξουσία και τις περιφερειακές αρχές, ώστε μια επένδυση στη βιολογική γεωργία-κτηνοτροφία να θεωρηθεί ασφαλής.

3) Η Τουριστική – Πολιτιστική Στρατηγική στον Δήμο Ορεστιάδας

Προτεραιότητα μείζονος σημασίας η ίδρυση και λειτουργία του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΥΜΒΟΥ ΜΙΚΡΗΣ ΔΟΞΙΠΑΡΑΣ – ΖΩΝΗΣ. Η ύπαρξη του μουσείου αναμένεται να εκτοξεύσει την επισκεψιμότητα της περιοχής.

Η ανασκαφή στον μεγαλύτερο αρχαιολογικό τύμβο της Θράκης, στα όρια των αγροκτημάτων Ελιάς και Σπηλαίου πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητά μας, αφού κατά τα λεγόμενα των αρχαιολόγων, σ’ αυτό το σημείο της η Θρακική Γη μπορεί να μας αποκαλύψει έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους.

Η έκθεση φωτογραφικών και εκμαγείων αρχαιολογικών ευρημάτων Βορείου Έβρου στο Σπήλαιο, όπως και ο Παραδοσιακός Μύλος στα Πετρωτά είναι δυο κραυγαλέα παραδείγματα απουσίας μιας ουσιαστικής διαχείρισης τους από την κεντρική εξουσία αλλά και από την τοπική αυτοδιοίκηση, που δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με την αξιοποίησή τους, δεν προχώρησαν στη διοργάνωση
εκδηλώσεων, αφήνοντας ανεκμετάλλευτες δυο ξεχωριστές δομές πολιτισμού όχι μόνο του Τριγώνου αλλά ολόκληρου του Έβρου.

Από τη μονή Αγίας Σκέπης-Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσας και τον μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου Παταγής, που είναι το παλαιότερο θρησκευτικό μνημείο και ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια του Βορείου Έβρου», ο θρησκευτικός προσκυνηματικός τουρισμός έχει τα εμβληματικότερα του εκκλησιαστικά καθιδρύματα και τα λατρευτικά κέντρα του.

Εμφαντικά Θέματα

Νέοι – 100ά γενέθλια.

Για τους νέους: η απουσία πολιτικής για τους νέους είναι προφανής. Δεν υφίσταται ούτε έναθεσμικό μέτρο για τη νεολαία μας. Και ύστερα παραπονούμαστε που φεύγουν τα παιδιά μας.

Προτάσεις:

Δημιουργία κέντρου νεανικής επιχειρηματικότητας, που θα προετοιμάζει τους νέους επιχειρηματίες ώστε να αποφεύγονται οι αποτυχίες.

Συνεχής κατάρτιση των νέων για να αυξήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Χρηματοδότηση συλλογικών νεανικών δράσεων, θέατρο, χορός, σπορ, τέχνες, ποίηση, παραδοσιακά επαγγέλματα κ.α.

Για τα 100ά γενέθλια της Ορεστιάδας (2023): είναι η μεγάλη ευκαιρία, να αποκτήσουμε υποδομές σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης, να γίνουμε οικονομικό κέντρο, να γίνουμε πολιτισμικό κέντρο.

Προτείνουμε:

Ο Δήμος Ορεστιάδας να επιλεγεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στον ανάλογο θεσμό. Μετά την Ελευσίνα, ο επόμενος Δήμος που θα προταθεί από την Ελλάδα να είναι ο Δήμος Ορεστιάδας. Ο πολιτισμός της Θράκης είναι ξεχωριστός και πρέπει να τιμηθεί. Μήτρα του
Θρακιώτικου πολιτισμού είναι ο Βόρειος Έβρος. Θα εκπροσωπήσουμε όλη τη Θράκη.

Πιστεύουμε στη σπουδαιότητα αυτής της πρότασης διότι αν οριστούμε Πολιτιστική Πρωτεύουσα θα συμβούν όλα τα παρακάτω:

Θα δοθεί ώθηση στον θρακιώτικο πολιτισμό και φυσικά ο πολιτισμός δεν είναι μόνο για διασκέδαση και ψυχαγωγία, αλλά δημιουργεί εισοδήματα και θέσεις εργασίας. Θα αυξήσουμε την αναγνωρισιμότητα της περιοχής πέραν της Βαλκανικής, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η επισκεψιμότητα. Ο Δήμος θα αποκτήσει τον δικό του χαρακτήρα, τους δικούς του θαυμαστές – επισκέπτες. Θα αναγκασθούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελληνική Κυβέρνηση να σκύψουν πάνω απ’ τα προβλήματα, θα αναγκασθούν να δημιουργήσουν υποδομές, που διαφορετικά δεν θα αποκτήσουμε ποτέ.

Η πολιτική, η πολιτειακή ηγεσία, το Υπουργείο Πολιτισμού, τοπικοί και περιφερειακοί φορείς να δεσμευτούν ότι θα υποστηρίξουν τη διεκδίκηση μέχρι τέλους.

Το χρωστάτε στη Θράκη, το χρωστάτε στην Ορεστιάδα, την πιο νέα πόλη της Ελλάδας. Τη μήτρα του Θρακιώτικου πολιτισμού. Κάτι σημαντικό πρέπει να δώσετε επιτέλους και σ’ εμάς εσείς που αποφασίζετε.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη