Τα σοβαρά, αντικειμενικά εμπόδια που υπάρχουν, προκειμένου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να περάσουν σε μια περίοδο ομαλότητας, προδίδει η ατμόσφαιρα που επικρατεί ήδη μετά το «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Από την Αθήνα υπάρχει μια σαφής αντίληψη για την κατάσταση. Από χθες, με κάθε τρόπο κατέστη ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ελληνική πλευρά δεν θα μπορούσε να αφήσει αναπάντητες τις υφολογικά ήπιες, αλλά ουσιαστικά προκλητικές θέσεις που προώθησε ο κ. Τσαβούσογλου. Ούτως ή άλλως η παρουσίαση των θέσεων που πρεσβεύει η Ελλάδα ήταν επιβεβλημένη και είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον κ. Ν. Δένδια, πριν από τις διαδοχικές συναντήσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον κ. Μ. Τσαβούσογλου.
Για την Αθήνα ο κίνδυνος διολίσθησης είναι υπαρκτός, ανεξάρτητα από το αν η συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών δεν λάμβανε αυτή την τροπή. Άλλωστε, καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου χρονικού διαστήματος η Αγκυρα ουδέποτε προσπάθησε –έστω και προσχηματικά– να χαμηλώσει τους τόνους.
Αυτή είναι και η λογική που μεταδίδουν και κυβερνητικές πηγές, οι οποίες σημείωναν ότι ο κ. Δένδιας κινήθηκε εντός της αρχής που υπαγορεύει ότι, όταν οι Ελληνες αξιωματούχοι μιλούν διεθνώς, προβάλλουν τις θέσεις της χώρας στο εξωτερικό, ακόμα και όταν αυτό γίνεται στην Τουρκία.
Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι οι τουρκικές θέσεις είναι επίσης γνωστές. Και πως αυτή τη φορά οι διαφωνίες εκφράστηκαν δημοσίως και με ειλικρίνεια, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει εκτονωτικά.
Παρά τις δυσκολίες, η κυβέρνηση επιθυμεί τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Αγκυρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κράτησε σθεναρή στάση στον Έβρο και την Ανατολική Μεσόγειο, συνδέοντας την κατάσταση με την Ευρώπη, κάτι που, άλλωστε, φάνηκε και στις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ενημέρωση
Η σύμπνοια ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Δένδια επιβεβαιώθηκε και χθες το πρωί, κατά την ενημερωτική συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρά την τροπή που έλαβαν οι προχθεσινές δηλώσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπάρξουν νέες επαφές προκειμένου να προετοιμαστεί και μια συνάντηση μεταξύ των κ. Κυρ. Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν.
Επιπλέον, χθες, από το υπουργείο Εξωτερικών επιχειρήθηκε να πέσουν οι τόνοι και να αναδειχθεί η αποκαλούμενη θετική ατζέντα για τη δημιουργία ενός φάσματος συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Η ελληνική πλευρά διά του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, ο οποίος συνόδευσε τον κ. Δένδια στην Αγκυρα, πρότεινε 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα. Και η τουρκική πλευρά κατέθεσε, επίσης, κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις.
Ενίσχυση επαφών
Από το υπουργείο Εξωτερικών τονίζεται ότι, ιδιαιτέρως στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, η θετική ατζέντα μπορεί να συνεισφέρει στην εμπέδωση ενός κλίματος αποκλιμάκωσης και βελτίωσης των σχέσεων. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε, επίσης, η βούληση ώστε να ενισχυθούν οι επαφές μεταξύ των δύο λαών, μετά το πέρας της πανδημίας.
Πηγή: kathimerini.gr