Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Η εορτή της Πεντηκοστής στην Αλεξανδρούπολη (φωτό)

Ὅτε καταβὰς τὰς γλώσσας συνέχεε, διεμέριζεν ἔθνη ὁ Ὕψιστος ὅτε τοῦ πυρὸς τὰς γλώσσας διένειμεν, εἰς ἑνότητα πάντας ἐκάλεσε καὶ συμφώνως δοξάζομεν, τὸ πανάγιον Πνεῦμα.

Με πανηγυρικό χαρακτήρα τελέσθηκε η Δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής σε όλους τους Ναούς της ακριτικής μας Μητροπόλεως. Πενήντα ημέρες μετά το Πάσχα εορτάζεται το γεγονός της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους και της ιδρύσεως της Εκκλησίας, όπως τους είχε υποσχεθεί ο Χριστός. Την Πεντηκοστή ξεκίνησε το απολυτρωτικό έργο της Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου. Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην Θεία Λειτουργία. Στο κήρυγμα του, ο Μητροπολίτης μας, αναφέρθηκε στο σπουδαίο και συνταρακτικό γεγονός που πραγματοποιήθηκε πενήντα ημέρες μετά το Πάσχα, το οποίο είδαν πολλοί άνθρωποι στα Ιεροσόλυμα και πίστεψαν στο Χριστό ακούγοντας τους Απόστολους να κηρύττουν το Ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες και βαπτίστηκαν.

Σε άλλο σημείο είπε: «Ντρέπομαι ως επίσκοπος, ως χριστιανός κι ως πολιτισμένος άνθρωπος για την ηθική κατάντια που βιώνουμε, χωρίς Χριστό και Ευαγγελικές αρχές στην Πατρίδα μας. Εννοώ την γυναικοκτονία της ηλικιωμένης γυναίκας στην πόλη μας προχθές, από τον ηλικιωμένο σύζυγο της, με τόσο ειδεχθή τρόπο. Πόσο ακόμα θα κατρακυλήσουμε η ελληνική κοινωνία; Πότε θα αναζητήσουμε το Άγιο Πνεύμα να ρθει στη ζωή μας και να την ομορφύνει και να την γαληνέψει;» Τέλος, ευχήθηκε σε όλους το Άγιο Πνεύμα να φωτίζει και να κατευθύνει τις ζωές μας.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε ο Εσπερινός του Αγίου Πνεύματος που είναι γνωστός και ως ο Εσπερινός της Γονυκλισίας. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού ο Ποιμενάρχης μας ανέγνωσε τις τρεις ευχές που ορίζει το τυπικό της Εκκλησίας μας.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη