Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Η Θεσσαλία ανασυγκροτείται με 3δις ευρώ, αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες – Ο Έβρος ακόμη περιμένει…

Η αποκατάσταση της περιοχής και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, στο πλαίσιο του σχεδίου για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, που προβλέπει δαπάνες και επενδύσεις 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με την επιτροπή ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας. 

Ένα χρόνο μετά η περιοχή μετρά ανοιχτές πληγές, με έργα που έγιναν αλλά κυρίως με έργα που δεν έγιναν. Πληγές μετρά και ο Έβρος ένα χρόνο μετά, με την επιτροπή ανασυγκρότησης να βρίσκεται στο σκοτάδι καθώς κανείς δεν ξέρει σε τι στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός και κυρίως κανείς δεν ξέρει το ποσό που θα δαπανηθεί για την υπόθεση αυτή και από που. 

Αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα προηγούμενα 24ωρα από τη Θεσσαλία με την ανακοίνωση δηλαδή συγκεκριμένων μέτρων και κονδυλίων και κυρίως με την πηγή χρηματοδότησης, έχει ζητήσει από τους προηγούμενους μήνες κιόλας ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα» και βασικό μέλος της επιτροπής ανασυγκρότησης του Έβρου, Σταύρος Μπένος. 

Υπενθυμίζεται, πως ο κύριος Μπένος είχε προειδοποιήσει σε έντονο ύφος, πως τίποτα δεν πρόκειται να γίνει και να υλοποιηθεί απ΄ όσα σχεδιάζονται, αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν ανακοινώσει συγκεκριμένα χρήματα και προγράμματα για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων, συμπληρώνοντας, πως η επιτροπή την δουλεία της, την ολοκλήρωσε και πως δεν έχει κανένα νόημα να ξανά συνεδριάσει αν δεν ξεκαθαριστεί το τοπίο. 

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες λένε, πως η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τα 12+1 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης, που στοχεύουν στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, τη διασφάλιση της ανθεκτικότητάς τους και την κάλυψη των διαπεριφερειακών ανισοτήτων, οι οποίες παράγονται από συνδυασμό ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, ενώ αποτελούν αφετηρία διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στον εθνικό στόχο της διπλής σύγκλισης.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τη ΔΕΘ και συγκεκριμένα στα τέλη  Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει από τον Έβρο, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η παρουσίαση των σχεδίων περιφερειακής ανάπτυξης, τα οποία περιλαμβάνουν εμβληματικά έργα και συνεκτικές πολιτικές για κάθε περιφερειακή ενότητα. Η παρουσία του πρωθυπουργού στο νομό θα συνοδεύεται σύμφωνα,με τις ίδιες πηγές, με ανακοινώσεις για τα ποσά που απαιτούνται για την ανασυγκρότηση της περιοχής. 

Ωστόσο, στην Περιφέρεια ΑΜΘ, η οποία διακρίνεται από τις ιδιαίτερες κοινωνικές, πολιτισμικές και γεωγραφικές παραμέτρους, λόγω της προνομιακής γεωγραφικής θέσης της, με τη διασυνοριακότητα και την εύκολη πρόσβαση στον κρίσιμο γεωπολιτικό χώρο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης και τη συνύπαρξη πληθυσμών, προωθούνται πάνω 370 κρίσιμα έργα ύψους 5,2 δις ευρώ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη