Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Η Κομοτηνή υποδέχθηκε την εικόνα Παναγίας «Άξιον Εστί»

«Μεγάλη ευλογία» χαρακτήρισε την έλευση της ιερής εικόνας Παναγίας «Άξιον Εστί» από το Άγιο Όρος ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm πριν την υποδοχή και μετέφερε το μήνυμά του για το μεγάλο θρησκευτικό γεγονός:

«Η Παναγία δεν έχει ανάγκη από όλα αυτά, έρχεται για να πάρει από εμάς τους πειρασμούς μας, τις δυσκολίες μας, να της καταθέσουμε τον πόνο της καρδιάς μας. Αυτό είναι το πνευματικό μέρος της επίσκεψης και πρωτίστως το γεγονός είναι πνευματικό».

Ακόμη, μετέφερε την ετοιμότητα όλων για να την υποδεχθούν «με τάξη, όχι υπερβολικά, αλλά αρχοντικά, όμορφα και ανθρώπινα».


Για πρώτη φορά στην ελληνική επαρχία
Το ταξίδι της εικόνας ξεκίνησε από το Άγιο Όρος το πρωί της Τρίτης 06/09. Τη δωρεάν μεταφορά ανέλαβε το ΚΤΕΛ Ροδόπης, με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Αντώνη Νικολαΐδη προσωπικά να οδηγάει το υπερσύγχρονο λεωφορείο, όπως επίσης ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δερδελάκος, ο διευθύνων σύμβουλος Αδάμ Καλλιγάς και το μέλος ΔΣ Κωνσταντίνος Τοπαλίδης. Η παραλαβή της εικόνας έγινε από την Ουρανούπολη Χαλκιδικής, στην είσοδο του Αγίου Όρους, ενώ το ΚΤΕΛ συνόδευε αστυνομική δύναμη και σε αυτό επίσης επέβαινε πολυμελής αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας.Να σημειωθεί πως η Κομοτηνή είναι η μοναδική επαρχιακή πόλη που υποδέχεται την εικόνα, η οποία έχει εξέρθει του Αγίου Όρους κατά το παρελθόν μόνο για μείζονα ιστορικά ή θρησκευτικά γεγονότα, δύο φορές σε Αθήνα, δύο σε Θεσσαλονίκη και μία στην Κύπρο. Η σημειολογία της παρουσίας στην πόλη μας είναι υψηλή, καθώς η εικόνα θα ερχόταν στην Κομοτηνή προ δύο ετών, με αφορμή τη συμπλήρωση της 100ετίας από την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό. Δύο χρόνια αργότερα, με τα μέτρα κατά της πανδημίας να έχουν ελαχιστοποιηθεί, η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής κατάφερε να φέρει την εικόνα.

Η επίσημη υποδοχή έλαβε χώρα στις 18:30 στο άγαλμα Ελευθερίου Βενιζέλου στη δυτική είσοδο της πόλης, η οποία ήταν στολισμένη, όπως επίσης αρκετά σπίτια στη διαδρομή με ελληνικές σημαίες. Παρόντος κλήρου, στρατού, πολιτικών και πιστών από πολλές ενορίες της πόλης, χωριών, από όλη τη Θράκη, αλλά και Βουλγαρία και Ρουμανία, πολιτιστικών συλλόγων με τα λάβαρά τους, η εικόνα λιτανεύτηκε από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης για να καταλήξει στο Ηρώο. Εκεί λαοθάλασσα πιστών ανέμενε την άφιξη. Σε πανηγυρικό κλίμα προσφωνήσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Μητροπολίτη, τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη και αντιφώνηση του πρωτεπιστάτου Γέροντος Χριστοφόρου Ιβηρίτου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης.

Αργότερα έλαβε χώρα η επίσημη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, όπου η εικόνα θα παραμείνει για λαϊκό προσκύνημα μέχρι και τις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε θα λάβει χώρα σχολικός αγιασμός και θα αναχωρήσει για Άγιο Όρος.

Σήμερα Τετάρτη 07/09 και ώρα 11:00 την αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας θα υποδεχθεί στην Τσανάκλειο ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ενώ το απόγευμα (18:00) θα λάβει χώρα πανηγυρικός εσπερινός για την εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου και στις 19:00 η επίσημη δοξολογία επί τη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.


Η εικόνα «Άξιον Εστί»
Η θαυματουργή αυτή εικόνα, που φυλάσσεται σήμερα στο ιερό σύνθρονο του Πρωτάτου των Καρύων, βρισκόταν κατά τα τέλη του Ι’ αιώνα σε ένα κελί κοντά στις Καρυές που σήμερα φέρει την ίδια επωνυμία «Άξιον εστίν» λόγω του εξής θαύματος: Ενώ ο Γέροντας του Κελιού απουσίαζε σε αγρυπνία του Πρωτάτου, συνέβη να φιλοξενήσει ο υποτακτικός του, που έμεινε μόνος στο κελί, κάποιον άγνωστο περαστικό μοναχό μαζί με τον οποίο, μάλιστα, έψαλλε και την ακολουθία του όρθρου της Κυριακής. Όταν λοιπόν έφθασαν στην θ\’ ωδή του κανόνα, ο μεν μοναχός του Κελιού έψαλλε «Την Τιμιωτέραν», το γνωστό αρχαίο αυτό ύμνο του Αγίου Κοσμά του Ποιητή, που ψαλλόταν τότε όπως και σήμερα μαζί με τους θεομητορικούς στίχους της θ\’ ωδής (Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον…), ενώ ο ξένος μοναχός άρχισε τον ύμνο διαφορετικά, προσθέτοντας στην αρχή του το μέχρι τότε άγνωστο προοίμιο «Άξιον εστίν ως αληθώς…».

Το προοίμιο αυτό τόσο θαυμασμό προκάλεσε στον ντόπιο μοναχό, ώστε το ζήτησε και γραπτώς, για να μπορεί να το ψάλλει και αυτός. Επειδή όμως δε βρέθηκε μελάνι και χαρτί μέσα στο κελί, ο μυστηριώδης ξένος μοναχός χάραξε τον ύμνο με το δάκτυλό του σε μια πέτρινη πλάκα και πρόσθεσε ότι έτσι πρέπει να ψάλλεται στο εξής ο ύμνος αυτός από όλους τους Ορθόδοξους. Έπειτα, έγινε άφαντος. Οι Αγιορείτες έστειλαν την πλάκα στον βασιλιά και στον Πατριάρχη, ενώ την εικόνα, μπροστά στην οποία ψάλθηκε για πρώτη φορά ο αγγελικός ύμνος, τη μετέφεραν στο Πρωτάτο, στο οποίο καθιερώθηκε να γίνεται και η ετήσια πανήγυρη σε ανάμνηση του θαύματος και προς τιμή της Θεοτόκου. Σύμφωνα με το αρχαίο συναξάρι, η γιορτή αυτή αρχικά τελούνταν στο Κελί, όπου είχε γίνει το θαύμα, και μάλιστα προς τιμή του αρχάγγελου Γαβριήλ, που χωρίς άλλο ήταν ο θαυμαστός εκείνος ξένος μοναχός.

ΠΗΓΗ: xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email