Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Η κυβέρνηση προσδοκά μείωση φοροδιαφυγής μέσω φοροαπαλλαγών

Οι φορολογικές μειώσεις που ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχουν μόνο στόχο την ενίσχυση της οικονομίας μέσω αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Έχουν και διαρθρωτικό χαρακτήρα καθώς στοχεύουν στη μόνιμη μείωση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η πολύ μεγάλη φορολόγηση με υψηλούς φορολογικούς και ασφαλιστικούς συντελεστές της παραγωγικής εργασίας αποτελεί ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες που τρέφουν τη σκιώδη οικονομία. Όπως σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου η φορολόγηση της εργασίας και οι πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές ωθούν πολλούς εργοδότες προς δυο συγκεκριμένες επιλογές. Είτε να μην προσλαμβάνουν προσωπικό εμποδίζοντας έτσι την οικονομία από το να κινηθεί προς καθεστώς πλήρους απασχόλησης, είτε να προσλαμβάνουν προσωπικό με καθεστώς μαύρης εργασίας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εργοδότες έχουν μεταφέρει στο πρωθυπουργικό επιτελείο ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις για να προσλάβουν δεν είναι το μισθολογικό κόστος, αλλά το μη μισθολογικό κόστος. Αυτό ισχύει ειδικά για τις περιπτώσεις πρόσληψης εργαζόμενων με υψηλή προστιθέμενη αξία των οποίων οι αμοιβές είναι υψηλές. Σε αυτές τις περιπτώσεις το συνολικό μισθολογικό κόστος λόγω υψηλής φορολόγησης και εισφορών είναι ουσιαστικά απαγορευτικό για τη μέση ελληνική επιχείρηση με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι με υψηλή προστιθέμενη αξία να μεταναστεύουν ή να τους προσφέρονται σύνθετα σχήματα αμοιβών τα οποία ουσιαστικά στερούν ασφαλιστικά και φορολογικά έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό (π.χ. αμοιβές στο εξωτερικό).

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για τα μέτρα ελάφρυνσης από τη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στο συνολικό ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών που ξεπερνά το 39% και το οποίο πλέον περιορίζεται κατά τρεις μονάδες, λίγο πάνω από το 36%. Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεσή του για τη συνολική φορολόγηση των μισθωτών αποδοχών (Taxing Wages) τοποθετεί την Ελλάδα μονίμως στις πρώτες θέσεις της υπερφορολόγησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέτρα για τη μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους που ανακοινώθηκαν και θα τεθούν από την 1η Ιανουαρίου σε ισχύ είναι:

-Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθούς που καταβάλλει ο ιδιωτικός τομέας.

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες.

Πηγή: capital.gr (Του Σπύρου Δημητρέλη)

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email