Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Η μεγαλύτερη πεταλούδα της Ευρώπης εντοπίστηκε και στη Σαμοθράκη!

Η εντυπωσιακή νυχτοπεταλούδα-παγώνι εντοπίστηκε και στην Σαμοθράκη. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πεταλούδα της Ευρώπης με άνοιγμα φτερών που μπορεί να φτάσει σχεδόν τα 17 εκατοστά. Πρόκεται για μια πολύ μεγαλόσωμη νυχτοπεταλούδα, δηλαδή, ένα είδος πεταλούδας που ενεργοποιείται κυρίως τις νυχτερινές ώρες -αν και υπάρχουν εξαιρέσεις- και εξαιτίας του μεγέθους της συχνά θεωρείται λανθασμένα ότι είναι νυχτερίδα. To όνομά της προφανώς σχετίζεται με τα σχέδια στα φτερά της που μοιάζουν με μάτια, παρόμοια με τα σχέδια των φτερών του αρσενικού παγωνιού.

Η γιγάντια νυχτοπεταλούδα-παγώνι καταγράφεται στην προστατευόμενη περιοχή του όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, όμως οι πληθυσμοί της δεν είναι μεγάλοι και έτσι ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες για τον επισκέπτη να τη συναντήσει, δεδομένου και ότι ενεργοποιείται και κυκλοφορεί τις νυχτερινές ώρες. Παρόλα αυτά, η πραγματικά μεγαλοπρεπής αυτή νυχτοπεταλούδα υπάρχει στην περιοχή ακόμα και αν δεν μπορούμε να τη δούμε εύκολα και να τη θαυμάσουμε και αξίζει να την προστατεύσουμε διατηρώντας το φυσικό περιβάλλον.

Οι πιθανότητες να την συναντήσουμε είναι ελάχιστες! Κι όμως καταγράφηκε στη Σαμοθράξη χάρη στην παρατηρικότητητα ενός μικρού παιδιού.

Οι φωτογραφίες ανήκουν στην Elli Xoursoulidou και δημοσιεύτηκαν στο ομάδα του Facebook “Σαμοθράκης Φίλοι & Ομογενείς”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη