Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Η νέα καλωδιωτή γέφυρα που θα ενώσει την Ελλάδα με την Τουρκία – Πού θα βρίσκεται

Υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ της Εγνατία Οδός ΑΕ και της σύμπραξης Μαυράκης & συνεργάτες – Egis (φωτογραφία, επάνω, από το evros-news.gr) για την οριστική μελέτη της καλωδιωτής «extradosed (με εξωράχιους τένοντες)» γέφυρας τριών ανοιγμάτων με συνολικό μήκος 841 μ., η οποία θα ενώνει την Ελλάδα με την Τουρκία στους Κήπους του Εβρου.

«Γέφυρα φιλίας»

Τη γέφυρα μελετά η ελληνική πλευρά με τη συμφωνία και συνεργασία της τουρκικής, μέσω της Εγνατία Οδός ΑΕ.

Μια συστηματική εργασία των τελευταίων ετών, από όλες τις πλευρές, το υπουργεία Υποδομών & Μεταφορών, το υπουργεία Εξωτερικών, τόσο της ελληνικής αλλά και της τουρκικής πλευράς, έχει πλέον κάνει ορατή την υλοποίηση της αποκαλούμενης «γέφυρας φιλίας», όπως μεταδίδει το evros-news.gr.

Η κατασκευή της γέφυρας θα βελτιώσει τις οδικές μεταφορές στους Κήπους του Εβρου, την πύλη μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

«Ευχαριστούμε όλους τους εμπλεκόμενους για την συνδρομή τους, σε αυτό το εγχείρημα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της «Εγνατίας Οδού» Κωνσταντίνος Κουτσούκος.

Η σημερινή Γέφυρα Κήπων ενώνει δύο χώρες και δύο ιστορικά έθνη. Πρόκειται για το σύνορο της Ελλάδας στον ποταμό Εβρο, στη μέση περίπου του νομού και απέχει 42 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη.

Με τα χρώματα της Ελλάδας και της Τουρκίας

Ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού, ακριβώς πριν ξεκινήσει στην ουσία το Δέλτα του Εβρου και είναι το σημαντικότερο οδικό σύνορο μεταξύ των δύο κρατών, σύμφωνα με το e-evros.gr.

Η ιδιαίτερη συμβολική σημασία της Γέφυρας των Κήπων αποτυπώνεται και στην επιφάνειά της: η μισή είναι βαμμένη με τα χρώματα της Ελλάδας και η άλλη μισή με αυτά της Τουρκίας.

Η Γέφυρα των Κήπων είναι και γαλανόλευκη αλλά και κόκκινη, φέρει και τον σταυρό και την ημισέληνο, τα σύμβολα των σημαιών των δύο γειτονικών χωρών, που κυματίζουν αντικριστά.

Στις δυο άκρες της Γέφυρας βρίσκονται οι συνοριακοί σταθμοί των Κήπων, από τη μεριά της Ελλάδας και των Υψάλων από την πλευρά της Τουρκίας.

Χιλιάδες άνθρωποι περνούν καθημερινά

Το χωριό Κήποι είναι αυτό που συναντά πρώτο ο επισκέπτης σε ελληνικό έδαφος. Καθημερινά τη διασχίζουν χιλιάδες άνθρωποι, αυτοκίνητα και εμπορεύματα καθώς διακινούνται όχι μόνο από τη μια χώρα στην άλλη αλλά και από την Ευρώπη προς την Ασία.

Η Γέφυρα των Κήπων έχεις μήκος 800 μέτρων και βρίσκεται δυο περίπου χιλιόμετρα νοτιότερα από τα ίχνη της παλιάς Ρωμαϊκής Γέφυρας που αποτελούσε η συνέχεια της αρχαίας Εγνατίας Οδού.

ΠΗΓΗ: in.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη