Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Η παράταση του lockdown διατηρεί τις αναστολές εργασίας και τον Ιανουάριο

Η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε ανακοινώσεις για το αν και πώς θα αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που κατεβάζουν ρολά από σήμερα 3 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει και νέα αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι για όσο θα είναι κατεβασμένα τα ρολά στις επιχειρήσεις λόγω κορωνοϊού, θα σπεύδει με έκτακτα επιδόματα κι ελαφρύνσεις να στηρίζει τόσο τους εργοδότες όσο και τους εργαζόμενους.

Οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας θα ισχύσουν τουλάχιστον έως και τις 11 Ιανουαρίου παρόλο που η τελευταία Υπουργική απόφαση αναφέρει την 31η Δεκεμβρίου ως την τελική ημέρα των αναστολών, ενώ δεδομένο θεωρείται πως το μέτρο θα ισχύσει τουλάχιστον έως τα μέσα Ιανουαρίου για τους πληττόμενους ΚΑΔ.

Με αναστολές θα τελειώσει ο πρώτος μήνας του χρόνου

Παράταση των μέτρων του lockdown για εργαζόμενους και επιχειρήσεις φέρνει το 2021, καθώς οι υγειονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την άρση των μέτρων, αλλά αντίθετα επιβάλλουν νέο lockdown στη χώρα, το τρίτο κατά σειρά από αύριο έως και τις 11 Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά στην αποζημίωση ειδικού σκοπού του Δεκεμβρίου 2020, η προθεσμία πλέον που αφορά τόσο τις αρχικές δηλώσεις όσο και τις ορθές επαναλήψεις, από εργοδότες που πλήττονται ή είναι κλειστοί με κρατική εντολή, αλλά και από τους εργαζόμενους παρατείνεται μέχρι και την 05/01/2021. Υπενθυμίζεται πως

Έως 31 Ιανουαρίου παρατείνονται:

  • Ο μηχανισμός «Συν – Εργασία»
  • Η υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% των εργαζομένων που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση
  • Το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης στον ιδιωτικό τομέα

Οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας από την αρχή της πανδημίας κατάφεραν να φρενάρουν ένα «τσουνάμι» απολύσεων. Η Ελλάδα, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, είχε την τέταρτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη όσον αφορά τη μείωση εισοδήματος λόγω ανεργίας γεγονός που αναδεικνύει πως το πρόγραμμα των αναστολών εργασίας βοήθησε.

Πηγή: newsbomb.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email