Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Η παραδοσιακή φορεσιά του κάθε τόπου δεν είναι απλά μία ενδυμασία…

Την ευκαιρία να δουν, να μάθουν και να αντιληφθούν την τοπική φορεσιά είχαν οι μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Αλεξανδρούπολης. Τους έγινε παρουσίαση από τον Θεοχάρη Σερίφογλου εξηγώντας τους σημαντικά στοιχεία που περικλείουν την παραδοσιακή ενδυμασία του κάθε τόπου.

«Κάθε Ελληνική τοπική φορεσιά είναι ένα σύνολο ενδυμάτων, που χαρακτηρίζει μία ομάδα ανθρώπων που ζουν μέσα στον ελληνικό χώρο. Λειτουργεί όπως κάθε ενδυμασία. Ντύνει δηλαδή και στολίζει και παρουσιάζει την όψη που επιθυμεί να δώσει εκείνος που τη φοράει στους τρίτους, παρέχοντας στον εαυτό του σιγουριά και άνεση. Μέσα στη συντηρητική και αυστηρή κοινωνία του χωριού και της μικρής πόλης, η σιγουριά και η άνεση πετυχαίνονται με την ομοιομορφία που προσφέρει μία φορεσιά. Η φορεσιά βασίζεται στην παράδοση και στη συντηρητικότητα και διαφέρει ριζικά από τη μόδα που βασίζεται στην αλλαγή. Οι δε ενδυματολογικές ιδιαιτερότητες της κάθε ενδυμασίας, διαφοροποιούν και τονίζουν το χαρακτήρα της κάθε κοινωνικής ομάδας από την οποία προέρχεται.»

Οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Αλεξανδρούπολης είδαν εκθέματα από την εκπληκτική συλλογή του Θεοχάρη Σερίφογλου με παραδοσιακές φορεσιές του Νομού μας.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email