Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Η περιπέτεια των δύο νέων σχολικών μονάδων της Αλεξανδρούπολης συνεχίζεται…

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Δευτέρα 20 Ιουλίου ήταν η ενημέρωση από την πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, κυρία Μουλατζίδου αναφορικά με την χρήση των δύο υπό ανέγερση νέων σχολικών μονάδων στην περιοχή του ΚΕΓΕ στην Αλεξανδρούπολη.

Η ενημέρωση κρίθηκε απαραίτητη μετά τον θόρυβο που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες και τις πολλές διαφορετικές απόψεις που ακούστηκαν αλλά και τις αδυναμίες που προέκυψαν στο χειρισμό του θέματος.

Δυστυχώς το εγχείρημα απέτυχε.

Η ενημέρωση κρίθηκε ανεπαρκής. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στην ουσία διέκοψε την κυρία Μουλατζίδου και της ζήτησε να επανέλθει έχοντας μία αναφορά-φάκελο σε κάθε δημοτικό συμβούλιο ώστε να γίνει αντιληπτό τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτό το “σήριαλ” που δεν έχει τέλος με τις δύο νέες σχολικές μονάδες του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Είναι ενδιαφέρον ότι χωρίς κανείς να καταλάβει την αιτία έχουμε μπει σε μία δαιδαλώδη συζήτηση με πολλά ερωτήματα για τα κριτήρια με τα οποία αποφασίζεται την τύχη των δύο νέων σχολικών μονάδων. Δεν είναι επίσης σαφές, από τις δηλώσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, για το ποιος τελικά αποφασίζει!

Θα γίνει 6ο Γυμνάσιο; Αν ναι, πότε θα λειτουργήσει; Μέχρι τότε, που θα στεγαστούν οι μαθητές; Γιατί όλα αυτά δεν συζητούνται όταν γίνει ορατό το χρονοδιάγραμμα παράδοσης; Το 13ο Δημοτικό γιατί δεν συζητήται σαν σενάριο? Τι θα γίνει με το Λύκειο;

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα είχε λάβει χώρα μια δημόσια συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων του Δήμου, του προέδρου της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Παναγιώτη Καραγιαννίδη που δε φάνηκε να γνωρίζει πολλά πράγματα, του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στέργιο Αποστολακούδη και γονέων παιδιών που είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Η συζήτηση αυτή φαίνεται πως κατέληξε σε βαθύτερο χάσμα και με περισσότερα ερωτηματικά να απασχολούν τους γονείς.

Εύλογο ήταν το ερώτημα που έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ο Σάββας Δευτεραίος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ο οποίος αναρωτήθηκε: Ποιος αποφάσισε και ποιος έσπευσε να βαφτίσει και να ορίσει την χρήση των δύο νεοεγερρθέντων σχολικών μονάδων την ώρα που δε γνωρίζουμε καν πότε θα ολοκληρωθούν;

Ήταν ο δήμαρχος αυτός που έσπευσε; H κυρία Μουλτζίδου που δεν είχε καν την γνώση να ενημερώσει τους συναδέλφους της στο δημοτικό συμβούλιο ή ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κύριος Αποστολάκουδης;

Η απάντηση σε όλα αυτά, όπως μας ενημέρωσε αναγνώστης του focustonevro.gr και γνώστης της διαδικασίας, είναι ότι εκτυλίχθηκε, από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με την “ ανοχή ” και συνεργασία του Δήμου, ένα σχέδιο αλλαγής των αρχικών δεδομένων. Εξώθησαν τα πράγματα στην εγκατάσταση του 6ου Γυμνασίου στο νέο κτήριο του ΚΕΓΕ, αντί του 4ου Γυμνασίου, όπως είχε δρομολογηθεί από τα κτηριακό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και την χρηματοδότηση της κατασκευής του από το ΕΣΠΑ, με την σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου. Προχώρησαν στην στελέχωση του 6ου Γυμνασίου, διαδίδοντας ότι θα λειτουργήσει από φέτος, παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν υπήρξε από την κατασκευάστρια εταιρεία, αντίστοιχη διαβεβαίωση, αλλά μόνο για την άνοιξη του 2021, στην καλύτερη περίπτωση. Επομένως, έβαλαν σε μια απίστευτη ταλαιπωρία τους μαθητές και τους γονείς, ενώ δεν υπήρχε περίπτωση να αρχίσει η λειτουργία του από την φετινή χρονιά, όπως τους διαβεβαίωναν υπεύθυνα όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Όλα αυτά θα τα είχαμε αποφύγει, αν τα παιδιά που γράφτηκαν στην πρώτη τάξη του 6ου Γυμνασίου είχαν πάει στο 4ο Γυμνάσιο όπως έγινε με το 2ο Γενικό Λύκειο, που επίσης ομαλά θα μετεγκατασταθεί στο νέο κτήριο.

Μένει λοιπόν ένα αναπάντητο ΓΙΑΤΊ και μια μεγάλη ΣΥΓΝΏΜΗ στα παιδιά, τους γονείς, τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των άλλων σχολείων που θα αναστατωθούν με αυτές τις ” λανθασμένες ” και βεβιασμένες επιλογές

Όλο αυτό το σήριαλ έχει αναστατώσει εκατοντάδες παιδιά και γονείς οι οποίοι δεν γνωρίζουν λιγότερο από δύο μήνες πριν ξεκινήσει η νέα σχολική περίοδος που θα εγκατασταθούν τα παιδιά για μάθημα.

Το χάος αυτό της ενημέρωσης ελπίζουμε να διορθωθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου οφείλει η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας να ενημερώσει σωστά και επαρκώς αλλά και να δοθούν εξηγήσεις από όλους τους αρμόδιους που εμπλέκονται με την υπόθεση αυτή.

Το τελευταίο ερώτημα παραμένει αναπάντητο και που θεωρούμε ότι θα απασχολήσει την εκπαιδευτική κοινότητα της Αλεξανδρούπολης είναι: Τι θα γίνει με το 13ο Δημοτικό σχολείο, το επονομαζόμενο: “σχολείο φάντασμα”;

Το νΈβρο!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email