Στο τουριστικό κοινό του Ισραήλ συστήθηκε πριν από λίγες ημέρες το νησί της Σαμοθράκης που συμμετείχε στην 28η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού International Mediterranean Tourism Market (ΙΜΤΜ 2022) που πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ.
Η IΜΤΜ TLV είναι η μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού στο Ισραήλ με κορυφαίους εκθέτες, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλο τον κόσμο.
Όπως εξηγεί στη voria.gr o αντιδήμαρχος Τουρισμού, Χωροταξικού και Πολοεδομικού Σχεδιασμού του δήμου Σαμοθράκης, Γιάννης Γλήνιας, που βρέθηκε στην ΙΜΤΜ, το νησί του εναλλακτικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια αποτελεί μαγνήτη για τους Ισραηλινούς, είτε πρόκειται για τουρίστες που συμμετέχουν σε προγράμματα γιόγκα που πραγματοποιούνται στο νησί, είτε για επενδυτές που αγοράζουν εξοχικά.
Ωστόσο δεδομένου πως αποτελούν τουρίστες που συνήθως διαθέτουν υψηλά εισοδήματα και κατά συνέπεια αφήνουν χρήματα κατά τις επισκέψεις τους στο νησί, η Σαμοθράκη επιδιώκει να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των Ισραηλινών που την επισκέπτονται. Σύμφωνα με τον κ. Γλήνια οι προερχόμενοι από το Ισραήλ τουρίστες ξοδεύουν τουλάχιστον 50 ευρώ την ημέρα πέραν του κόστους του ξενοδοχείου ενώ κάποιοι πραγματοποιούν διακοπές ακόμη και για δυο εβδομάδες. Συνήθως πρόκειται για οικογένειες με παιδιά.
Αναφορικά με τους Ισραηλινούς επενδυτές, όπως λένε άνθρωποι που έχουν γνώση των εν λόγω αγοροπωλησιών, είναι έτοιμοι να διαθέσουν ανάλογα με το ακίνητο που θα αποκτήσουν από 50.000 έως 150.000 ευρώ, ενώ είναι ιδιαίτερα λεπτολόγοι, πριν προχωρήσουν στη συμφωνία.
Οι τουριστικές εκθέσεις, πάντως, φέτος, μπήκαν για το καλά στο κάδρο της Σαμοθράκης στην προσπάθεια της να διεισδύσει περαιτέρω σε αγορές όπως αυτές της Σερβίας – η οποία παρόλο που διαχρονικά δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βόρεια Ελλάδα, το μυστηριακό νησί δεν βρίσκεται μεταξύ των πρώτων επιλογών της – αλλά και σε αγορές, από τις οποίες θέλει να διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερες ροές τουριστών, όπως είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Μάλιστα το Μάϊο προγραμματίζεται και η αδελφοποίηση με το δήμο Ρομάνσκι, που βρίσκεται 60 χλμ από το Βουκουρέστι. Μεταξύ των στόχων της αδερφοποίησης είναι και η διοργάνωση γκρουπ που θα επισκέπτονται τη Σαμοθράκη.
Παγωμένες οι κρατήσεις
Στο μεταξύ, η κίνηση αναφορικά με τις κρατήσεις στη Σαμοθράκη κινείται αναιμικά, ως απόρροια της κακής ψυχολογίας και της ανησυχίας που έχει προκαλέσει η ρωσοουκρανική σύρραξη. Παράλληλα η ακρίβεια που έχει επηρεάσει τους προϋπολογισμούς των Ευρωπαίων, που αποτελούν τον κύριο τουριστικό αιμοδότη για το νησί, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τον προγραμματισμό διακοπών. Μέχρι στιγμής οι κρατήσεις είναι καθηλωμένες στο 15%.
Όπως όλα δείχνουν οι κρατήσεις θα είναι της τελευταίας στιγμής με αποτέλεσμα επί του παρόντος το τοπίο να παραμένει θολό για το πως θα εξελιχθεί η φετινή τουριστική χρόνια, που είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες προοπτικές μέχρι πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε εξέλιξη εξοχικές κατοικίες
Στο μεταξύ, μια νέα τουριστική βιομηχανία, για τα δεδομένα της Σαμοθράκης, είναι σε εξέλιξη. Ο λόγος για επενδύσεις που αυτή την περίοδο υλοποιούνται και αφορούν στη δημιουργία βιλών προς εκμετάλλευση, ένα είδος καταλυμάτων που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε στη Σαμοθράκη. Πρόκειται για περίπου 40 κατοικίες, οι οποίες αναμένεται να είναι έτοιμες προς διάθεση το 2023.
Οι εν λόγω επενδύσεις που υλοποιούνται από Έλληνες, Βούλγαρους και Ρουμάνους αναπτύσσονται τόσο στη νότια, όσο και στη βόρεια πλευρά του νησιού, ενώ κάποιες εξ αυτών θα είναι πρώτες στο κύμα.
ΠΗΓΗ: voria.gr