Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Η σημασία της ξεκούρασης τις γιορτές είναι πιο μεγάλη απ’ όσο φαντάζεστε

Αν ρωτήσετε μερικούς ανθρώπους εκεί έξω τι σημαίνουν τα γιορτές γι’ αυτούς, οι περισσότεροι θα σας πουν «φαγητό», «διασκέδαση», «οικογενειακές συγκεντρώσεις».

Όλα αυτά σίγουρα είναι πράγματα που ίσως χρειαζόμαστε αυτό το διάστημα, είναι απαραίτητη, όμως, πάντα στη ζωή μια ισορροπία και ένας σωστός συνδυασμός, κάτι που μάλλον λείπει συνήθως, γι’ αυτό και τις γιορτές πολλοί βρίσκουν τον εαυτό τους αδύναμο, χωρίς ενέργεια και καθόλου ξεκούραστο, παρά την πιθανή άδεια από τη δουλειά.

Αυτό συμβαίνει γιατί με την υπερκατανάλωση κρεατικών, λιπαρών, αλκοόλ, με την ξαφνική ανισορροπία στον ύπνο λόγω ξενυχτιών και με μια αλλαγή ρουτίνας που τείνει προς την υπερβολή, το μικροβίωμα του εντέρου διαταράσσεται, με αποτέλεσμα όλα να χειροτερεύουν, από το πεπτικό και τη διάθεση μέχρι το ανοσοποιητικό.

Δεν είναι τυχαίο που συχνά σε τέτοιες περιόδους τελικά καταλήγουμε να αρρωσταίνουμε. Ο λόγος είναι ότι ο οργανισμός μας καταπονείται και οι ιοί και τα μικρόβια δεν αντιμετωπίζονται τόσο εύκολα από το ανοσοποιητικό μας, ενώ όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, πιθανόν να παρατηρούν έξαρση συμπτωμάτων.

Γιορτές, λοιπόν, είναι φαγητό και διασκέδαση, αλλά δεν είναι ΜΟΝΟ αυτά.

Η ισορροπία στη διατροφή πρέπει να συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο και η ξεκούρασή μας, τώρα που έχουμε αυτή την ευκαιρία, είναι άκρως σημαντική. Ξεκούραση που σημαίνει καλός ύπνος, χαλάρωση στο σπίτι, αλλά και άμεση επαφή με τη φύση.

Η ξεκούραση συνδέεται και με μια πιο ισορροπημένη φυτοφαγική διατροφή, καθώς οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος του εντέρου, την υποστήριξη του ανοσοποιητικού και την αντιμετώπιση της φλεγμονής, συμβάλλοντας και σε καλύτερη ενέργεια και διάθεση, ενώ από την άλλη τα βαριά και λιπαρά γεύματα με πρωταγωνιστή το κρέας δρουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Μαζί, λοιπόν, με την ισορροπημένη διατροφή με βάση τις φυτικές τροφές, δείτε γιατί πρέπει να δώσετε περισσότερη έμφαση και στην ξεκούρασή σας, αντί για την κραιπάλη.

Θεραπεύει το σώμα
Το ανθρώπινο σώμα είναι έτσι «κατασκευασμένο» ώστε να ανταπεξέρχεται σε διάφορες συνθήκες. Γι’ αυτό και να του δίνουμε ένα διάλειμμα από τη δουλειά, το στρες, τη σωματική κούραση, την υπερβολή, μπορεί να του προσφέρει την ανανέωση που χρειάζεται για να επανέλθει στα καθήκοντά του.

Αυτό αυτόματα, οδηγεί σε βελτίωση της ψυχικής υγείας, της διάθεσης, της ευεξίας, της δημιουργικότητας, της παραγωγικότητας κ.ο.κ. Αρπάξτε την ευκαιρία αυτό το διάστημα για επαρκή ξεκούραση, η οποία θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να αυτοθεραπευτεί και να επιστρέψει σε μια κατάσταση ομοιόστασης, όπου μπορεί να «επιδιορθωθεί» και να επανέλθει.

Μειώνει το στρες
Για κάποιους το στρες δρα ως διεγερτικό, αλλά για άλλους είναι απλώς ένα βάρος και σίγουρα δεν είναι κάθε φορά το ίδιο για όλους, όπως επίσης οι γιορτές μπορεί να είναι στρεσογόνες για πολλούς. Το χρόνιο στρες, μάλιστα, ξέρουμε ότι καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο παθήσεων.

Όσο αισθανόμαστε στρες, το σώμα μας μπαίνει σε κατάσταση fight or flight (φυγή ή πάλη), καθώς αντιλαμβάνεται κίνδυνο και προσπαθεί να επιβιώσει. Γι’ αυτό και αυξάνονται οι παλμοί και η αρτηριακή μας πίεση, επιβραδύνεται η πεπτική λειτουργία, αυξάνονται τα επίπεδα ορμονών όπως η κορτιζόλη κ.ο.κ. Δίνοντας στον εαυτό μας χρόνο να ξεκουραστεί και να αποσυμφορηθεί, μειώνουμε όλα αυτά τα συμπτώματα.

Προωθεί τη δημιουργικότητα
Όταν παίρνουμε το χρόνο μας για ξεκούραση και χαλάρωση, γινόμαστε φυσικά πιο δημιουργικοί, καθώς ο χρόνος για τον εαυτό μας μας βοηθά να «επαναφορτιστούμε» και να έχουμε καθαρό μυαλό. Αυτό μας βοηθά στην επίλυση προβλημάτων και στην επανεκτίμηση καταστάσεων.

Αυξάνει την παραγωγικότητα
Όπως και όλοι οι μυς του σώματός μας, έτσι και ο εγκέφαλός μας είναι λιγότερο λειτουργικός όταν είναι κουρασμένος. Θα έχετε παρατηρήσει κι εσείς ότι είστε πάντα πιο παραγωγικοί όταν είστε ξεκούραστοι και ότι γι’ αυτό οι Δευτέρες πάντα έχουν τα πιο πολλά καθήκοντα. Αρπάξτε, λοιπόν, την ευκαιρία με τις γιορτές να ξεκουραστείτε, για να επανέλθετε δυναμικά.

Βοηθά τη λήψη αποφάσεων
Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε πει στον εαυτό μας ή σε φίλους «θα αποφασίσεις με καθαρό μυαλό, αύριο το πρωί». Αυτό είναι κάτι πολύ αληθές, καθώς η κούραση, η πολύωρη εργασία και οι υποχρεώσεις μειώνουν τη συγκέντρωσή μας και δεν μας επιτρέπουν να πάρουμε σωστές αποφάσεις.

Με αφορμή τις γιορτές, φροντίστε να ξεκουράσετε τον οργανισμό και το μυαλό σας και σε καθημερινή βάση βάλτε στόχο προγραμματισμένα διαλείμματα που θα ανανεώσουν την οπτική σας και θα σας βοηθήσουν να πάρετε καλύτερες αποφάσεις.

Τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν
Πάρτε βαθιές ανάσες: Βάλτε στόχο να παίρνετε βαθιές ανάσες κατά τη διάρκεια της ημέρας και βάλτε τες στο καθημερινό σας πρόγραμμα, π.χ. όσο περιμένετε τον υπολογιστή να ανοίξει ή όταν πίνετε τον πρωινό σας καφέ ή τσάι.
Νιώστε ευγνωμοσύνη: Οι περισσότεροι επικεντρώνονται στα «μεγάλα» πράγματα για τα οποία είναι ευγνώμονες. Προσπαθήστε, όμως, να δώσετε βάση και στα πιο μικρά. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι θετικές σκέψεις και η ευγνωμοσύνη τονώνουν την ικανοποίηση και μας δημιουργούν μια αίσθηση ευεξίας.
Καλλιεργήστε υγιεινές συνήθειες: Η άσκηση μειώνει την επίδραση του στρες στην καθημερινότητα, βελτιώνει τη διάθεση και ρυθμίζει τους νευροδιαβιβαστές και άλλες ορμόνες. Δοκιμάστε στρέτσινγκ και γιόγκα για το απόλυτο ζεν και βάλτε συνειδητά τη χαλάρωση στο πρόγραμμα, για να βελτιώσετε σημαντικά τη φυσική, συναισθηματική και νοητική υγεία.
Δοκιμάστε την υγιεινή ύπνου: Ο επαρκής ύπνος είναι άκρως απαραίτητος για τη φυσική και πνευματική υγεία και συχνά πάει «πακέτο» με τις σωστές συνήθειες. Συνήθειες όπως να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, μια ρουτίνα πριν τον ύπνο που σας βοηθάει (όπως ένα ζεστό μπάνιο, χαμήλωμα φώτων, διάβασμα βιβλίου, σβήσιμο κινητού κ.ο.κ.), που μπορεί να σας χαρίσει έναν πιο ποιοτικό ύπνο. Ο διαλογισμός είναι επίσης μια καλή πρακτική, όπως και η αποφυγή όλων των ηλεκτρονικών συσκευών 30-60 λεπτά πριν τον ύπνο.

Καλή ξεκούραση!

Πηγή:clickatlife.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email