Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Η συμβολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του Έβρου

Στον ρόλο και το έργο της Επιτροπής Ανασυγκρότησης για τον Έβρο μετά την καταστροφική πυρκαγιά, πριν από περίπου ένα χρόνο και στη συμβολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην προσπάθεια ανασυγκρότησης, αναφέρθηκε κατά την έναρξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου με θέμα «Κλιματική Ανθεκτικότητα και Τοπική Κοινωνία» -που διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη- ο πρύτανης του ΔΠΘ, Φώτης Μάρης.

«Με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης για τον Έβρο μας δίνεται η δυνατότητα όλοι οι κρατικοί φορείς να συμπράξουμε ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη χωρική παρέμβαση σε μια περίπτωση όπως αυτή του Έβρου, μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά. Η Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα στους καθ’ ύλη αρμόδιους φορείς αλλά και στα πανεπιστήμια -ως σύμβουλοι του κράτους- να συνεργαστούν με τις κοινωνίες και να καλύψουν όλα αυτά τα κενά που προκύπτουν και διαπιστώνονται απ’ όλους εμάς βάση της παλαιότερης προσπάθειας. Επομένως, έχουμε την υποχρέωση όλη αυτή την προσπάθεια να την αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό ώστε αλληλεπιδρώντας με τις τοπικές κοινωνίες να σχεδιάσουμε κάτι ολοκληρωμένο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στη συμβολή του ΔΠΘ ο κ. Μάρης είπε πως στην Επιτροπή συμμετέχουν τέσσερις καθηγητές που δραστηριοποιούνται επιστημονικά στη Θράκη με σημαντικές διακρίσεις, ενώ λειτουργούν και τρία πανεπιστημιακά τμήματα που ασχολούνται με το αντικείμενο, το Τμήμα Δασολογίας, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων με έδρα την Ορεστιάδα, το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου στην Ξάνθη και το νέο Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας, το οποίο θα λειτουργήσει από την επόμενη χρονιά. Πρόκειται για το πρώτο στη χώρα -όπως είπε- το οποίο θα αναλάβει την απαιτητική αυτή προσπάθεια της επιστημονικής τεκμηρίωσης αλλά ταυτοχρόνως, της ενημέρωσης της κοινής γνώμης για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρύτανης του Δημοκρίτειου παρουσίασε επιγραμματικά και τις πέντε παρεμβάσεις στην περιοχή, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες σύμφωνα με την Επιτροπή.

– Το νέο δάσος, το οποίο όπως σημείωσε έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία καθώς «δεν προσπαθούμε να ανορθώσουμε ένα τυχαίο φυσικό οικοσύστημα. Προσπαθούμε να ανορθώσουμε στα επόμενα χρόνια ένα οικοσύστημα σε προστατευόμενη περιοχή»

– Την ανάγκη μίας καινούριας Γαλάζιας Συνθήκης για το νερό το οποίο όπως διευκρίνισε, δεν το χρειαζόμαστε απλά για την κάλυψη των αναγκών του οικοσυστήματος ή τις ανάγκες του ανθρώπου για την ύδρευση και την άρδευση

– Λειτουργία Παρατηρητηρίου παρακολούθησης της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης των υποδομών στο σύνολο της ΠΑΜΘ.

Πρόκειται, όπως εξήγησε, για μία πληρέστατη επιστημονική ομάδα, η οποία δεν θα βλέπει απλώς τους δείκτες αλλά θα έχει οργάνωση σαν υπηρεσία και θα συνδράμει υποστηρικτικά σε όλες της υπηρεσίες της ΠΑΜΘ. Θα δίνει την απαραίτητη πληροφόρηση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων ώστε το πρόγραμμα κάθε φορά να προσαρμόζεται.

– Οικοδόμηση της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών και των εφήβων σε περιοχές που έχουν δεχθεί φυσικές καταστροφές, μία ανάγκη που απασχολεί όπως δήλωσε, ιδιαίτερα την Επιτροπή

– Η επιστημονική υποστήριξη προστασίας πληθυσμών άγριων επικονιαστών ώστε να βοηθηθεί η ανόρθωση του οικοσυστήματος.

Ερωτηθείς κατά πόσο ταυτίζονται οι επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας με τις ανάγκες ενός βαριά πληγέντος οικοσυστήματος, ο κ. Μάρης υπογράμμισε πως «κάθε φυσικό οικοσύστημα περιλαμβάνει τον παράγοντα άνθρωπο. Οπότε, οτιδήποτε σχεδιάζουμε πρέπει να ενσωματώνει και τη δραστηριότητα του ανθρώπου. Αυτήν ακριβώς, τη σχέση προσπαθούμε να δημιουργήσουμε. Δεν έχει ουσία να έχουμε ένα οικοσύστημα αφημένο στην εξελικτική του πορεία και να χουμε τον άνθρωπο παρατηρητή έξω απ’ αυτό. Άλλωστε αυτοί, οι οποίοι έχουν ασκήσει κριτική -και εν μέρει έχουν δίκιο- ως προς το ότι κομμάτι-αιτία της καταστροφής του σημείου που βρισκόμαστε σήμερα, είναι η αδυναμία που είχαμε τα τελευταία χρόνια να διαχωρίσουμε το τί είναι προστασία και τι διαχείριση. Ξεκαθαρίζω ότι προστασία ενός οικοσυστήματος δεν είναι η μη διαχείρισή του και η άφεσή του να εξελιχθεί».

Σημειώνεται πως το συνέδριο διοργανώνει το Ίδρυμα Ευγενίδου με πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 21 και με τη συμβολή της ΠΑΜΘ, του Δήμου Αλεξανδρούπολης, του ΔΠΘ και του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη