Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Η συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Τουρκίας δεν μετακινείται λέει ο Κ. Μητσοτάκης

Με συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό star, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «στον Έβρο δεν συνέβη απολύτως τίποτα, ούτε κάτι άξιο λόγου, με φόντο τη συζήτηση που έγινε στα social media».

Ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε κριτική στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι «κακώς έσπευσε να εκμεταλλευθεί την όλη συζήτηση, διότι στην ουσία υιοθέτησε μια πιο ακροδεξιά ρητορική».

«Ξέρετε πολύ καλά ότι τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι απολύτως καθορισμένα, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης (1923) και των Πρωτοκόλλων του 1926 που ακολούθησαν.  Ξέρετε, επίσης, ότι η κοίτη του Έβρου παίζει παιχνίδια… μετακινείται. Η συνοριακή γραμμή, όμως, δεν μετακινείται. Είναι ίδια. Λόγω της αλλαγής της στάθμης του Έβρου υπάρχουν τμήματα ανατολικά του ποταμού, τα οποία είναι ελληνικά εδάφη, όπως υπάρχουν και τμήματα δυτικά του Έβρου, τα οποία είναι τουρκικά. Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα και δεν είναι αυτή μια συνοριακή διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία και δεν λέει και η Τουρκία ότι είναι», δήλωσε εμφατικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δήλωσε ακόμη ότι ουδέποτε μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικά εδάφη στον Έβρο, ενώ υποστήριξε ότι το όλο ζήτημα προέκυψε από μια νευρικότητα που υπάρχει από πλευράς της Τουρκίας σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να ενισχύσει το φράχτη στις Καστανιές και να χτίσει κι ένα νέο φράχτη στο τμήμα των Φερών.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email