Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Η φροντίδα του ανοσιακού μας συστήματος ασπίδα έναντι κάθε απειλής της υγείας μας

Σύνταξη άρθρου: Δημήτρης Τσαϊρίδης

Επιμέλεια: Χριστίνα Κ.Τσίγαλου, Κωνσταντίνος Αρβανιτίδης

Το Ανοσιακό μας σύστημα είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού. Όταν είναι εξασθενημένο παύει να λειτουργεί σαν ασπίδα σε κάθε πιθανό εισβολέα και έτσι γινόμαστε ευάλωτοι σε ασθένειες.

Ειδικά σήμερα που βιώνουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας COVID19 στην χώρα μας είναι πιο σημαντικό να επιτύχουμε την ενίσχυση της δράσης και της αποτελεσματικότητας του ανοσιακού μας συστήματος με μικρές μόνο και άμεσες αλλαγές σε καθημερινές μας συνήθειες.

Φροντίστε να κοιμάστε σωστά 

Η συστηματική έλλειψη ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες να νοσήσουμε από ασθένειες που οφείλονται σε μικρόβια και ιούς και επιπλέον αυξάνει σημαντικά το χρόνο αποθεραπείας και ανάρρωσης.

Περιορίστε το Άγχος

Έντονες και στρεσσογόνες καταστάσεις επηρεάζουν σημαντικά την μάχη με παθογόνους μικροοργανισμούς, αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης  αγγειακού επεισοδίου, ενώ εξασθενούν την μνήμη. Έρευνες δείχνουν ότι αρκούν μόνο 30 λεπτά με αρνητικά συναισθήματα για να αποδυναμώσουν την άμυνα σε γνωστούς ιούς όπως της γρίπης και του έρπητα. Για αυτό μην διστάσετε να μοιραστείτε έγκαιρα τις έντονες, αρνητικές σκέψεις σας με έναν Επαγγελματία Υγείας που ξέρει πώς να σας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσετε.

Επάρκεια σε  Βιταμίνη D

Είναι γνωστός ο δραστικός ρόλος της στο μεταβολισμό του Ασβεστίου, του βασικού συστατικού των Οστών. Αλλά η επάρκεια σε Βιταμίνη D έχει βρεθεί ότι ενισχύει σημαντικά και την δράση του Ανοσιακού συστήματος. Εύκολη πρόσληψη της μέσω της διατροφής με τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά, ενώ φυσικά 10-15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο από 2 με 3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετά.

Περισσότερες Μερίδες σε Φρούτα και Λαχανικά

Τα Φρούτα και τα Λαχανικά είναι γνωστό ότι θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού συμβάλλοντας θετικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε λοίμωξης. Περιέχουν σε υψηλές ποσότητες ουσίες όπως Καροτινοειδή, Βιταμίνες A,B και E, δηλαδή αντιοξειδωτικά συστατικά που έχει ανάγκη κάθε υγιής οργανισμός και επάγουν με επιτυχία την δράση του Ανοσοποιητικού Συστήματος.

Επιπλέον, η καθημερινή πρόσληψη σε Φυτικές Ίνες βοηθά να ελαττώσετε αποτελεσματικά το ποσοστό λίπους στο σώμα σας κάτι που δρα ευεργετικά και φέρνει ευεξία στον οργανισμό.

Περιορίστε τα Λιπαρά από την διατροφή σας 

Μελέτες τα συσχετίζουν με τον συνολικό αριθμό Λευκών Αιμοσφαιρίων του αίματος, ενώ μεταβάλλουν ενεργά την ισορροπία και την σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος, των μικροβίων δηλαδή που φυσιολογικά εντοπίζονται στο γαστρεντερικό σύστημα και επηρεάζουν με ποικίλους τρόπους την Ανοσιακή απόκριση. Αναζητήστε και εφαρμόστε δίαιτα με λιγοστά κορεσμένα λιπαρά, χωρίς επιπλέον ζάχαρη ενώ προσθέστε άφοβα ψάρια και λευκό κρέας(κοτόπουλο, γαλοπούλα) στην διατροφή σας.

Μην αντισταθείτε σε λίγο περισσότερη Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή ουσία που αποτελεί ενδεχομένως το πιο γνωστό και ευρύτερα χρησιμοποιούμενο συμπλήρωμα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ιώσεων που μας ταλαιπωρούν συχνά τέτοια εποχή. Συνεισφέρει στην φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

Μιας και δεν αποθηκεύεται αλλά και ούτε παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό, θεωρείται απαραίτητο να καταναλώνεται σε επαρκείς ποσότητες. Εξάλλου η περίοδος του χειμώνα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για εύκολη και νόστιμη πρόσληψη, με τα γνωστά εσπεριδοειδή,  τα λαχανικά όπως μπρόκολο και κουνουπίδι αλλά και τα φρούτα όπως το ακτινίδιο να αποτελούν μιας πρώτης τάξεως επιλογή.

Διατηρήστε επαρκή επίπεδα Ψευδαργύρου στον οργανισμό

Ο Ψευδάργυρος αποτελεί ένα από τα βασικότερα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, και ειδικά για το Ανοσιακό σύστημα πρόσφατες έρευνες θέλουν τα επαρκή επίπεδα του να ελαττώνουν την πιθανή εμφάνιση του κοινού κρυολογήματος.Πλούσιες πηγές Ψευδαργύρου θεωρούνται τα θαλασσινά, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το αβγό, τα δημητριακά ολικής άλεσης και οι ξηροί καρποί.

Σταματήστε το Κάπνισμα

Η νικοτίνη των τσιγάρων καθώς και άλλων προϊόντων υποκατάστασης του καπνού έχει βρεθεί ότι εξασθενεί τις ικανότητες του αμυντικού συστήματος. Σε αυτά περιλαμβάνονται και το άτμισμα που κερδίζει φίλους και στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Όμως δεν είναι μόνο η νικοτίνη, καθώς τα προϊόντα καπνού περιέχουν πληθώρα από χημειοδραστικές ουσίες με κατασταλτική δράση στο Ανοσιακό σύστημα.

Περιορίστε την κατανάλωση Αλκοόλ

Έστω και περιστασιακά, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του οργανισμού στο να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την είσοδο μικροβίων και ιών. Η χρόνια συστηματική χρήση εξασθενεί σημαντικά την συνολική αμυντική λειτουργία και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ηπατικών παθήσεων, πνευμονίας, φυματίωσης ενώ συνδέεται δραστικά και με την εμφάνιση συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. Περιορίστε την κατανάλωση έως ένα ποτό την ημέρα.

Μην εγκαταλείπετε την Σωματική Δραστηριότητα

Η συστηματική αεροβική άσκηση φαίνεται ότι ενισχύει σημαντικά την ικανότητα του οργανισμού να αντισταθεί σε μικρόβια και ιούς. Αυτό αποδίδεται στην καλύτερη κυκλοφορία των υγρών στοιχείων του  Αιμοποιητικού και Ανοσιακού συστήματος που επιτείνουν την μετακίνηση των ανοσοικανών τους συστατικών.

Κάντε την σωστή επιλογή στο 13033 κατά την έξοδο από το σπίτι σας και κερδίστε ευεξία, άθληση και αποδοτικό Ανοσοποιητικό Σύστημα.

Και το σημαντικότερο από όλα … Η αισιοδοξία και το χαμόγελο ενισχύουν το Ανοσιακό μας Σύστημα

Μια χαρούμενη ημέρα είναι η καλύτερη ώθηση στις καθημερινές δυσκολίες, αποτελεί πηγή ζωής με οφέλη που είναι άμεσα ορατά σε εμάς και τους γύρω μας, ενώ είναι το πιο όμορφο και αποτελεσματικό μέσο για ενίσχυση των δράσεων του Ανοσοποιητικού Συστήματος.

Διατηρεί τις ορμόνες του στρες (κορτιζόλη και κατεχολαμίνες) σε φυσιολογικά επίπεδα, απελευθερώνει από τον εγκέφαλο ενδορφίνες και σεροτονίνη επιδρώντας μόνο θετικά στην ψυχική διάθεση, διατηρεί τον καρδιακό ρυθμό σταθερό συμβάλλοντας στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και ενισχύει τις δράσεις του Αμυντικού Συστήματος του οργανισμού απέναντι σε κάθε παθογόνο μικροοργανισμό.

Δημήτρης Σπ.Τσαϊρίδης

MD, MsC, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος
κιν:69372779231   [email protected]

Κωνσταντίνος Ι. Αρβανιτίδης

Bsc, MD, PhD, Μοριακός Βιολόγος – Ιατρός
κιν:6983502394 [email protected]

Χριστίνα Κ.Τσίγαλου 

MD, PhD, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος Επ.Καθηγήτρια Ιατρικής – Μοριακής Μικροβιολογίας ΔΠΘ
κιν:6944193771   [email protected]

Πηγή: dimokritos.org/

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη