Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Η χαμένη ευκαιρία του Κασαμπαλή ή μήπως του Ολυμπιακού;

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός επιλέγει στα μισά να μην αξιοποιήσει τον Σταύρο Κασαμπαλή. Το επιτελείο των ερυθρολεύκων επέλεξε να συνεχίσει τη χρονιά με τον Κώστα Προύσαλη αντί του Κασαμπαλή και να κάνει δίδυμο πασαδόρων με τον αρχηγό της ομάδας Κώστα Στιβαχτή. Το ερώτημα που τίθεται με αυτή την αντικατάσταση είναι απλό, ποιος θα βγει κερδισμένος και ποιος όχι;

Ο Σταύρος Κασαμπαλής αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τους ερυθρόλευκους για να αποτελέσει το backup του Κώστα Στιβαχτή. Ο Θρακιώτης αθλητής είχε μια αξιόλογη πορεία έως τότε αλλά κανένας δεν μπορούσε να του εγγυηθεί μεγάλο χρόνο συμμετοχής και αυτό είναι λογικό. Ο στόχος του πρωταθλήματος και η μεγάλη επιθυμία των Πειραιωτών τους ώθησε στην απόφαση να δώσουν δανεικό τον Κασαμπαλή στην Κηφισιά, ώστε να πάρει παιχνίδια, και ταυτόχρονα να πάρουν από την ομάδα των βορείων προαστίων τον 41χρονο Δημήτρη Νικολάκη ώστε να αποκτήσουν σιγουριά στη θέση λόγο της εμπειρίας του.

Από τη μία ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα, και μαζί ο Δημήτρης Νικολάκης κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο μετά από μια μεγάλη καριέρα που ωστόσο έλλειπε η κατάκτηση του πρωταθλήματος, ο βασικός πασαδόρος του Ολυμπιακού Κώστα Στιβαχτή αναδείχθηκε MVP της Volley League και ο Κασαμπαλής εντυπωσίασε με τη φανέλα της Κηφισιάς. Λίγο πολύ όλοι βγήκαν κερδισμένοι ακόμα και αν ο Κασαμπαλής «θυσιάστηκε» και αντί για αυτόν κατέκτησε πρωτάθλημα ο Νικολάκης. Ακόμα και έτσι, όμως, ο νεαρός πασαδόρος απέδειξε ότι όχι μόνο μπορεί να ανταπεξέρθει πολύ καλά στα δεδομένα της Volley League αλλά και να προσαρμοστεί απόλυτα σε όλα τα δεδομένα καθώς από την πρώτη μέρα του στην Κηφισιά έγινε κομμάτι της ομάδας και την ώθησε σε πολύ καλές εμφανίσεις. Μάλιστα οι νίκες της Κηφισιάς επί του ΠΑΟΚ και του Φοίνικα που συνοδεύτηκαν από πολύ καλές εμφανίσεις του Κασαμπαλή έδωσαν σημαντική βαθμολογική διαφορά του Ολυμπιακού από τους διώκτες του και αυτό είχε μεγάλη σημασία σε ένα πρωτάθλημα χωρίς πλέι οφ.

Σίγουρα δεν είναι το ίδιο να παίζεις στην Κηφισιά και να κυνηγάς την καλύτερη θέση στα πλέι άουτ με το να διεκδικείς το πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό. Παρόλα αυτά ο Κασαμπαλής όχι μόνο κλήθηκε στην εθνική ομάδα αλλά είχε ρόλο σε αυτή στα παιχνίδια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αλλά και στα προκριματικά που είχαν προηγηθεί. Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη σεζόν με πασαδόρους τον Στιβαχτή και τον Κασαμπαλή του έδινε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Από τη μία ο έμπειρος 41χρονος και περσυνός MVP και από την άλλη ο πιο ταλαντούχος Έλληνας πασαδόρος της νέας γενιάς.

Στην πράξη όμως, ούτε ο Στιβαχτής αποδείχθηκε να βρίσκεται στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση της καριέρας του αλλά ούτε ο Κασαμπαλής πήρε τις ευκαιρίες που του άξιζαν. Οι δυο τους έχουν διαφορετικά στοιχεία με αποτέλεσμα μια σωστή αξιοποίησή τους να δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στον Ολυμπιακό. Ο Δημήτρης Καζάζης δεν εκμεταλλεύτηκε αυτό το προνόμιο, όμως. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα για αυτόν είναι η υπομονή και ο χαρακτήρας του Κασαμπαλή ο οποίος περίμενε ξανά και ξανά τις ευκαιρίες του χωρίς να βλέπει ανταπόκριση. Είναι γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις που ο 26χρονος πήρε χρόνο συμμετοχής είτε τα παιχνίδια είχαν κριθεί είτε ήταν κοντά στο φινάλε.

Είναι πολύ σημαντικό για έναν πασαδόρο να βοηθάει πολύ στο μπλοκ και να είναι μια συνεχείς απειλή από το σερβίς. Ο Κασαμπαλής τα έχει και τα δύο και φυσικά έχει πολύ ενέργεια, ταχύτητα και αλτικότητα κάτι που μοιάζει πολύ ιδιαίτερος συνδυασμός. Η επιλογή του προπονητικού επιτελείου ήταν να αντικατασταθεί ο Κασαμπαλής με τον Προύσαλη. Έτσι ο Καζάζης θα έχει στη διάθεσή του δύο πασαδόρους γεννημένους το 1980 προσφέροντας πολύ εμπειρία αλλά μειώνοντας την ενέργεια, την ταχύτητα και τη φρεσκάδα. Επιπλέον, όσον αφορά το σχεδιασμό στο ξεκίνημα της σεζόν ο Έλληνας κόουτς του Ολυμπιακού επέλεξε πέραν από το θέμα των πασαδόρων να επενδύσει στον Ζουπάνη ως κεντρικό, που παρότι έχει αγωνιστεί σε αυτή τη θέση παλιότερα, καθιερώθηκε και ξεχώρισε ως διαγώνιος τα τελευταία χρόνια ενώ ρίσκαρε στην επιλογή του Μιχαΐλοβιτς ως βασικό ακραίο παότι ταλαιπωρείται από τραυματισμούς εδώ και καιρό. 

Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, βέβαια, και τον Απρίλιο θα ξέρουμε αν αυτό το «πείραμα» θα έχει πετύχει. Θα βγει κερδισμένος ο Ολυμπιακός «θυσιάζοντας» και πάλι τον Κασαμπαλή ή ο νεαρός πασαδόρος θα βρει το χώρο και το χρόνο που του αξίζει ώστε να αποδείξει και φέτος τις ικανότητές του; Η απάντηση θα δοθεί σε περίπου τέσσερις μήνες.

ΠΗΓΗ: Ιωάννης Καλλιτσάρης – sdna.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη