Η χειρότερη, ίσως, χρονιά, εδώ και πολλές δεκαετίες, ήταν το 2021 για τους αλιείς του Έβρου, που «είδαν» τα αλιεύματα να μειώνονται δραματικά και να μη μπορούν να βγάλουν, για μεγάλα διαστήματα, ούτε ένα μεροκάματο.
«Είναι από τις χειρότερες χρονιές», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Δημήτρης Σαρίκας, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας. Όπως ανέφερε, ούτε οι παλαιότεροι ψαράδες έχουν ξαναζήσει τόσο δύσκολη περίοδο, σε τέτοια ένταση και διάρκεια. Το «κακό» ξεκίνησε από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, με την εμφάνιση του πλαγκτόν που προκάλεσε πολλά προβλήματα κι έκανε αδύνατη την αλιεία, ενώ προκάλεσε και πολλές ζημιές στον εξοπλισμό των αλιέων. «Όταν άρχισε να μειώνεται το πρόβλημα με το πλαγκτόν, στις αρχές καλοκαιριού, τότε “χάθηκαν” τα ψάρια», είπε ο κ. Σαρίκας, εκτιμώντας πως τα αλιεύματα μειώθηκαν έως και 50%, ενώ κάποια είδη, όπως το χταπόδι, δεν εμφανίστηκαν ποτέ, αποδίδοντας τη μείωση αυτή στο σπάσιμο της διατροφικής αλυσίδας που διατάραξε το σύστημα.
Όσον αφορά τις τιμές των αλειευμάτων, επεσήμανε πως ενώ θα έπρεπε να αυξηθούν, αυτό δεν έγινε, γιατί «η ακρίβεια φέρνει μείωση της ζήτησης». «Τα ψάρια είναι από τα πρώτα που «κόβει» ο καταναλωτής από το τραπέζι για να καλύψει τις άλλες ανάγκες του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης.
Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας