Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Η ψήφος είναι δύναμη, όχι το “ξύλο”

Βλέποντας τις εικόνες με τους προπηλακισμούς κατά του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, από αγανακτισμένους πλημμυροπαθείς, μένουν δύο βασικές εντυπώσεις.

Πρώτα η κατανόηση για την οργή αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι έχασαν σπίτια, περιουσίες, ζώα, χωράφια και δεν ξέρουν τι θα κάνουν στο άμεσο μέλλον για να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Μετά, η διαφορά αυτών στη Θεσσαλία με εμάς τους Θρακιώτες. Έχουμε δει και στο παρελθόν δυναμικές κινητοποιήσεις με επεισόδια εκ μέρους τους. Στη δική μας περιοχή αυτό είναι κάτι πολύ σπάνιο. Μάλλον είμαστε πιο ήρεμοι. Κάποιος θα έλεγε οτι είμαστε πιο μαλθακοί, μέχρι παρεξηγήσεως.

Κι όμως, ο τρόπος που ασκείται η πολιτική στη σύγχρονη Ελλάδα, αποδεικνύει οτι μόνο αυτοί που διεκδικούν δυναμικά και δεν φοβούνται να συγκρουστούν και να τιμωρήσουν στην κάλπη, μπορούν να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο. Πρωτοπόροι σ’ αυτό οι Θεσσαλοί, οι Κρητικοί και οι Πελοποννήσιοι.

Επειδή όμως ζούμε στο 2023, τέτοιου είδους βίαιες αντιδράσεις πρέπει να είναι απόλυτα καταδικαστέες. Τι απομένει; Η ψήφος μετά γνώσης και συνειδήσεως.
Καταστράφηκε ο τόπος μου; Σε μαυρίζω στην κάλπη.
Υποσχέθηκες και δεν έπραξες; Σε μαυρίζω.
Ζήτησα βοήθεια και έκλεισες αυτιά και πόρτα; Σε μαυρίζω.
Ήξερες τα προβλήματα και δεν προώθησες λύσεις, δεν πίεσες, δεν άρπαξες απ’ το γιακά γραφειοκράτες του κέντρου; Σε μαυρίζω.
Αυτή είναι μια καλή αρχή για όλους μας.

Και επί του προκειμένου, επειδή έμειναν μόνο λίγες μέρες μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ας πιάσουμε τη δική μας Περιφέρεια. Πλημμύρες πριν λίγο καιρό στον Απαλό, σχεδόν κάθε χρόνο στις παρέβριες περιοχές, πυρκαγιά στη Δαδιά, πάλι φέτος καταστροφικές πυρκαγιές σχεδόν σε όλο τον Έβρο.

Θα πρέπει ο Περιφερειάρχης και οι τοπικοί Αντιπεριφερειάρχες να απαντήσουν συγκεκριμένα:
Τι έκαναν για τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές;
Τι δεν έκαναν και γιατί;
Ποιός τους εμπόδισε να το κάνουν;
Αν δεν είναι δική τους αρμοδιότητα, να μας πουν ποίου είναι.
Ποιός είναι αυτός που έκανε ή δεν έκανε αυτά που έπρεπε;

Στο παρελθόν έχουμε δει να κρύβονται διάφοροι πίσω από άλλους και αντί να μιλήσουν καθαρά και να απολογηθούν ή να κατηγορήσουν, αρκούνται να αποποιούνται των ευθυνών και να μαλώνουν μεταξύ τους για το ποιός φταίει.
Τώρα είναι καλή ευκαιρία να δούμε ποιός πολιτεύεται σωστά και ποιός προσπαθεί να κοροϊδέψει. Με αριθμούς, ονόματα και πράξεις.
Και μετά θα αποφασίσουμε το τι θα πράξουμε.
Όχι στο δρόμο και με ξύλο. Αλλά στην κάλπη με την ψήφο μας.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email