Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Θεσπίστηκε ως Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού η 6η Απριλίου

«Εθνική, ιστορική και κοινωνική η σημασία της καθιέρωσης της 6ης Απριλίου ως Ημέρας Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, υπεύθυνος για την Μακεδονία και την Θράκη, Σταύρος Καλαφάτης, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αναλυτικά είπε:

«Ως Υφυπουργός Εσωτερικών υπεύθυνος για τη Μακεδονία και τη Θράκη εκφράζω την χαρά, την τιμή και τη συγκίνησή μου γιατί δια του παρόντος νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών θεσπίζεται η καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως Ημέρας Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού.

Επισημαίνω την πολύ μεγάλη εθνική, ιστορική και κοινωνική σημασία της ρύθμισης αυτής. Γιατί η καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως Ημέρας Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού συμβάλλει αφενός στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και αφετέρου στη διεθνοποίηση ενός ιστορικά επιβεβαιωμένου γεγονότος: Της συστηματικής εξόντωσης των Ελλήνων της Θράκης -και ιδίως της Ανατολικής Ρωμυλίας- η οποία προετοίμασε τις πρακτικές και πολιτικές που υιοθετήθηκαν και εφαρμόσθηκαν κατά του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού. Επιτέλους, αποδίδεται η οφειλόμενη τιμή και επιτελείται το χρέος απέναντι στους πολύπαθους Θρακιώτες μας. Και αυτό γίνεται πράξη απ΄αυτή την Κυβέρνηση, από την Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και είμαστε πολύ περήφανοι γι΄ αυτό».

Στην Βουλή για το θέμα μίλησε και ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος. Ο κ. Δερμεντζόπουλος ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας όλες τις πρωτοβουλίες και ενέργειες που είχαν πραγματοποιηθεί προκειμένου η καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού να λάβει σάρκα και οστά, τονίζοντας ότι συμβάλλει αφενός στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και αφετέρου στη διεθνοποίηση ενός ιστορικά επιβεβαιωμένου γεγονότος.

«Η ιστορική μνήμη είναι κρίσιμη και είναι κρίσιμη για την εθνική μας συνείδηση, την αυτογνωσία και την παιδεία της νέας γενιάς της πατρίδας μας. Η χώρα μας, χωρίς κανένα φοβικό σύνδρομο, επιδιώκει συστηματικά την αναγνώριση και την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής.

Κάνοντας ειδική αναφορά στους ιστορικούς αγώνες των Θρακιωτών για τη διαφύλαξη της εδαφικής κυριαρχίας και ακεραιότητας, ο κ. Δερμεντζόπουλος αναφέρθηκε και σε άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες που αφορούν τη Θράκη, όπως αυτές συνοψίζονται και στο σχετικό πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης.

Τέλος, ο Βουλευτής Έβρου, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς που πίστεψαν και έκαναν πράξη το σημαντικό αυτό ιστορικό γεγονός, τονίζοντας ότι η καθιέρωση επίσημης ημέρας μνήμης του Θρακικού ελληνισμού μπορεί να αποτελέσει σημαντική ιστορική παρακαταθήκη για το μέλλον.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email