Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Θεόδωρος Σκυλακάκης για FSRU Αλεξανδρούπολης: Πλήρης εμπορική λειτουργία, τεράστια γεωπολιτική σημασία

“Σήμερα ξεφορτώνεται το πρώτο φορτίο στο FSRU Αλεξανδρούπολης. Είναι ιστορική μέρα. Πλήρης εμπορική λειτουργία, τεράστια γεωπολιτική σημασία. Ο Έβρος και  γενικότερα η περιοχή Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μπαίνει σε μια καινούργια περίοδο, από πλευράς ενεργειακής”, είπε την Πέμπτη 3/10 ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, στην Ορεστιάδα, όπου παρουσιάστηκε το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση του νομού Έβρου.

Επίσης, τόνισε ότι είναι 14 εκ. ευρώ περίπου οι επενδύσεις για την ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα και έχει ξεκινήσει και η αξιοποίηση με τηλεθέρμανση του γεωθερμικού πεδίου”.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα δάση, και τις ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων που κάηκαν στην πρόσφατη πυρκαγιά ενώ ανήγγειλε ότι έχουν δρομολογηθεί οι συμβάσεις για αντιπλημμυρικά έργα 50 εκ. ευρώ.

Σημείωσε ότι τα αντιδιαβρωτικά έργα στο νομό Έβρου έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 95% και υπάρχει ετοιμότητα για να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα. Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου είπε θα είναι έτοιμες οι συμβάσεις για 50 εκ. ευρώ αντιπλημμυρκά έργα που θα πραγματοποιηθούν με μεγάλη ταχύτητα.

Επίσης, σημείωσε ότι θα γίνει μελέτη για τις περιοχές στις οποίες θα γίνει αναδάσωση. Όπως είπε κυρίως θα γίνει φυσική αναγέννηση σε 5.500 στρέμματα Οι άκαυτες περιοχές τόνισε είναι η βάση της φυσικής αναγέννησης, τόνισε και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός, από το 1 εκ. στρέμματα που ήταν η περίμετρος της πυρκαγιάς, περίπου 688.000 έχουν καεί, από τα οποία σε χαμηλό επίπεδο 346.000 στρέμματα και σε μέτριο 217.000  στρέμματα και σε υψηλό επίπεδο 123.000 στρέμματα.

Όσον αφορά την πρόληψη σημείωσε ότι θα ξεκινήσει η συνέχεια στο πρόγραμμα Antinero ύψους 7 εκ ευρώ και είναι σε εξέλιξη 300 χλμ καθαρισμού δασικών δρόμων και 170.000 αντιπυρικών ζωνών και καινούργιες μικτές αντιπυρικές σε 2.500 στρέμματα.

Επίσης, ανέφερε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ υλοποιεί επένδυση 2,5 εκ. ευρώ για την μετατόπιση δικτύου από τα δάση του Έβρου για να προστατευθούν.

Σε ενεργή διαχείριση όλα τα δάση του Έβρου- 2,5 εκ. ευρώ διαχειριστικές μελέτες

Ο κ. Σκυλακάκης έδωσε έμφαση στη σημασία της διαχείρισης δασών για να  υπάρξει ουσιαστική πρόληψη για τα δάση του Έβρου.

“Η ουσία της μεταρρύθμισης που πραγματοποιούμε είναι οι δασικού συνεταιρισμί και οι εταιρείες μεταποίησης ξύλου υποχρεώνονται να συνεργαστούν 50-50 ώστεμε καινούργιες προδιαγραφές να περάσουν τα δάση σε ενεργή διαχείριση, να γίνουν μακροχρόνιες επενδύσεις στα δάση, να αναγεννηθεί η δασική οικονομία και το πρώτο βήμα γι αυτό είναι οι διαχειριστικές μελέτες”, τόνισε ο υπουργός.

Μόνο για τον Έβρο ο προϋπολογισμός των μελετών είναι 2,5 εκ. ευρώ περίπου και καλύπτουν 2,4  εκ. στρέμματα, εξήγησε. “Στόχος είναι να βάλουμε όλα τα δάση του Έβρο σε πραγματική ενεργή διαχείριση, με καινούριες προδιαγραφές, νέα μηχανήματα και πάρα πολλές θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν”.

Πηγή: mononews.gr

    Facebook
    Twitter
    WhatsApp
    Email

    ◉ Διαβάστε ακόμη