Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Θράκη: Ακόμη ένας γύπας νεκρός μετά από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτρια

Ένας ακόμη μαυρόγυπας έπεσε νεκρός από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτρια στη Ροδόπη, σύμφωνα με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του φορέα, ένας μαυρόγυπας προσέκρουσε σε ανεμογεννήτρια αιολικού σταθμού που βρίσκεται βόρεια του οικισμού Νέα Σάντα στο νομό Ροδόπης, εντός της περιοχής του δικτύου Natura 2000 με την ονομασία «Κοιλάδα Φιλιούρη».Το περιστατικό διαπιστώθηκε τόσο χάρη στις κάμερες του εγκατεστημένου συστήματος αποτροπής πρόσκρουσης που είναι εγκατεστημένο στην ανεμογεννήτρια, όσο και χάρη στον πομπό που έφερε το πουλί.

Κατά την πρόσκρουση με το πτερύγιο της ανεμογεννήτριας το πουλί ακρωτηριάστηκε και η δεξιά του φτερούγα αποκόπηκε από το σώμα. Το ακρωτηριασμένο πουλί παρέλαβαν την επόμενη μέρα υπάλληλοι της εταιρείας στην οποία ανήκει το αιολικό πάρκο και το παρέδωσαν στη Δασική Υπηρεσία, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε τον ΟΦΥΠΕΚΑ, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την εξακρίβωση των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβη το περιστατικό.Ο νεκρός μαυρόγυπας, που είχε το όνομα Έκτορας, ήταν πέμπτου έτους, στο πρώτο έτος της ενήλικης ζωής του, και αναμένονταν να αρχίσει να αναπαράγεται τα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας στη διατήρηση του πληθυσμού αυτού του απειλούμενου είδους στη Θράκη.

Είχε μαρκαριστεί το 2018 ως νεοσσός, ενώ από τον Οκτώβριο του 2021 έφερε πομπό, ο οποίος είχε τοποθετηθεί από εξειδικευμένο προσωπικό του πρώην Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς, Λευκίμης, Σουφλίου, στο πλαίσιο παρακολούθησης του είδους, με σκοπό την καταγραφή των διαδρόμων μετακίνησης των ατόμων, των κύριων περιοχών που χρησιμοποιούν για τροφοληψία και κούρνια και τη διερεύνηση των αιτιών θνησιμότητάς τους.

Τα έτη 2016 έως και 2021 τοποθετήθηκαν συνολικά 40 δορυφορικοί πομποί σε μαυρόγυπες, στο πλαίσιο των προγραμμάτων ΕΠΠΕΡΑΑ (ΈΣΠΑ 2007-2013), ΥΜΕΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ 2014-2020) και LIFE14 NAT/NL/000901.

Το περιστατικό, όπως και πολλά άλλα που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα, αναδεικνύει το ζήτημα της αναποτελεσματικότητας των αυτοματοποιημένων συστημάτων αποτροπής πρόσκρουσης σε περιοχές από όπου τα πουλιά διέρχονται με μεγάλη συχνότητα, πάντα σύμφωνα με τον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη