Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα από τις πρώτες μετρήσεις που έγιναν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θράκη για το πώς η πρωτογενής παραγωγή μπορεί να συμβάλλει θετικά στην απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, όσον αφορά τα αέρια του θερμοκηπίου.
Όπως τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Διευθυντής της μονάδας για περιβαλλοντικές και διαδικτυακές εφαρμογές του ερευνητικού κέντρου Αθηνά στην Ξάνθη -παλιότερα και Καθηγητή Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο ΔΠΘ- Σπύρος Ραψωμανίκης οι έρευνες διεξήχθησαν σε καλλιέργειες Ακτινιδιάς και Αμπέλου. «Πλέον έχει υπολογιστεί, μετρηθεί και καταγραφεί στη Διεθνή Βιβλιογραφία πως οι δύο αυτές καλλιέργειες έχουν αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα και είναι κάτι που θα πρέπει να ενσωματωθεί στις ετικέτες των προϊόντων αυτών και να αποτελέσει και διαβατήριο για τις αγορές του εξωτερικού. Θα ήταν καλό οι αρμόδιοι από την Αυτοδιοίκηση να ενδιαφερθούν, προκειμένου να διαχυθεί η ενημέρωση στους αγρότες, στους οποίους μπορούμε να παρέχουμε στήριξη για να αποκτήσουν αυτά τα συστήματα μέτρησης κατά ISO στις καλλιέργειές τους χωρίς να δαπανήσουν υπέρογκα ποσά», σημείωσε ο κ. Ραψωμανίκης.
Επιπλέον, πρόσθεσε πως υπάρχει σχεδιασμός να επεκταθούν οι μετρήσεις και σε άλλες καλλιέργειες της Θράκης, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα αρκεί να τύχουν της ανάλογης χρηματοδότησης.
Η ΕΡΤ επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας – Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αργύρη Πατακάκη, ο οποίος έκανε δεκτή την πρόταση να διοργανωθεί μια εκδήλωση ενημέρωσης μετά τις γιορτές.
Πηγή: ertnews.gr – ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ