Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025

Θράκη: Τι λέει η γυναίκα που δέχτηκε επίθεση από συγχωριανούς της μετά από το ανέβασμα της σημαίας

Η Αϊσέ Ιμάμ, η Ελληνίδα μουσουλμάνα που δέχτηκε επίθεση στη Θράκη και αναγκάστηκε να αλλάξει πόλη για να ζήσει με ασφάλεια περιγράφει τα όσα έζησε τα τελευταία χρόνια. Το 2020 όταν ανέβασε την ελληνική σημαία στο σπίτι της, δέχτηκε ακόμα μια επίθεση από κατοίκους της περιοχής. Καταγγέλλει ότι το τουρκικό προξενείο έστειλε άτομα για να της κλείσουν το στόμα. Την απείλησαν όπως λέει, να μην κάνει επίσημη καταγγελία για να μην δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο και για να μην έρθει η ίδια σε ακόμα πιο δύσκολη θέση. Τα λόγια της προβληματίζουν έντονα, με τις έρευνες να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν το 2020 και συγκεκριμένα στις 25 Μαρτίου, όταν η γυναίκα αποφάσισε να ανεβάσει την ελληνική σημαία στο σπίτι της, στο χωριό Άνω Θέρμες στη Θράκη. Οι αντιδράσεις των συγχωριανών της ήταν ακραίες. Κάποιοι προχώρησαν σε σκίσιμο της σημαίας και στη συνέχεια της επιτέθηκαν.

Όπως ανέφερε o Γιώργος Κυριακού, καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, οι συγχωριανοί της την προπηλάκισαν, ενώ η αστυνομία για να τη συνετίσει την παρότρυνε να σταματήσει να ανεβάζει τη σημαία. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του κου Κυριακού, η κατάσταση έγινε χειρότερη και η αστυνομία δεν κατάφερε να την προστατεύσει.

Η γυναίκα αναγκάστηκε να φύγει από το χωριό της μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε και πλέον μένει στη Ξάνθη. Την ίδια στιγμή, η ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδει το γεγονός ότι οι αστυνομικοί συμβούλεψαν τη γυναίκα να κατεβάσει την ελληνική σημαία. Σύμφωνα με όσα δήλωσε η Κωνσταντίνα Δημογλίδου, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από επικοινωνία με τις τοπικές αστυνομικές Αρχές δεν έχει προκύψει κάποια καταγγελία για προπηλακισμούς από τη γυναίκα.

Το Mega επικοινώνησε με την Αϊσέ Ιμάμ, τη γυναίκα που δέχτηκε επίθεση από τους συγχωριανούς της στο χωριό Άνω Θέρμες στη Θράκη. «Η μάνα μου πριν από 50 χρόνια έβαλε την ελληνική σημαία και μετά, πριν από εννέα χρόνια, πέθανε. Κι όταν πέθανε η μάνα μου μού ζήτησε εάν κάποτε γυρίσω στο χωριό, στην αυλή του πατέρα μου πρέπει να βάλω την ελληνική σημαία να κυματίζει.

Και όπου πήγα στην Ξάνθη πρώτα έβαζα την ελληνική σημαία και μετά έμπαιναν τα πράγματα. Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν γεννήθηκε ο γιος μου. Γιατί όταν γεννήθηκε ο γιος μου και μαθεύτηκε ότι είναι από χριστιανό πατέρα και όταν έγινε έξι χρονών δεν τον άφηναν να πάει στο σχολείο», είπε.

Όπως περιέγραψε η ίδια, το 2019 ξεκίνησε ο πόλεμος που δέχτηκε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ψωνίζει στα μαγαζιά του χωριού και να πρέπει να κατέβει στη Ξάνθη. «Το 2019, 15 Αυγούστου, ήρθαν και μου έσκισαν την ελληνική σημαία. Όταν εγώ έντεκα η ώρα το βράδυ πάλι την έβαλα μου είπαν να πάω από εκεί που ήρθα. Και μετά άρχισε ο πόλεμος. Δεν με άφηναν να ψωνίζω από τα μαγαζιά, δηλαδή για ένα κιλό λεμόνια, για οτιδήποτε, έπρεπε να κατεβαίνω ή στο Έρχινο ή στη Ξάνθη. Μέχρι που ήρθαν πριν ένα χρόνο και με βρήκαν από την Τουρκία με 2.500 κι ένα διαμέρισμα, αρκεί να σταματήσω να μιλάω για πατρίδα, για τη Θράκη και να μη βγάλω κάποια αλήθεια στη φόρα».

Στη συνέχεια η Αϊσέ Ιμάμ προχώρησε σε μία πολύ σημαντική καταγγελία: «Εγώ πήγαινα και καθάριζα σπίτια για να μπορούμε να επιβιώνουμε. Έρχομαι από το δρόμο μου εδώ, σταματάει ένα άσπρο αυτοκίνητο με πινακίδα Κομοτηνής. Με αποτέλεσμα, μου λέει «να η ευκαιρία της ζωής μας» κι εγώ συνέχισα.

Και μόλις έρχομαι εδώ που μένω δεν έχει φώτα. Και μόλις έρχομαι έρχεται κατά πάνω μου το αυτοκίνητο και με κοπανάει μία στο κεφάλι κι εκείνη την ώρα είχα πάρει το 100 και μετά μου έσπασαν το κινητό. Το τουρκικό προξενείο έστειλε άτομα, γιατί έχει δώσει εντολή να με καθαρίσουν. Όταν εγώ πήγα να ζητήσω να το καταγγείλω, μου είπαν ότι είναι θέματα κρατικής ασφάλειας. Ο… της κρατικής ασφάλειας μου είπε να βγάλω τον σκασμό κι ότι δεν μπορούσα να κάνω μήνυση για να μη δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο», δήλωσε και συμπλήρωσε:

«Δεν μπορείς να φανταστείς τι σημαίνει να ζεις χωρίς πατρίδα. Άλλο να είσαι μειονότητα στη θρησκεία και άλλο στην εθνικότητα, στην ελευθερία. Είμαι Ελληνίδα και δεν πολεμάω, δεν κάνω αγώνα μόνο για τα δικά μου παιδιά, κάνω αγώνα για όλα τα ελληνόπουλα».

Στο Mega μίλησε και ο αδερφός της, Ιμάμ Αχμέτ, ο οποίος είναι διευθυντής της εφημερίδας Ζαγάλισα. Όπως δήλωσε ο ίδιος, η οικογένειά του δεν νιώθει ασφαλής, ενώ τόνισε πως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η κατάσταση οξύνεται και η φύλαξη της αστυνομίας είναι ανεπαρκής.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη