Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Θράκη: «Όχι στον χρυσό, να μην ζήσουμε εικόνες Χαλκιδικής»

Αυτοδιοικητικοί και φορείς του Έβρου και της Ροδόπης, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που τους απηύθυναν οι Νομαρχιακές Επιτροπές της Ροδόπης και του Έβρου, να συζητήσουν το θέμα του χρυσού, υπό το φως των νέων εξελίξεων μετά την ψήφιση της σύμβασης της κυβέρνησης με την Eldorado Gold.

Ο Σωκράτης Φάμελος και η Ρένα Δούρου, αποδόμησαν την σύμβαση με την εταιρεία, επεσήμαναν ότι το να γίνει η «επένδυση» του χρυσού ή να μην γίνει είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Σημείωσαν ότι στο περιφερειακό χωροταξικό της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με πρωτοβουλία τότε της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ απέκλειε τις «επενδύσεις» του χρυσού, ενώ τώρα έχει ανοίξει παράθυρο με τον Νόμο Χατζιδάκη και ο υπουργός μπορεί να τροποποιεί τα περιφερειακά χωροταξικά κατά το δοκούν.

Οι αυτοδιοικητικοί και οι φορείς των δύο νομών, ανεξάρτητα από την κομματική τους προέλευση εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις μετά από τα όσα γίνονται στην Χαλκιδική και επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά την καθολική αντίδραση των τοπικών κοινωνιών στις «επενδύσεις χρυσού».

Τόνισαν την εμπιστοσύνη τους στην Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά του χρυσού, ότι αυτή είναι το όργανο το αρμόδιο για τον συντονισμό όλων. Εκ μέρους της Διανομαρχιακής, σημειώθηκε, πέραν του ιστορικού της υπόθεσης, πως η εταιρεία λόγω του κινήματος που υπάρχει στην περιοχή δεν μπόρεσε ποτέ να περάσει Μ.Π.Ε. Κάτι που σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της εταιρείας θα δοκιμάσει να το κάνει φέτος, εκμεταλλευόμενη το ευνοϊκό για αυτήν νομικό πλαίσιο που έφτιαξε η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Πήραν μέρος, οι δήμαρχοι Κομοτηνής, Σαπών, η αντιδήμαρχος της Αλεξανδρούπολης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Ορεστιάδας, το οικονομικό Επιμελητήριο, το ΤΕΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι εμπορικών επιμελητηρίων και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Έβρο και Ροδόπη. 

Κοινό συμπέρασμα; Επαγρύπνηση και αγώνας. Γιατί κανείς στην Θράκη δεν θέλει να ζήσει εικόνες Χαλκιδικής. Και έχει σημασία ότι όλοι οι εκπρόσωποι φορέων σημείωναν την δήλωση Μητσοτάκη, «ότι πρέπει να υπάρξει η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας για να γίνει αυτή η επένδυση». Ένα τέταρτο του αιώνα μετά από τις πρώτες αντιδράσεις για το θέμα του χρυσού, αυτή η συναίνεση δεν υπάρχει. Και δεν μπόρεσε, παρότι επιχειρήθηκε από την εταιρεία να κατασκευαστεί. Το θέμα είναι επομένως καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης.

Πηγή: avgi.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη