Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Θρακική Σποροπαραγωγή: Επιβραβεύει την χαμηλή υγρασία στο βαμβάκι δίνοντας μπόνους με επιπλέον πληρωμές στους βαμβακοπαραγωγούς

Ξεκίνησαν από τη Θρακική Σποροπαραγωγή Α.Ε. οι επιπρόσθετες (bonus) πληρωμές των βαμβακοπαραγωγών που παρέδωσαν το βαμβάκι τους και είχαν συνεργαστεί με την εταιρεία μέσω των προγραμμάτων CSF και cotton+

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τις δεδομένες πληρωμές των βαμβακοπαραγωγών για το προϊόν που παρέδωσαν, η Θρακική Σποροπαραγωγή αντάμειψε με επιπλέον εκκαθαριστικές επιταγές επιδότησης τους παραγωγούς που συμμετείχαν στα προγράμματα αυτά και παρέδωσαν ποιοτικό βαμβάκι χαμηλής υγρασίας. 

Για την επίτευξη της υψηλής αυτής ποιότητας του προϊόντος, καθώς και για τη διατήρηση του βαμβακιού σε χαμηλή υγρασία, η Θρακική Σποροπαραγωγή διέθεσε προς βοήθεια των παραγωγών ειδικά καταρτισμένους γεωπόνους που παρείχαν τις γνώσεις τους αναφορικά με τις καλλιέργειες. 

Απόδοση επιταγών σε αγρότες

Το πρόγραμμα cotton+

Το πρόγραμμα cotton+ που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια ανταμείβει τον παραγωγό του βαμβακιού για την ποιότητα του προϊόντος του, καθώς και για τη χαμηλή υγρασία του. Ένα από τα οφέλη του προγράμματος είναι ότι το παραγόμενο βαμβάκι φέρει την πιστοποίηση ενός προϊόντος που παράχθηκε με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, γεγονός που έχει σημασία τόσο για τις εταιρείες όσο και τον καταναλωτή.

Τα παραπάνω σημείωσε ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, Σταμάτης Κουρούδης.  

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Θρακικής Σποροπαραγωγής, Αθανάσιο Παρασάκη, η τιμή του βαμβακιού όχι μόνο δεν είναι χαμηλή αλλά μπορεί να είναι και αρκετά υψηλή, αν οι παραγωγοί εφαρμόσουν όλα τα πρωτόκολλα και ακολουθήσουν τις συστάσεις των γεωπόνων. Για παράδειγμα, η τάξη της τιμής στο βαμβάκι μπορεί να κυμανθεί από 5 έως 8 λεπτά επιπλέον. Μάλιστα, οι ποικιλίες βαμβακιού δεν υστερούν σε τίποτα συγκριτικά με τις άλλες καλλιεργήσιμες ποικιλίες. 

Αθανάσιος Παρασάκης – Θρακική Σποροπαραγωγή

Λίγες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αυτό καθ’ αυτό έδωσε ο Αθανάσιος Τσούτσας, υπεύθυνος BASF για τους σπόρους βαμβακιού.

«Το πρόγραμμα απαιτεί να έχει ο παραγωγός 100% ποικιλίες fibermax, να τις καλλιεργήσει κάτω από ένα ορισμένο πρωτόκολλο – το οποίο ελέγχουμε με εξωτερικούς συνεργάτες ότι τηρείται – καταγράφονται όλοι οι χειρισμοί όπως ακριβώς απαιτείται, και στο τέλος ο παραγωγός πρέπει να συγκομίσει ξεχωριστά, σύμφωνα με τους κανόνες της βιομηχανίας» εξήγησε χαρακτηριστικά.

Ευχαριστημένοι με την έως τώρα συνεργασία τους φάνηκαν αγρότες όλων των ηλικιών, δηλώνοντας ότι οι κόποι τους ανταμείβονται.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email