Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Θ. Κωνσταντινίδης, Καθηγητής Υγιεινής Τμήματος Ιατρικής ΔΠΘ: «Η θάλασσα στην Αλεξανδρούπολη είναι πεντακάθαρη και ακίνδυνη για τους λουόμενους»

Από εχθές το μεσημέρι έχει αρθεί η απαγόρευση που ίσχυε σε ακτές της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου καθώς των τελευταίων επαναληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες διαπιστώθηκε καταλληλόλητα των υδάτων ως προς την κολύμβηση. Ως εκ τούτου, όλες οι ακτές της ΠΕ Έβρου είναι κατάλληλες για χρήση από τους λουόμενους. 

«Τελικά το τοπίο ξεκαθάρισε πολύ πιο γρήγορα απ΄ ότι περιμέναμε και το κολύμπι επετράπη νωρίτερα απ΄ ότι υπολογίζαμε» ,ανέφερε χαρακτηριστικά o διευθυντής του εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος του ΔΠΘ Θεόδωρος Κωνσταντινίδης λέγοντας, πως μετά τους απαραίτητους ελέγχους που διενεργήθηκαν, τα αποτελέσματα έδειξαν, πως η θάλασσα είναι και πάλι καθαρή και ακίνδυνη για τους λουόμενους.

Ωστόσο, ο κύριος Κωνσταντινίδης ξεκαθάρισε πως η αιτία της μόλυνσης είναι συγκεκριμένη και αρμόδιοι γνωρίζουν, ότι το νερό των χειμάρρων λόγω της έντονης καταιγίδας ουσιαστικά «ξέπλυνε» το έδαφος, συμπαρασύροντας υπολείμματά από αγωγούς αποχέτευσης και όμβριων υδάτων, από τη γη στη θάλασσα. Η λάσπη που προκλήθηκε στη θάλασσα αποτέλεσε το υλικό για να αναπτυχθούν τα μικρόβια και έτσι τα νούμερα των μετρήσεων ήταν πολύ υψηλά.

Ο καθηγητής Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής πρόσθεσε, ότι η μόλυνση προέκυψε από τις εκβολές του ρέματος Βανικιώτη και δεν ενοχοποιούνται παράνομες αποχετεύσεις, καθώς εκεί εντοπίστηκαν πολλά νεκρά  ζώα, όπως ποντίκια, που αποτελούν φορείς μικροβίων και επεσήμανε, πως έτσι και αλλιώς η δουλεία που γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας και του εργαστηρίου υγιεινής είναι παρά πολύ καλή, διευκρινίζοντας παράλληλα, ότι οι έλεγχοι είναι σχεδόν καθημερινοί με στόχο πάντα την διατήρηση της καλής ποιότητας στα ύδατα και κυρίως την ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών που κάνουν χρήση των παραλιών της πόλης.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη